Šachový klub Ústí nad Orlicí

Na domácí půdě

2. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. HD16, HD 14, Ústí nad Orlicí, 1.12.2012

Kromě Orlické šachovnice, kterou pořádáme každoročně na jaře, jsme se letos přihlásili i o jeden z turnajů krajského přeboru a byli jsme vybráni na první prosincový termín. Zima o sobě už dala vědět a vzdálenější družstva mohla mít problém s dopravou, my jsme pohodlí domácího turnaje docela přivítali.

Obsazení turnaje bylo velmi podobné jako v prvním kole v Lanškrouně, špička byla téměř komplet, absenci některých hráčů dalšího pořadí nahradila početná výprava z Rapidu Pardubice. Kromě toho zahajovala i Dorostenecká liga, takže jídelna Rieteru byla slušně zaplněná.

Turnaj zorganizoval, připravil a odřídil Martin Šmajzr, na čarách asistoval David Kameník a já, důležitou roli pro ústecké sehrál “odpočinkový stůl” s paní Hrůšovou a Píšovou, kde vládla pohoda a tvořivost.

H16

Pouze H, dívky opět žádné. Podle přihlášek to vypadalo na nějakých patnáct účastníků, nakonec však pouhých deset, což je při švýcaru na sedm kol na hranici korektnosti. Turnaj byl slabší než v Lanškrouně, nepřijeli Česenek, Řezníček, Bureš a Feltl, nově hráli lanškrounští Vu, Šolc a Knoll, kteří to minule měli do Lanškrouna asi daleko. 😉

Nás mohlo těšit, že Vašek Grundman vstupoval do turnaje již s novým elem 1688 (díky nové listině FIDE) a rázem tak byl nasazenou trojkou. Vítek Holásek se měl pokusit něco nahrát proti (spolu)outsiderům.

Václav Grundman už minule předvedl, že do krajské špičky patří; tentokrát to potvrdil – a ještě má rezervy! Po povinné výhře v prvním kole nestačil na Tondu Vu, potom ale nachytal Jakuba Cacha už v zahájení. Přehrál i Zdeňka, jenže mu v koncovce nastavil věž, pěšcová kompenzace nakonec stačila aspoň na remízu. Nenechal se tím rozhodit a porazil překvapení turnaje Matěje Dolečka. Když pak opět nestačil na Pepu Havelku, měl už obehranou celou špičku, takže v posledním kole mohl dostat jen slabšího hráče, los padl na našeho Vítka. 4,5/7, 4. místo, Rp 1612, výrazně nakročeno k postupu do finále.

Vítek Holásek hraje horší šachy než špička a ani vzadu nebyl stoprocentní, s Peřinou si vytvořil přivyhranou koncovku, ale pak mu nechal projít e pěšce do dámy, i se Šolcem jen remízoval, porazil aspoň Knolla a na pomocné hodnocení ho předstihl.1,5/7, 8. místo, postup by mohl vyjít jen při absenci soupeřů.

První šestice byla jasná, hrálo se jen o pořadí. “Medaile” brali tři lanškrounští v překvapivém pořadí Vu, Doleček (!), Havelka. První dva nečekaně Havelku porazili a měli i lehčí los než hráči na třetím a čtvrtém místě.

H+D14

Tady hrálo hned devět našich, z toho pět dívek (pět ze šesti ve startovním poli, a to ještě chyběl nemocná Katka Dudlová). Ambice měli mít hlavně Vojta Holásek, Jirka Píše a Veronika Šmajzrová.

Jirka Píše na sebe upozornil už ve druhém kole, když po kvalitním výkonu přehrál Tulise (1490), jenže s nedostatkem času nedokázal nalézt ve věžovce se dvěma pěšci navíc plán a spokojil se s remízou. Pak podlehl velmi dobře hrajícímu Eriku Žejdlíkovi a jen remízoval s Liškou (ten si tu uhrál 4.VT). Všechno však napravil finišem 3/3, postupně porazil Černohouse, našeho Michala Šmajzra a Bouchala. Trochu mu přál los a Jirka toho využil k pěknému umístění. Opět nejlepší z našich, čím dál zralejší výkony, dobrá šance na finálovou osmičku. 5/7, 8. místo, Rp 1336.

Vojta Holásek zahájil suverénně proti Plívovi a Petru Peškovi. Ve třetím kole houževnatě bojoval s Ondřejem Švandou, ale dámskou koncovku bez pěšce neudržel. Pak se zase začala projevovat jeho zbrklost: s Erikem Žejdlíkem byl rychle bez dámy, Jirouška porazil až v koncovce V x V+S (Vojta měl jen tu věž 🙂 ), definitivně odpadl po prohře s Jakubem Simonem, který i po výměně dam jeho krále v centru zmáčkl. Výhra v sedmém kole už nic dohnat nemohla. 4/7, 19. místo, Rp 1254, finále je hodně daleko.

Následující čtyři naši se seřadili těsně za sebou na třech bodech, odehráli slušný turnaj a svorně nezvládli závěr.

Veronika Šmajzrová odstartovala krásně, 3/4, prohry s Kupsou a Dvořákem pak byly přípustné (i když ne nutné), Petr Zelenka byl do posledního kola vůbec nejmíň přijatelným losem. Odehrála silný turnaj, kromě jedné výjimky dosáhli všichni její soupeři v turnaji 4-5 bodů! 3/7, 31. místo, 2. mezi dívkami.

Michal Šmajzr uhrál asi odpovídající výsledek, v jednu chvíli měl 3/5, hlavně výhra nad Ježkem se počítá, prohrál s Ondřejem Švandou, Jakubem Simonem, Jirkou Píšem a Jakubem Jouklem, to se dá bez tréninku čekat. 3/7, 32. místo.

Veronika Holásková se na krásných 3/4 vyhoupla výhrou nad Bouchalem, zpátky “na své” se dostala prohrami s Tulisem a Petrem Peškem, v posledním kole už poněkolikáté nestačila na Černohouse. 3/7, 33. místo, 3. mezi dívkami.

Michal Píše ukázal veliký pokrok! V prvním kole si zahrál s budoucím vítězem Ludvíkem, pak remízoval s Liškou a přidal dvě výhry, hlavně ta nad Andrlem je cenná! V závěru měl silné soupeře, přesto je půlka s Michalem Simonem ztráta, zpatit ho neměl, mohlo to být 50%! 3/7, 34. místo.

Natálie Hrůšová se mohla stát hrdinkou už v prvním kole, favorizovaného Honzu Nešpůrka přehrála a vedla nad ním o celou věž, stačilo zasadit rozhodující úder, ale chyběl čas na přemýšlení. Výher se dočkala později, mj. porazila vítěze posledního turnaje desítek Jirouška, tím získala 3/6 a splnila podmínky pro udělení 4.VT. Blahopřejeme! Díval jsem se trochu, kde vlastně ztrácí, je to v situacích, kdy se vyvinuté figurky dostávají do kontaktu, soustřeďují na klíčové místo v pozici, tehdy ještě nevidí materiální ztráty a zisky. Ale pokrok je zjevný. 3/7, 37. místo, 4. mezi dívkami.

Markéta Holásková zabodovala hned ve druhém kole, kdy matila dvěma dámami, takže pak dostávala docela silné soupeře – aby si v jednom turnaji zahrála s Brejšou, Jirouškem a Adamem Švandou, to už je něco. V závěru ještě nasbírala dvě půlky, když ji soupeři zpatili. Začíná se slušně orientovat v pravidlech – častokrát správně reklamovala nemožný tah, sáhnuto-táhnuto a špatně prováděnou rochádu. 2/7, 51. místo, 5. mezi dívkami.

Dominika Šmajzrová coby vůbec nejmladší účastnice trpělivě bojovala na zadních šachovnicích, pokoušela se uspět proti zkušenějším a starším a dočkala se v předposledním kole proti Seidlovi. 1/7, 56. místo, 6. mezi dívkami.

Turnaji jinak vládli favorité z Polabin, Poličky a Lanškrouna, výrazně se ukázali zástupci mladších kategorií: vítězný Tomáš Ludvík je roč. 2002, třetí Ondřej Švanda dokonce 2003 (hráli tu šachisté nar. 2000 a ml.). Vepředu byly k vidění ucelené kvalitní výkony, ale i hrubky zejména v závěrech partií.

Celkově jsem měl z turnaje dobrý pocit, vládly tu šachy a zase šachy, jistému hluku se při takovém počtu a s množstvím malých dětí vyhnout příliš nešlo, charakter hrací místnosti (horší akustika, chybějící prostory pro řádění v pauzách) klidu úplně nenahrává. Občas vzplály i emoce, většiny se však netýkají, snad se v kraji úplně nerozhádáme. 😉

Partiím věnujeme samostatný článek.

Výsledky na chess-results.

Fotky od paní Píšové:

4 thoughts on “Na domácí půdě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *