Šachový klub Ústí nad Orlicí

Komenda na medaile nedosáhla

Po loňské zkušenosti, kdy jsme 1,5 hodiny čekali v Poličce na nádraží, jsem se rozhodl přihlásit do konkurzu na krajské kolo přeboru škol 1. – 5. třídy. Přihláška byla možná pouze díky vstřícnosti ředitele ZŠ Komenského Mgr. Radka Škarky, který nám poskytl prostory pro konání celé akce, za což mu ještě jednou velmi děkuji. Poté, co nás krajská komise mládeže vybrala, už jsem jen doufal, že se ZŠ Komenského do kraje dostane, což naštěstí díky 2. místu v okresním kole zvládla :-). V ponděli 10. 12. se tak mělo 8 nejlepších družstev z kraje utkat na ZŠ Komenského o titul přeborníka kraje a především o 2 postupová místa na Mistrovství ČR škol 1. – 5. třídy. Nakonec se dvě družstva omluvila, jedno z Hlinska kvůli sněhové kalamitě (i když druhá škola z Hlinska dorazila bez problémů…) a Polička kvůli onemocnění poloviny týmu. Na ZŠ Komenského se tak utkaly 3 družstva z Pardubic, a po jednom z Ústí, Lanškrouna a Hlinska.

Jako jasného favorita jsem viděl hlinecké družstvo, které disponovalo jednoznačně nejvyrovnanějším kádrem, což je v těchto soutěžích klíčové. Za Lanškrounem jsme byli druzí v okresním kole, síla pardubických týmů byla poměrně velkou neznámou, protože většina jejich hráčů není ještě registrována. My jsme nastupovali ve složení Veronika Šmajzrová, Michal Šmajzr, Veronika Holásková, Natálie Hrůšová a Michal Krupa. U tohoto týmu těžko odhadnout, jaké výkony bude podávat, solidnější šachy předvádí jen Verča Š., u Verči H. to je vždy loterie, jestli její hurá šachy budou slavit úspěch nebo ne, Michalovi Š. a Natálce chybí hlavně zkušenosti a pro Michala K. to byla vůbec první takováto akce.

A jak se to tedy vyvíjelo? Celkem dle předpokladů, Hlinsko smetlo všechny soupeře zcela suverénně, takže ostatní bojovali jen o 2. místo. Od začátku si ho zabral Lanškroun a nakonec ho udržel až do konce, i když to zas až tak přesvědčivé nebylo, za Matějem Kupsou je hodně velká výkonnostní propast, takže na dalších šachovnicích se už občas děly věci :-). 3. nakonec skončila ZŠ Polabiny 3, která se opírala o výkony hráčů na 2. a 4. šachovnici, nutno poznamenat, že jim ale soupeři mnohdy hodně výrazně pomohli. To bohužel byl i případ náš. I když klíčový se ukázal hned 1. zápas s nakonec poslední ZŠ Polabiny 1, který jsme prohráli 1,5:2,5, kdy na rychlou výhru Verči Š. nedokázal už nikdo navázat. Verča H. byla hodně rychle bez materiálu, na 2. se partie otočila asi 5x a kuriozně skončila partie Natálky, která místo rychlé výhry překročila čas. V ten moment se ale bohužel (je to vlastnost hodin) hodiny soupeře zastavily na 7s. Její soupeř ale ani nevěděl (jak se pak ukázalo), že když má soupeř čas 00:00, tak že to je něco mimořádného :-), tak jsme se nakonec s kapitánem Polabin Michalem Novotným cca po 10 minutách dohodli, že tu partii ukončíme s remízovým výsledkem jakoby oba prapory spadly… Oba totiž popotahovali takovým způsobem, že bychom tam byli asi ještě teď :-).

V dalším průběhu už se žádný problém řešit nemusel, naopak vše běželo velice rychle, takže kolem 11:40 se dohrála poslední partie, v době, kdy podle časového plánu mělo teprve začínat 5. kolo. První tři družstva jsem už zmínil, my jsme skončili nakonec čtvrtí, dva body, které nás dělily od bronzu, jsme bohužel na šachovnicích několikrát promrhali. Verča Š. uhrála na 1. šachovnici 3/5, prohrála s Brejšou a Říhou (s ním trochu zbytečně), pardubické lídry smetla zcela suverénně, jednoznačně nejkoukatelnější šachy. Michal Š. (2,5/5) hrál poměrně solidně, v 1. partii bohužel zcela nezvládl pěšcovou koncovku a s Polabinami přehlédl odtah koněm. Ale byl jediný, kdo dokázal sebrat půlku Marušce Vaškové, což je hodně cenný výsledek. Jemu jednoznačně chybí hlavně praxe, kdyby šachy hrál trochu víc, tak potenciál určitě má. Verča H. (1/4) rozhodně neměla svůj den, prohrávala až moc bez odporu, když jsem přicházel k jejím partiím, tak měla pokaždé dost materiálu méně, bohužel nedokázala navázat na svůj výkon (3/3) z okresního kola. U Natálky (1,5/4) byla velká škoda 2. partie, kdy soupeře zcela přehrála, s dámou víc si bohužel vlezla do matu. Jinak si uhrála svoje, s Hlinskem byl soupeř prostě lepší, výhra s Kalousovou se ale počítá. Pro Michala K. (0/2) to byl především první kontakt s takto kvalitní konkurencí. Škoda, že si zatím nenašel cestu na kroužek, u něj je hodně velký prostor k růstu.

Celkově ale ZŠ Komenského určitě nezklamala, sen o postupu na republiku byl s takto nezkušeným družstvem hodně vzdálený. Ale 4. místo v kraji určitě špatné není. Příští rok dojde ale k generační obměně, dvojčata a Natálka odcházejí z 1. stupně, tak se uvidí, jestli se najde někdo, kdo je dokáže nahradit. A jestli byli spokojeni oni sami (a případně i ohlasy dalších účastníků) mohou samozřejmě napsat do diskuze ;-).

Podrobné výsledky jsou tradičně na chess-results.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *