Šachový klub Ústí nad Orlicí

O fous, o vlásek, o jediný bodík! AKTUALIZOVÁNO: POSTUPUJEME!

Přebor družstev škol mládeže, okresní kolo kat. 6.-9. tř. ZŠ, Lanškroun, 20.11.2012

Zase jednou nepíšu za ŠK, ale za gymnázium. Přebor škol je naše oblíbená soutěž, kde jsme již dosáhli řady úspěchů prostřídaných občasným zklamáním. Vloni jsme tu postavili mladé družstvo a skončili čtvrtí, letos družstvo doplnil Vojta, odpadla konkurence z Komety a čekali jsme, kdo z Lanškrouna už se věkově nevejde (Štěpán Kolomý, tuším).

V Lanškrouně se sešlo pěkných devět družstev, byť z pouhých čtyř měst (4 Lanškroun, 2 Mýto, 2 Žamberk, 1 Ústí). Chvilku jsme se rozhlíželi, koho v jednotlivých družstvech známe a neznáme, a rychle se ukázalo, že konkurenci představují jen dvě družstva Lanškrouna: gymnázium (Havelka, Kolomý A., Doleček, Brejša A.) a ZŠ Dobrovského A (Vu, Marek D., Šolc, Knápek). Hned ze začátku jsme se utkali právě se ZŠ Dobrovského A a vyválčili remízu 2:2 (dvě prohry vepředu, dvě výhry vzadu). Vzájemné utkání lanškrounských týmů vyznělo mírně pro gymnázium, po dvou přátelštějších remízách vepředu porazil Doleček Šolce a Brejša se vysmekl Knápkovi.

Pak už se jen čekalo, zda někdo z favoritů nečekaně ztratí nějaký bodík (hodnotilo se olympijsky), ale výkonnostní rozdíl mezi třemi prvními družstvy a zbytkem okresu byl příliš velký, takže utkání opakovaně končila 4:0 a postupně začínalo být zřejmé, že rozhodne až poslední kolo, kdy nás čekalo Gymnázium Lanškroun.

Naděje ještě svitla, když dvě kola před koncem ztratil bod Šolc a v předposledním kole mohl proti Knápkovi něco uhrát Daniel Zeman z Mýta, který není úplně neznámý, už se vloni začal prosazovat v desítkách (Marian celou dobu prorokoval, že Zeman něco uhraje, kolo předtím málem porazil našeho Lukáše Paukerta). Hrála se věžovka 3 na 4, pak už 2 na 2 a pak – celé Ústí málem vybuchlo nadšením – Knápek nastavil věž a Zeman mu ji vyšachoval. V tu chvíli jsme postupovali bez ohledu na poslední kolo. Jenže radost byla předčasná – Dan nejenom že věž nesebral, ale sám svoji nechal stát a bylo po nadějích. 🙁

Všechno jsme měli ještě ve svých rukách, ale bylo nutné proti Gymnáziu Lanškroun uhrát aspoň bod (předpokládali jsme, že ZŠ Dobrovského už neztratí; v případě, že bychom gympl porazili, mohli jsme být i první, ale to nebylo pravděpodobné). Otázka však byla, kdo má ten bod udělat. Velmi rychle se ukázalo, že to nebude Lukáš, který bojoval s Brejšou bez figury, Vítek proti Dolečkovi držel přijatelnou jezdcovku, ale přešel z ní do nepřijatelné pěšcovky, Vojta s Kolomým obětoval pěšce, ale po výměně dam kompenzace chyběla a Vašek na první proti vicemistru Čech Havelkovi neudržel houževnatou obranu a podlehl silnému útoku. Po prohře 0:4 se plní naše nejčernější sny, třetí místo, nezaručující postup, půl bodu za druhým, deset (!) bodů před čtvrtým. Co chybělo …

Hodnotit podrobně výkony nemá moc cenu, většinou to bylo rozdílem dvou tříd, rozhodovalo jen několik málo partií.

Václav Grundman (6/8) je nepochybnou jedničkou týmu, kromě výher sehrál i bojovnou partii s Tondou Vuem, škoda chyb v závěru.

Vojta Holásek (6/8) se hned v primě dostal na druhou šachovnici a nezklamal tam; ani to tentokrát nebylo ve zběsilém tempu.

Vít Holásek (7/8) uplatnil svou zkušenost, v téhle konkurenci jeho rutinní šachy stačí.

Lukáš Paukert (7/8) už moc nehraje a bylo to znát, často neviděl jednoduché obraty, váhal nad samozřejmými tahy, několikrát vybruslil se štěstím. Skoro vždycky však nakonec zabodoval, s Knápkem na posledních vteřinách, když jsem mu zakázal remízu, se Zemanem v dramatické koncovce. Vítězové se nekritizují :-).

Jan Kleisl plnil roli maskota týmu; vzhledem k tomu, že nám šlo o každý bod skóre, jsme ho nemohli nechat zahrát, takže nedostal šanci napodobit svůj loňský výkon 4,5/7.

Celkově tedy radost, že patříme do špičky, a zklamání z pádu na třetí místo v posledním kole. Když jednou remízujete 2:2, pak všechno vykosíte stoprocentně … a v posledním kole dostanete kotel a nepostoupíte, je to k vzteku. Zbývá snad ještě čekat na divokou kartu, kdyby se kraj nedařilo adekvátně obsadit …

Do budoucna ale převažují pěkné vyhlídky, družstvo je mladé, zůstává a třeba zase ještě o někoho posílí.

Výsledky najdete na chess-results.

Na závěr partiové ukázky.

Adam Brejša (1250, Gymnázium Lanškroun) – Martin Knápek (1250, ZŠ Dobrovského Lanškroun A), 1. kolo:

S bílým to vypadá zle, ale tady se mu naskytla šance, kterou využil. Jestli byl poslední tah černého f4-f3, tak to byla chyba! 1. Vxf2! exf2 (minimální šanci to zkoušet dávalo ještě 1. … fxe2!) 2. Kxg3 fxe2 3. Kxf2 Kf6 4. Kxe2 Kf5 5. Kf3! Právě včas do opozice. 5. … c5 6. b3 a5 7. a4 1/2 Tak takhle hrály čtvrté desky vítězných družstev.

Václav Grundman (1451) – Antonín Vu (1669, ZŠ Dobrovského Lanškroun A), 2. kolo:

Tady je naopak ukázka lítého boje z první desky. Vašek se soupeře nezalekl a francouzskou pozici postavil lépe: černý pěšec na c4 zablokoval aktivitu černého na dámském křídle a ten na g6 zase oslabil křídlo královské. 1. g4! Okomentuju to jen zběžně, jednak nemám čas, jednak na čtvrthodinový rapid nelze klást přísná měřítka, tam nadělá chyby každý. Chci hlavně zaznamenat, jaké to bylo drama. 1. … Jfe7 2. Df6 Vf8 3. O-O?! Král e1 kryje Sd2, na g1 nestojí lépe. 3. … h5 4. Jg5?! Sd7?! Zde i jindy šlo Jxd4, přišlo to až mnohem později. 5. gxh5 O-O-O 6. Jxf7 gxh5 7. Jd6+ Kb8 8. Dh4 Jf5 9. Jxf5 exf5?! 10. f4? Jxd4 11. Df2? Jxe2+? Právě, když král nemá ústup na f2, lze hned 11. … Vg8+! 12. Kh1 Jxe2 13. Dxe2 Sc6 (jako později v partii). 12. Dxe2 Vh8 13. Vfb1 Vdg8+ 14. Kh1? Ne, tam ne! Proč? 14. … Sc6! Proto. 15. Vf1 d4+ 16. Vf3 Sxf3+?! 17. Dxf3 h4 18. Vb1 b6? Teď zase dostane šanci bílý. Tady zbývala hráčům asi minuta a půl (s bonifikací 5s). 19. Dc6! Da6?! 20. Dd6+?! 20. cxd4 20. … Ka8 21. Dc6+ Db7 22. Dxb7+ Kxb7 23. cxd4 h3 24. Se1 Vg2 25. Vc1 Vhg8 26. Sg3 Kc6 27. c3 Va2 28. Kg1 Kd5 29. Kf1? Vxg3! 0:1 Tak takhle hraje okresní špička.

A na úplný konec černou můru ústeckých snů:

Daniel Zeman (1100, ZŠ Jiráskova Vysoké Mýto) – Martin Knápek (1250, ZŠ Dobrovského Lanškroun A), 8. kolo:

Teprve devítiletý, o dvě hlavy menší Dan sehrál partii hezky, tvořil hru, ale dostal se do koncovky s pěšcem méně, kde aspoň opakovaně zkoušel srovnat materiál. Černý tu mohl sebrat 1. … Kxg3 a měl by šanci na výhru, ještě by se však hrálo. Po tahu 1. … Kf3?? jsme však strnuli a po 2. Vf5+ jsme začali málem nahlas slavit. Připomínám, že výhra bílého by pro nás kolo před koncem znamenala postup, ZŠ Dobrovského už by nás nemohla dohnat. Málem jsme ani nekoukali na šachovnici, kde se zatím stalo 2. … Kxg3 3. h5?? Jirka Krištof od šachovnice užuž odcházel s mávnutím rukou, ale tenhle tah přehodnocuje všechno 3. … Vxf5 A všechno je jinak, místo oslav postupu jsme museli hrát přetěžké poslední kolo. 0:1

——————————————

23.11.: Podle rozhodnutí komise mládeže postupujeme do kraje ze třetího místa!!! 6.12. v Pardubicích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *