Šachový klub Ústí nad Orlicí

Déčko zase druhé

Tento rok, myslím tím rok 2011/12, byl na má bedra naložen jeden nemalý úkol, a to dělat kapitána družstvu :-D. Další mojí povinností bylo soudcování zápasů, jelikož jsem byl po malém nátlaku (ať mi zuřivý reportér promine) vyškolen na rozhodčího. Jako Déčko jsme si dávali cíl hrát v popředí a moc zápasů neprohrát, vždyť jsme hráli v družstvu, kde převládalo „dravé“ mládí. Sestava Petr Jániš, Ladislav Kubišta, Vít Kapoun, Petr John, Jiří Fangl a nejvýznamnější náhradník Jarda Driemer nám dávala velké naděje na obsazení první příčky. Sezóna nám začínala datem 2. 10. 2011.

2. 10. 2011 ŠK Ústí nad Orlicí D : TJ Sokol Horní Čermná B 3,5 : 1,5

Do naší základny, Palírny, dorazilo bratrské družstvo týmu, které minulý rok sestoupilo do soutěže KS-S. Zde jsem si odbyl první debut rozhodčího a nesmělým slovem jsem zahájil tento zápas. Bylo se na co koukat. Naše družstvo, v plné polní, začalo s velkou vervou. Ale soupeř se nezalekl a zatnul zuby do masa. Pamatuji si akorát, že moje partie nebyla jedna z nejlepších, soupeř na mě vybalil královský gambit a já ztrácel figuru. Péťova partie s panem Cimprichem po divokém zahájení skončila smírem. Na dalších šachovnicích jsme soupeře přehráli, výsledek, kterým zápas skončil, byl více méně adekvátní.

30. 10. 2011 SK+Sokol Žamberk C : ŠK Ústí nad Orlicí D 4 : 1

Tady bych se rád zastavil. Naším soupeřem se mělo stát ostřílené družstvo z „nedalekého“ Žamberka. Proč jsem napsal ty uvozovky před nedalekým? Ačkoli toto město leží opravdu nedaleko od našeho, Déčko má prostě smůlu, možná nepřízeň osudu. Minulý rok se nám stala opravdu výjimečná situace. Měli jsme se sejít jako obvykle u skříněk, ale co se stalo – asi v 10 hodin mi zazvoní telefon, že náš kapitán nemůže (ani nesvolal družstvo) a že se má jet vlakem. Ale dostat se vlakem do tohoto „nedalekého“ města je prokletí. Spoje nejedou, členům družstva nedošly zprávy o přesunutí termínu, jedeme tedy do Žamberka více než ve slátané sestavě. A tenhle rok se to mělo opakovat, hráči, na které jsem se spoléhal, mi odřekli účast a já, jelikož jsem byl v Praze, musel obvolávat náhradníky. Družstvo jsem sehnal s velkými obtížemi a podle toho taky vypadal výsledek. Dostali jsme nakládačku a jen díky Péťovi je skóre alespoň trochu přijatelné. Prokleté to místo.

13. 11. 2011 ŠK Ústí nad Orlicí D : ŠO K a.s. Kunvald C 4 : 1

Po výprasku v Žamberku se naše družstvo muselo otřepat. Dostali jsme možná trochu podceňovaného soupeře, ale o to víc jsme se museli snažit. Dosáhli jsme naštěstí úspěchu a po předchozím kole jsme opět nastoupili v plném složení. Do vítězného konce partii, z našeho pohledu, nedotáhli Péťa s Vítkem. Jinak jsem neměl námitek, takhle má vypadat hra na postup. Zajímavostí je, že družstvo Kunvaldu odehrálo celou sezónu pouze se třemi náhradníky přitom jeden vůbec nehrál.

27. 11. 2011 Spartak OEZ Letohrad B : ŠK Ústí nad Orlicí D 1 : 4

Kolo čtvrté. Nálada v autě pana Driemera stoupá, jedeme do Kyšperku pro tři body, jestli chceme pomýšlet na přední příčky, nesmíme zaváhat. Hraje se v útulné místnosti nad tělocvičnou. Přivítá nás zde příjemné družstvo, složené převážně z rodiny Lorenců, nabídli nám kafe a hodiny klaply, hra se začíná. První body pro nás. Partie skončily dříve nežli odbila dvanáctá hodina. Remízy z naší strany jsem nabídl pouze já, když jsem nedokázal realizovat materiál a Vítek, jinak bojovný výkon, jedeme dál.

11. 12. 2011 ŠK Ústí nad Orlicí D : TJ Sokol Horní Čermná A 3 : 2

Tento match uzavíral rok 2011, a tak bylo potřeba, abychom vykročili pravou nohou. Toto družstvo, které sestoupilo minulý rok do KSS, bylo určitě tvrdým oříškem na naší cestě k postupu. Čekají nás opět perné okamžiky. Obě družstva se střetávají v plném obsazení. Věkový rozdíl je více než znatelný, vždyť v průměru věku je rozdíl něco kolem 45 let! To však nic neubírá na dramatičnosti. A opravdu, některé partie jsou velice vyrovnané, dokonce Petr John prohrává s velice zkušeným Šilarem Josefem. Petr Jániš rychle remizuje s panem Motlem, Vítek také dává remízu. Pan Fangl naštěstí vyhrává, všechno je v mé moci, zde se rozhodne o výsledku. Naštěstí v remízovém zahájení (výměnná francouzská) získávám výhodu, nakonec nepřesvědčivou variantou vyhrávám. Je konec. Výhra 3:2 je cenná a bude se hodit do dalších bojů. Rok 2011 končíme na krásném druhém místě a budeme útočit na přední pozici.

15. 1. 2012 TJ Sokol Mistrovice : ŠK Ústí nad Orlicí D 1,5 : 3.5

Rok 2012 a náš první zápas. Tentokrát se jelo do Mistrovic. Zasněžená krajina nám tvořila nejenom pěkný výhled, ale působila i problémy na silnici. Cesta však proběhla bez větších problémů. Dnes nám chyběl jen Petr Jániš, kterého jsem zastoupil na první šachovnici a do zadních pozic naskočil pan Driemer. Po chvíli bloumání jsme dorazili do místnosti a nalezli i chytře skrytý záchod (přiznávám se, málem jsem nenašel cestu zpět do hrací místnosti). Pití jsme si objednali už před začátkem, protože pan hostinský odcházel. Dveře klaply, tikot hodin se spustil a celá místnost se nadechla k přemýšlení. A jak jsme postupně hráli, zápas se klonil na naši stranu. Celkem tři remízy, zbytek výhry (občas i v remízových či prohraných koncovkách), spokojenost. Rozloučíme se ve smíru a odjíždíme směr domov.

29. 1. 2012 ŠK Ústí nad Orlicí D : ŠO K a.s. Kunvald B 3,5 : 1,5

Letos jsme měli štěstí – do dalekého Kunvaldu naše kroky směřovat nemusely, protože obě družstva musela dojet do naší „pevnosti“. Tento zápas byl také jeden z klíčových, ratingový průměr hráčů byl vyrovnaný, možná trochu na naší straně. Očekával jsem ale tužší boj. Panu Mlynářovi se celá sezóna moc nevyvedla, proto jsem rychle vyhrál a u ostatních to bylo podobné, až na Vítka, kterému se sezóna v KSS naprosto nevydařila. Další až nečekaně pohodový zápas.

12. 2. 2012 ŠK Ústí nad Orlicí D : TJ Lanškroun C 2,5 : 2,5

Jednoznačně šlágr sezóny. Horký aspirant na postup přijel do Palírny v plné síle a bylo to znát. Před zápasem jsme na toto družstvo ztráceli dva body, případná výhra by nás dostala na průběžné 1. místo! Sepsal se zápis, připravily šachy a bitva započala. Začnu od první šachovnice. Zde nastoupil náš borec, Petr Jániš, který bílými barvami usiloval o výhru nad talentovaným Josefem Havelkou. Bohužel partie se obrátila v náš neprospěch, pokud vím, Péťa obětoval figuru a potom cestičku k výhře zkazily černé věže. Na druhé šachovnici jsem válčil já proti silnému Štěpánu Kolomému. Zde se hrál dámský gambit a dohrávalo se do posledních sekund, protože v průběhu této partie jsme už prohrávali 2,5. Na konci jsem vedl o pěšce a pomalu realizoval výhodu, přičemž mi výrazně pomohl fakt, že soupeř potřeboval už odjet. Na třetím plátně o 64 polích se utkal Víťa Kapoun s Antonínem Vu. Vítek zahrál celou partii podobně, neměl jsem moc času ji sledovat, každopádně skončila kapitulací našeho hráče. Další šachovnici okupoval Petr John a Jakub Vaculík. Tuto partii bych označil za obrat sezóny. Petrův špatný propočet způsobil, že přišel o dámu. V tu chvíli jsem obrátil oči v sloup a odešel. Za pár tahů jsem si všiml určitého nevynuceného motivu, který by mohl Petr využít. Měl štěstí, soupeř návnadu spolkl i s navijákem. Náš borec, nakonec s kvalitou míň, prošlapal pěšci a vyhrál. Šťastlivec kola. Poslední šachovnice patřila panu Fanglovi a Jaroslavu Pilnému. Náš matador soupeře přehrál, nakonec však nedopočítal variantu a následně remizoval. S velikou dávkou štěstí se nám podařilo remizovat.

26.2. 2012 TJ Lanškroun B : ŠK Ústí nad Orlicí D 2 : 3

Poslední zápas. Pořád jsme druzí, jestli chceme pomýšlet na 1. místo musíme bodovat a doufat, že Lanškroun C ztratí body v Kunvaldu. Bez problémů dojíždíme do místnosti, která je známá z pořádání různých přeborů. Avšak sezóna už končí, venku je hezky a hrát se nechce. Petr Jániš dává naštěstí remízu v jasně horší střední hře.. Já vyhrávám na poslední chvíli obětí figury, Vítek remizuje v snad lepší pozici, opora pan Fangl vyhrává jednoznačně a svoji sezónu v KSS ukončuje pan Driemer nulou. Vítězství těsné, ale přece. Nicméně nebylo moc platné, Lanškroun C nezaváhal a zabodoval.

 

Souhrn hráčů:

Trochu se mi příčí hodnotit hráče lepší a starší než jsem já, ale nějaký souhrn nakonec udělám.

Petr Jániš (1817) 4,5/8 průměr ELA: 1654: Rozhodně se nevyhýbá hrám ostrým, ba naopak je vyhledává. Často se mi zdálo, že ho soupeř přehrál a on potom rychle nabídl remízu, která byla následně vyslyšena. Dobrá docházka, jako u všech, podržel nás v Žamberku. Průměrná sezóna, možná trochu pod očekávání.

Ladislav Kubišta (1619) 6,5/8 průměr ELA 1556: Musejí hodnotit ostatní hráči, jelikož sám se nedokážu zhodnotit. 😉

Vít Kapoun (1621) 3,5/8 průměr ELA 1502: Tato sezóna se mu zcela nepovedla. Zdálo se mi, že neví, jak soupeře dorazit a často pochybnými tahy prohrál dobře vypadající partii. Občas také měl malou mezírku v propočtu. Ale jeho jistě tento neúspěch mrzet nemusí, chuť si vynahradil za družstvo C, kde se mu naopak velice dařilo. Škoda, příště.

Jiří Fangl (1667) 5,5/6 průměr ELA 1400: Jednoznačně opora družstva. Na poslední šachovnici se moc nezapotil, jeho soupeři byli povětšinou mladí a nezkušení. Jedna remíza byl krátkodobý výpadek ze série výher. Často také přenechával místo panu Driemerovi, za což mu velice děkuji. Děkuji také za odvozy autem. Nechybí mu odhodlání vyhrát a je tím pravým kapitánem našeho družstva, já jsem jenom záskok.

Jaroslav Driemer (1558) 2,5/5 průměr ELA 1403: Nadšení pro hru nechybí. Myslím, že kdyby dostal volnější ruku, tak by hrál mnohem častěji. Výkon je trochu rozpačitý, ale v důležitých zápasech bodoval. Opět děkuji za poskytnutí dopravy, i když někdy byly podmínky velice špatné.

Další hráči: Šmajzrová Kateřina, Holásek Vít, Holásek Vojtěch

Děkuji všem zúčastněným za dobré výkony, které nás nakonec dostaly na 2. příčku. Jako rozhodčí jsem zasahovat nemusel, vše proběhlo v pořádku. Ještě jednou děkuji panu Fanglovi a panu Driemerovi za poskytnutí auta. Díky, že jste se mnou měli trpělivost, je to se mnou často složité.

3 thoughts on “Déčko zase druhé

  • Ladislav Kubišta napsal:

    Sakra, chybí mi tam hodnocení Petra Joha… Psaní na večer má jisté mouchy… 😀 Tak tedy: Petr John (1634)5,5/7 průměr ELA 1438: Petr v této soutěži neměl moc rovnocenných soupeřů. Stal se takovou jistotou vzadu. Hra solidní, až na tu hrubku při zápase s Lanškrounem B, kterou se značným přispěním soupeře napravil. A když měl hrát vyšší soutěž, kuželky mu v tom dost bránily 😀 Díky.

  • Pavel Holásek napsal:

    Akorát už se vzhledem k poklesu výkonnosti nedostaneš do Déčka 😉

  • Martin Dudla napsal:

    Já myslím, žes jako kapitán odvedl skvělou práci. A bude přínos, když v ní budeš i nadále pokračovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *