Šachový klub Ústí nad Orlicí

Bylo nás hodně, na špičku to nestačilo

3. kvalifikační turnaj KP mládeže H+D14, H+D16, Polička, 19.1.2013

Jaro zatím v nedohlednu, ale sezóna mládeže už je ve třech čtvrtinách (počítáme-li jen jednotlivce). Poličská jídelna se na šachy hodí, vláčkem je to padesát minut, co víc si přát.

Odjelo nás dvanáct (a dva vedoucí), celkově pak hrálo 55 čtrnáctek a 16 šestnáctek, od oka obdobný turnaj jako ten u nás. Žádný zádrhel, odsýpalo to plynule, první deska kat. H+D14 byla přenášena online (partie na webu Poličky), ceny vystavené po celou dobu na stolech motivovaly k boji.

H16

Naši tradiční dva zástupci, Vašek s vyššími ambicemi než Vítek.

Václav Grundman už má zase elo o kousek vyšší. Zatímco před rokem zdvořile nakukoval mezi staré zkušené hráče, nyní už se coby čtvrtý nasazený řadí k favoritům – a to je v kategorii jedním z těch mladších! Hrál tradičně hezky, ale měl veliké problémy s časem – několikrát hrál s pár vteřinama proti deseti minutám a to nejde. Se Řezníčkem tak prohrál celkem rovnou pozici, s Česenkem divokou sicilku s oboustrannými pěšcovými útoky. V předposledním kole hrál lepší věžovku proti Dolečkovi tak dlouho, až měl soupeř dva spojené volňáky 🙁 … a tu pak zremízoval :-). Výsledek ještě jakžtakž, zklamání není namístě, do špičky patří. 4/7, 6. místo, Rp 1483.

Vít Holásek překvapil ve druhém kole výhrou nad Zdeňkem Cachem (1622), soupeř mu to hodně usnadnil. Pak série proher, i Ondra Cach bráchu nakonec pomstil, na posledních vteřinách Vítek neustál obranu. Na konci dva body nad slabšími hráči Lanškrouna. 3/7 je letošní Vítkovo maximum, v početnější konkurenci to však stačilo až na 12. místo, Rp 1362.

Už se rýsuje finálová osmička, Vašek tam bude (zatím pátý), Vítek míří mezi náhradníky.

Jinak favorizovaného Havelku předčil Řezníček, Havelka podruhé v sezóně prohrál s Burešem. Trochu překvapil Feltl. Neztratili se vítězové čtrnáctek Ludvík a Ondřej Cach. Opět hráči jen čtyř oddílů a žádná dívka. Asi tam příště posadím Markétku, aby získala zlatou medaili ;-).

H+D14

Tady deset našich, zejména Jirka Píše s postupovými ambicemi … a hlavně naše v kraji unikátní dívčí šestice! (Vzhledem k systému vyhlašování – kluk-dívka-kluk-dívka … jsme jim slušně vybrali ceny.) Zahráli jsme si slušně, ale vepředu jsme chyběli.

Jiří Píše sehrál slušný turnaj až na poslední kolo. Prohra s Nešporem (již 1692!) je přípustná, remízy s Erikem Žejdlíkem a Pavlíčkem taky (možná je v tom ale trocha opatrnictví). Bohužel nakonec prohra s maličkým, ale talentovaným Junem z Chotěboře, který se lepší raketovým tempem. 4/7, 16. místo, Rp 1279, finále se vzdálilo.

Vojtěch Holásek narazil v prvním kole s Jakubem Jouklem, dámu by ztrácet neměl (soupeř s údajně 4.VT však dosáhl až na páté místo!). Definitivně pak turnaj pokazil ve čtvrtém kole proti Michalu Simonovi, vedl o věž, ale kazil a soupeř prosadil pěšce. Ke špičce se tím pádem nepřiblížil, až v posledním kole a Kupsa ho tamodtud zase poslal dolů. 4/7, 17. místo, Rp 1214.

Kateřina Dudlová se mezi hráči o hlavu většími pohybovala naprosto nebojácně, hrála zcela vyzrálé šachy a v průběhu turnaje byla snad nejvýš postaveným ústeckým hráčem. Porazila dvě trojky (Klabeneš, Ježek) a sama trojku atakuje, to už musí vyjít! Že nestačila na Ondřeje Švandu a na Pavlíčka, to ji mrzet nemusí. 4/7, 19. místo, 2. mezi dívkami!, Rp 1268.

Veronika Šmajzrová dlouho střídala výhry černými a prohry bílými :-), slabší porážela, se silnějšími prohrávala, do posledního kola si schovala výhru bílými. Méně triviální taktické obraty neviděla. 4/7, 23. místo, 3. mezi dívkami, Rp 1236.

Veronika Holásková to měla s barvama opačně, ale taky houpačka, propadla se v 5. a 6. kole, trochu to napravila v sedmém. 3/7, 38. místo, 4. mezi dívkami, Rp 1105.

Michal Píše naplnil barevné prokletí opravdu do důsledků, bílými 3/3, černými 0/4. Měl smůlu na los, v době, kdy měl 2/5, potkal Martina Joukla (1266), kterému se zrovna nedařilo. Porazil tři hráče Rapidu, výsledek odpovídá možnostem. 3/7, 40. místo, Rp 1109.

Natálie Hrůšová byla dlouho vidět vepředu, hlavně výhra ve třetím kole nad Petrem Peškem (3.VT) potěší. Pak už ale přidala jen půlku s Livorou. 2,5/7, 43. místo, 5. mezi dívkami, Rp 1070.

Štěpán Křikava ze Žamberka se objevil na kroužku ve čtvrtek a hned s námi odvážně vyjel na turnaj. Nebyl to ovšem jeho první, potkali jsme ho už v červnu na Lanškrounské věži. Bude to chtít dostatek praxe, tady jde hlavně o braní a nebraní figurek. Po kontumáku se dočkal i regulérní výhry nad Josefem Filipem. 1/6 + 1K, 46. místo.

Dominika Šmajzrová dostala kontumák hned v prvním kole, takže si pak zahrála silnější turnaj, než by ji normálně čekal, výhry dosáhla proti Davidu Hájkovi. Rozehrává to slušně, z nejnižšího stupínku už se rozhodně odlepila. 1/6 + 1 K, 47. místo, 7. mezi dívkami.

Markétka Holásková dosáhla aspoň na ten kontumák a přestávky mezi partiemi nadšeně protančila na chodbě. 0/6 + 1K, 55. místo (poslední), 8. mezi dívkami.

Jirka Píše bohužel další body pro finále nezískal, bojím se, že pokud někdo příště přímo nevyhraje, bude finále bez nás.

Vepředu celkem dle očekávání favorité, kategorie je nazděná, rozhodují detaily.

Perlička: V jedné partii měla Verunka H. bílé a zahrála 1. e2-e4. Během boje se pak černý pěšec dostal na d4 a někdy po desátém tahu na Verunčino Sc1xg5 černý odpověděl d4xe3 e.p. (tedy “braní mimochodem”). Verunka na to chvíli vyjeveně koukala a pak pokračovala ve hře :-). Takže pozor: mimochodem lze brát jen v následujícím tahu, pak už ne!

Výsledky na chess-results.

Celkové pořadí kvalifikací po třech turnajích ke stažení zde (z krajského webu).

Ukázka ze šestnáctek:

Václav Grundman (1709) – Jan Česenek (1791), 5. kolo:

Sicilka jako řemen, až se srdce směje, tohle jsou ŠACHY! 1. Sxc4 Dxc4 2. b3? Sice dočasně zahání dámu, ale postup a6-a5-a4 bude o to účinnější. 2. … Dc7 3. gxh7+ Kxh7 4. h6 g6 5. f4!? a5 6. f5! Důsledně. Jsou tam i jiné plány, ale otevřít se to musí. 6. … a4 7. fxg6+ fxg6

Alternativy byly i dřív, ale tohle je zřejmě klíčová pozice. Černý hrozí být velmi rychlý; má bílý nějaké hrozby? Motor radí pronikat po f sloupci (8. Vhf1) a/nebo černých polích (8. Sg5). Vašek zvolí hru proti g6, ale ta nebude dostatečná. 8. Jf4? axb3 9. Dg2?! g5 10. Jfxe6 bxa2 (10. … Sxe6) 11. Jxg5+ Nechce brát dámu, černý by si postavil novou. Hazardní útok už nevychází. 11. … Sxg5 12. Dxg5 a1D+ 13. Kd2 Dac3+ 14. Ke2 D7c4+ 15. Vd3 D3xd3+
16. cxd3 Va2+ 17. Kf3 Df7+ 18. Jf5 Sxf5 19. exf5
atd. 0:1 Přesto pochvala, hrát náročné pozice je správná cesta.

Autorem fotek je Martin Šmajzr.

6 thoughts on “Bylo nás hodně, na špičku to nestačilo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *