Šachový klub Ústí nad Orlicí

Otevřený přebor Pardubického kraje aneb

Mistrovství Čech HD 10 v Hrdoňovicích 16. – 18. listopadu 2012

aneb Někdo musel být první.

Jak vážený čtenář tuší, následující příspěvek bude pojednávat, kterak se nepočetná výprava našeho kraje nesmazatelným písmem zapsala do kronik šachového mládežnického sportu

  Po letním mistrovství evropy, jsem se zařekl, že už nikdy nikam nebudu jezdit, bo to za ty nervy a peníze nestojí. Protože však jsem bývalí politik a ten nikdy neříká nikdy stanovil jsem si i vyjímku. “Na turnaj velikosti mistrovství můžeš Katko jet tehdy, až vyhraješ jinou soutěž mezi kluky.” Uspokojen, že budu mít několik let pokoj a klid však vyrušila kvalifikace do KP 10 v Polabinách před třemi týdny. K tomu se přidal výsledek ze 14 z minulého víkendu. 

A tak jsme jeli.

Cesta probíhala dobře. ABS jsem poprvé vyzkoušel až v Hlinsku, kdy se na přechodu náhle zjevila jakási ženština a podruhé, kdy z náklaďáku jedoucího přede mnou, loženého železným šrotem, začal tento druh tovaru poletovat po silnici.

Ubytování-krásně vytopený pokoj, zrekonstruovaná koupelna, na podlaze zbytky po minulých hostech (sušenky, papírky). Jak prohlašovali účastníci, kteří přijeli do Hrdoňova už ve čtvrtek, měli jsme štěstí. Oni postoupili kryoterapii s cca s průměrnými 14 stupni celsiovými. 

A vlastní turnaj? Sledoval jsem jen Katku a její velkou rivalku na těchto podnicích A. Málkovou z ŠK Líně. Ještě v pátek se hráli tři kola, ze kterých Katka urvala dva body. V sobotu pak byla naplánována kola čtyři. Hned v prvním, v jasně remízové pozici, s vysokomýtským Zemanem zvítězila. V sobotním posledním kole s věží navíc naopak nestačila na Hlineckého Ročňáka.  Sobota 2/4 celkové 4 body. Nejbližší konkurentka má také 4 body nebo ostatní dívky 3,5. Nic není jasné.

Sobota večer. Hrají se osadníci z Katanu. Před devátou posílám Katku spát a zůstávám s nedopitým pivem u stolu poličských. Ještě netuším, že večer teprve začíná. Poté co na baru dojde Tulamorka, přecházíme na Jamesna…….

Ráno mám hrát Open….. Nějak to nejde….

Osmé kolo. Potřebovalo by se bodovat nebo alespoň půlit. Ale ouha. Jičinský Janouch je nad Katčiny síli. Situaci “zachraňuje” Erik Žejdlík, když vyhrává nad další čtyřbodovkou Hankou Turkovou. Po předposledním kole mají 4 dívky 4 body a další dvě 3,5. Rozhodne se na závěr. Remíza by měla stačit na bednu.

Poslední kolo. Katka hraje s hradeckou Šolcovou. Obou dívkám jde o všechno. Nakonec je z toho plichta. Čeká se na ostaní. Málková ve vyhrané pozici remizuje. Turková prohrává. Zlato je doma! Na vítězství stačilo 4 a půl bodu.

A proč je, vážený čtenáři, v nadpisu příspěvku napsáno přebor Pardubického kraje? Protože celkové vítězství si zcela zaslouženě odváží poličský Švanda. Šesté místo obsazuje rovněž poličský Pavlíček a desátý je Erik Žejdlík hrající v barvách Polabin. Takže námět pro KMŠS-příští mistrovství Čech je radno dělati někde u Litomyšle, by jsme to neměli tak daleko -:))

A nadpis – někdo vyhrát musel. Celé mistrovství bylo jako snad vždy v dětských soutěžích o loterii. Figura víc nic neznamená. Takže vítězství nepřeceňuji, první pohár je na čestném místě v obýváku a vyhraná kniha pana Biolka snad nezapadá prachem.

Foto z turnaje naleznete na stránkách pořadatele ŠK Světlá nad Sázavou

https://picasaweb.google.com/115085634347738786411/MistrovstviCechDo8A10Let2012#

 

 

3 thoughts on “Otevřený přebor Pardubického kraje aneb

  • Pavel Holásek napsal:

    Taky jste mohli dát vědět, že jedete … Ale blahopřeju! I když je správný, že to nepřeceňujete, přesto je to úspěch moc pěkný, vždyť tam Kačka může hrát ještě i v příštím roce – a určitě se teď objeví na řadě známých webových stránek!

    • Martin Dudla napsal:

      Dotaz, zda se Katka může zúčastnit jsem posílal řediteli turnaje až. v sobotu 10. pozdě večer po náhlém hnutí mysli …

      • Marian Sabol napsal:

        Gratuluji! Super výsledek. V těchto turnajích je to vždycky o posledním kole. Jsem rád, že i my z Vysokého Mýta jsme svou troškou do mlýna přispěli (prohra s Katkou) :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *