Šachový klub Ústí nad Orlicí

Další zastávka – Svitavy

Krajský přebor mládeže v rapidu H+D10-14 a 4. turnaj Dorostenecké ligy v rapidu, Svitavy, 5.5.2012

Svitavská Fabrika je místo šachu zaslíbené, máme to za rohem, pořadatelé v čele s Dolfou šlapou jako hodinky, ceny mají vždycky pěkné, navíc sezóna se chýlí ke konci a hrát mohli úplně všichni, to by byl hřích nejet! Přesto nepadl ústecký  rekord v účasti, pokročilé jaro sem tam někoho nalákalo na jiný program, naše výprava byla tentokrát čtrnáctičlenná.

Kategorie jsou tu oproti jiným turnajům o rok posunuté: šestnáctky se nehrajou, čtrnáctky jsou ale i pro hráče 1998 aml., dvanáctky 2000 a ml., desítky 2002 a ml. Všude tu šlo o možnost přímého postupu na podzimní MČR v rapidu: u kluků velká tlačenice, u dívek relativně pohodová cesta za postupem. My jsme příliš velké ambice neměli, všude jsme totiž patřili k těm mladším (ročníky 1999, 2001, 2003-4 máme relativně silnější než 1998, 2000, 2002).

Dorostenci (1993-1997) hráli poslední z turnajů ligy v rapidu, tady jsme měli hned několik želízek v ohni na medailové umístění.

Turnaj už respektoval právě vyšlé ELO, mnozí se jím pyšnili poprvé, dalším hezky vylezlo, takže turnaje vypadaly dost silně obsazené. A taky byly – začátečníci tentokrát zůstali doma (odpadli na konci sezóny?), nezkušeného hráče aby pohledal!

Opět s námi jela paní Hrůšová a na místě se objevili i Píšovi … ještě pár turnajů a s chutí jim doprovodnou řeholi předám ;-).

Dorost

Mareš, Kubišta, Kapoun jako 3.-5. nasazení, k tomu Petr John, který rapidy umí, to slibovalo úspěšný den.

Ladislav Kubišta s ratingem 1930 a titulem oddílového přeborníka to kosil aktivní hrou, nevyzrál jen na Ondřeje Schaffera, který tentokrát půlku vyválčil, rozhodující pro pořadí vepředu byla prohra ve čtvrtém kole s prvním nasazeným Patrikem Krušinou, pak ještě remis s Jendou Marešem (je to ziska nebo ztráta?). 5/7, 4. místo (obhájil nasazení), výkon 1884.

Jan Mareš zaváhal v prvním kole s Gregorem, koncovka byla jen remízová. Pak hrál dobře, rozhodující bylo opět čtvrté kolo, nula s tradičním soupeřem Pepou Krátkým. Těžký los, vždyť hrál s prvním, druhým, čtvrtým i pátým nasazeným! V posledním kole půlka s Krušinou rozhodla o ještě slušném výsledku. 4,5/7, 6. místo, výkon 1849.

Vít Kapoun zahájil dvěma půlkami, ta s Fišnarem byla méně vítaná, ta s Krátkým naopak cenná. Slabší hráče pak porazil stoprocentně, na Melichara a Mareše naopak nestačil, to není neúspěch. 4/7, 8. místo, výkon 1619.

Petr John začal na první desce prohrou v partii proti Krušinovi a skončil na čtvrté prohrou s Kubištou. Mezitím ovšem sehrál podařený turnaj, kde mj. remizoval s Tůmou a porazil Ondřeje Schaffera. Na medaile to není, ale jako nejmladší z našich “velkých” rozhodně nezklamal, dokonce si proti nasazení o místo polepšil. 3,5/7, 10. místo, 1630.

Velmi zajímavý je pohled na celkové pořadí této soutěže po čtyřech odehraných turnajích (započítány tři nejlepší výsledky). Za vítězného Josefa Krátkého (Lanškroun) a Patrika Krušinu (Svitavy) se posledním turnajem na bronzovou příčku dostal Láďa Kubišta, odjíždět s pohárem bylo určitě příjemné. Ještě příjemnější je, že na dalších místech se seřadili čtvrtý Jan Mareš, pátý Vít Kapoun a šestý Petr John, máme tedy hned čtyři místa v první šestici, to je téměř historický úspěch! Petr Jániš skončil na místě třináctém (v Poličce mu to nešlo a ve Svitavách nehrál). Tomáš Kodytek se série neúčastnil, mohli jsme být vidět ještě víc. Celkem tu hrálo 45 šachistů, mnozí však jen jednou.

H+D14

Pouhých dvanáct hráčů si to v zájmu korektnosti rozdalo každý s každým. Vašek Grundman a Vítek Holásek měli nelehkou úlohu urvat něco ratingovým favoritům, Verunka Šmajzrová šla za postupem (věkově patří do dvanáctek, ale tam by to šlo přes Lucku Ambrožovou dost těžko) a musela být připravena na těžký život mezi staršími hráči.

Václav Grundman potvrdil, že je tu naší největší nadějí, i když dlouho jeho pěkná hra body nenesla. Prohry s Jakubem Cachem, Řezníčkem a Havelkou by se daly skousnout, ta se Šolcem po nepříjemné hrubce byla už “nad plán” (i když druhý tah místo prvního občas udělají i extraligoví hráči, jak jsem Vaškovi připomněl – a Vašek věděl, o jakou partii šlo, víte to taky?). Pak už ale začal sbírat výhry a v předposledním kole dokonce ovlivnil postupové boje vítězstvím nad Matějem Dolečkem. Slabší spolehlivě porazil, se silnými docela držel krok, jednobrankovky to nebyly. 5/11, 7. místo, výkon 1372.

Vít Holásek se držel o něco hůř, silnějším nesebral ani půlku, i když občasné vyrovnané pasáže tam byly, s Vaškem prohrál a dvě půlky nechal čtyřkám z Lanškrouna. Stejně jako Vašek patří k pomalejším hráčům a tempo 2 x 15min + 2s/tah mu dělalo problémy. Skončil sice hned za Vaškem, ale s dvoubodovým odstupem. 3/11, 8. místo, 1233.

Veronika Šmajzrová vyhrála hned v prvním kole nad Šolcem, ale pak už sbírala jen nuly a zkušenosti, dívat se na to rozhodně dalo, její solidní hra tu však proti ostříleným borcům o 2-3 roky starším neměla moc šancí. Půlky ještě urvala proti Knollovi a Peřinovi. Odměnou za protrpěný turnaj jí však byl kýžený postup na MČR! 2/11, 10.-11. místo, 1. v kat. D14!

H+D12

Tady si Vojta Holásek a Jirka Píše mohli otestovat svou formu před finálovým turnajem v Kuněticích, Natálka Hrůšová měla bojovat o každý bodík.

Vojtěch Holásek hrál dost slušně, ne úplně zbrkle, celkem soustředěně, po startu 3/4 mohl bojovat vepředu. Prohrát s Nešporem potom nemusel, horší ale bylo, že pak vypustil dvě vyhrané partie se Simonem a Nešpůrkem jen do remíz. Když zabral prášek na bolení hlavy, ještě se vzchopil v partii s Bouchalem, ale v posledním kole podlehl Kolomému, na toho poslední dobou nějak neumí. 5/9, 10. místo, výkon 1307, hra lepší než výsledek.

Jirka Píše zkazil ve třetím kole vyhranou partii s Londinem a ziskem 1/3 se ocitl na zadních deskách. Odtamtud se pak drápal nahoru celkem úspěšně, ztrácel už jen s elisty a vítězstvím v posledním kole nad Martinem Štěrbou se dotáhl těsně za Vojtu, byť s nízkým Buchholzem. 5/9, 11. místo, 1227.

Natálie Hrůšová začala nedávno, ale hraje jeden turnaj z druhým a k úspěchu jí chyběli jenom nějací ti srovnatelní začátečníci, které by mohla porážet. Figurky jí hrajou slušně, jenom je pak většinou ještě poztrácí. Když se dostala po prohrách s výkonnostními třídami dozadu, dva body udělala, v závěru jí nepříjemný los přisoudil soupeře z vašších pater. 2/9, 21. místo (předposlední), ale stříbrná medaile za 2. místo v kat. D12.

H+D10

Tady byla nejzkušenější z našich Verunka Holásková následovaná Michalem Píšem, nejstarší Vláďa Votava, nejmenší Markétka Holásková.

Veronika Holásková střídala lepší okamžiky s horšími, na můj vkus chybovala dost, přesto se držela kolem průměru, dvě porážky v závěru jsou však ve švýcaru osudné. 4/9, 21. místo, 2. v kat. D10.

Vláďa Votava zahájil výhrou a přidal jich ještě několik, hlavně ta nad Denisem Csernyanským se cení. Nějaký čas jsem ho neviděl hrát a příjemně mě překvapil. Utkal se hned se sedmi soupeři se 4.VT. 4/9, 25. místo, jen dál.

Michal Píše byl k vidění až příliš vzadu, přece jen už by mohl pomýšlet na polovinu tabulky. Patřil tu však mezi nejmladší. Zlepšeným závěrem 2/3 se nakonec dotáhl na ještě slušné umístění. 4/9, 27. místo, v kategorii může hrát ještě dva roky.

Markétka Holásková se lepší od turnaje k turnaji, pořád to ale ještě nenese body. Figurky hezky vyvine, pak o ty nejodvážnější přijde a pak se kaboní nad troskami pozice ;-). 0,5/9, 36. místo (poslední).

Zmínit ještě musíme zpáteční cestu, podcenil jsem vzdálenost na nádraží a vlak jsme dobíhali opravdu na poslední chvíli. Zlé jazyky dokonce tvrdí, že několik členů výpravy bloudí po Svitavách dodnes; o chybějící děti se však dosud nikdo z rodičů nepřihlásil :-).

Fotoreportérkou byla již tradičně paní Hrůšová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *