Šachový klub Ústí nad Orlicí

Druzí v kraji a nejspíš postupujeme

Krajský přebor družstev žáků, 4.-6. kolo, Svitavy, 16.2.2013

KPDŽ se letos hraje jen ve čtyřech družstvech, proto tedy dvoukolově. První tři utkání jsme absolvovali v prosinci, tehdy jsme skončili druzí.

Nastoupili jsme v obdobně silné sestavě, Grundman, Holásci, Jirka Píše, Veronika Šmajzrová; vzadu Katka Dudlová za Michala Šmajzra, to není oslabení. V základu přijelo Hlinsko, naopak favorizovaný Lanškroun B už byl trochu oslaben a domácí Svitavy se po různých lapáliích sešly pouze ve čtyřech.

Svitavy – Ústí nad Orlicí 1:5

Už na startu jsme vedli 0:2, proto vzadu proběhla tréninková partie Dudlová – Šmajzrová V. (slušná hra, poslední chybu v pěšcovce udělala Katka). Výsledky přibývaly odzadu, Jirka a Vojta se s tím nepárali. Za stavu 0:4 udělal hrubici Vítek, s věží navíc nastavil dámu :-(. Kombinační tečku za zápasem vytvořil Vašek.

Vašek Grundman čelil anglické v podání Adama Kolomého. V zahájení dvakrát opomněl běžný kombinační obrat (Sc5xf2+, Jf6-g4+ a Dd8xg5, to se prý na kroužku učí 😉 ). Získal však volné géčko pro věže a silnou dvojici střelců, útok korunoval obětí věže na g3. Až přijdou partie, stojí to za zveřejnění.

Vítek Holásek proti Jakubu Dvořákovi ve čtyřjezdcovce sebral volně pohozeného střelce, pak získal ještě kvalitu a v pozici s věží navíc zbývalo jen krýt jakési hrozby těžkých figur na královském křídle. Ztráta dámy však nebyla tím pravým způsobem. Příšerné.

Vojta Holásek sebral Temuujinu Batbayarovi asi ve čtrnáctém tahu dámu, zbytek byla hra kočky s myší.

Jirkovi Píšemu se Matěj Václavík bránil poměrně dobře, dokud nenechal řádit bílou věž, která nejdřív vybrala pěšce na sedmé řadě a pak zasadila vidličku.

Holky získaly body bez hry.

Ústí nad Orlicí – Lanškroun B 3:3

Soupeř nastoupil v hratelné sestavě, prohru z prosince jsme zopakovat něchtěli. Zahájení se povedlo Vaškovi a Vojtovi. Pak se začaly na zadních čtyřech deskách objevovat chyby, bohužel hlavně z naší strany. Vojta prohrával snad o tři pěšce, Veronika o figuru, Katka o věž; naopak Jirka rozjížděl útok. Vypadalo to na 1:3, Vaškovi jsem zakazoval remízu, ale bál jsem se, že to nebude stačit. Naštěstí se velký obrat podařil Verunce, figuru dostala zpátky a matila. 2:2 a hrálo se tradičně vepředu. Vašek už víc než remízu neviděl, ale mohli jsme na ni kývnout jen v případě půlky i na druhé. Matěj Doleček sice chtěl nejdřív hrát na výhru, ale pak se umoudřil, dvě půlky byly podepsány zároveň.

Vašek proti Tondovi Vu sehrál bílými francouzskou dobře, získal pěšce a soupeři chyběla hra. Připustil však kontr na dámském křídle, v pozici bez dam mu zbyl pasivní černopolák a už asi nebylo kudy, remis.

Vítek černými proti Matěji Dolečkovi ve hře dvou jezdců vyrovnal (byť oba přešli kolem jedné šance bílého) a udržoval si slušnou pozici, kde se bojovalo hlavně o e sloupec. Já bych se černými snažil o víc, Vítek ale aspoň udržel rovinu. Myslel jsem, že v koncovce D+J x D+S zaútočí bílá dáma na pěšce dámského křídla, ale nestalo se. Stejně jako v prosinci je tu půlka úspěchem.

Vojta v zahájení přehrál Petra Peška (dva jezdci, Jg5 a oběť na f7), získal pěšce, lepší pěšcovou strukturu … Pak si však rochnul pod útok, ztratil několik pěšců a ani nestejnopolní střelci to nezachránili.

Jirka Píše šel ve čtyřjezdcovce proti Šolcovi do opačných rošád, rozšlapal f a g pěšce a otevřel královské křídlo, zatímco bílý na dámském nic nestihl. Nakonec přivázal soupeři dámu ke králi, jednobrankovka!

Veronika Šmajzrová po zahájení získala centrálního pěšce, ale pak dala nesmyslně figuru (sebrala krytého pěšce). Ve hře vabank otevřela centrum, vytvořila si hrozby, soupeř zazmatkoval, figuru vrátil a podlehl útoku, asi takto:

Černý na tahu je tu zcela ztracen, hrozby jeho králi jsou neodvratitelné. Po 28. … c6 29. Vf5+ Ke8 černý nabídl remízu a Verunka se mě poslušně přišla zeptat, jestli jí má brát :-). Teprve po mém zamítnutí dala raději trojtažec: 30. De6+ Kd8 31. De7+ Kc8 32. Dc7 mat.

Kateřina Dudlová čelila černými tradičnímu soupeři Marku Černohousovi. V zápletkách se držela až do chvíle, kdy přehlédla strašlivou vidličku Je6 – na dvě věže, střelce c5 a pěšce g7, navíc se přitom vynořily ještě další hrozby. Pozice bez věže byla beznadějná.

Shrnuto – jen díky obratu Verunky Šmajzrové jsme dosáhli na celkovou remízu a před posledním kole se držíme ve hře.

Ústí nad Orlicí – Hlinsko 4:2

Znalci u počítačů spočítali, že na druhé místo nám stačí remíza 3:3 (předpokládat, že Lanškroun neporazí oslabené Svitavy, to by bylo sci-fi). Průběh se poněkud podobá zápasu s Lanškrounem: po pár minutách je Vojta bez věže a může se vzdávat, Katka bez figury trošku mlží. Ani Vašek naše naděje nezvedá, přehlíží totiž taktiku, kvůli níž přichází o centrálního pěšce. Naštěstí jsou tu tahouni Jirka a Veronika: Jirka získává figuru a rutinérsky ji v koncovce uplatňuje, Veronika odmítá využít jednu šanci za druhou, ale stále sahá po výhodě. Nakonec vítězí v koncovce, přes nestejnopoláky nemá soupeř nárok. Opět 2:2, opět budou rozhodovat první dvě desky.

Vítek s Maruškou Vaškovou vypouští výhodu, taktak balancuje ve vazbách, pak ale hraje pozici D+V x  D+V nečekaně aktivně, vytváří hrozby soupeřčině králi, leč zapomíná na svého. Může se vzdát, ale … soupeřka jediným tahem celou vyhranou partii zahazuje, bod z nebe. Vašek proto nemusí tlačit na pilu a může hrát svou náročnou partii bez tíže zodpovědnosti. Drží silného pěšce na f7 a v oboustranné časovce náročným manévrováním v takticky bohaté pozici vítězí. 4:2 je výsledek pro Hlinsko krutý, nemělo daleko k výhře.

Vašek rozehrál s Vojtou Říhou vídeňskou, ale po zahájení výhodu vypustil a soupeř ho překvapil taktickým úderem:

13. … Jxd4!? Nelze brát pro Sc5, ale nic ještě není úplně jasné. 14. Vh3! Bere pod dohled pole h7, chybějícího pěšce dostane zpět na e4. 14. … g6?! 15. Jxe4 dxe4 16. Dxe4 Jf5?! 17. Vd3! Černá dáma na desce moc polí nemá! 17. … Sc5+! 18. Kh1 Dh4 19. g3 Dg4 20. Dd5?! Postup e6 šel přímo a ještě lepší bylo Sd7. 20. … Sa7?! (20. … Se3! 21. Sxe3 Dxa4)

21. e6! Klíčový postup. 21. … h5? Ještě lze mlžit po 21. … Jxg3+!, po 22. Sxg3 Dxa4, po 22. Vxg3 Dxf4. 22. exf7+ atd. Pěšec vydržel na f7 až do konce partie, znehybnil tak černou Vf8 a v manévrovacím boji na minutě Vašek vyhrál v 75. tahu.

Vítek hrál s Maruškou Vaškovou její variantu (čtyři jezdci se Sc4, oběti černého Jxe4 čelí bílá protiobětí Sxf7+), udělal umělou rošádu, vytvořil pěšcové centrum držel Jf3 ve vazbě a mohl tlak zesilovat např. zdvojením věží na f sloupci. To vypustil, ztratil pěšce a dostal se do vazeb, ani po výměnách jeho král nebyl v bezpečí:

36. … Ve2? za sebou pálí všechny mosty. 37. Dd8+?! (37. Dc5+!) Kf7? 38. Dd7+?! Kf6?? 39. Vd6+ Kg5

Tady všichni čekali 40. Dd8+! a černý se může vzdát. Přišlo však 40. Dxg7+?? Kh4 a rázem matí černý, v pozici už není záchrany. 41. Dh6+ Dxh6 42. Vxh6+ Kg3 atd.

Vojta Holásek měl bílými Ondru Novotného, kterého minule rozjel. Bez rozmyšlení však hrubě chyboval, přehlédl vidli na f2 a skončil málem dřív než začal. Otřesné.

Jirka Píše měl černé s Petrem Zelenkou. Namlsán minulou partií se pokusil jít do opačných rošád. Soupeř neprozřetelně otevřel centrum:

Zde si myslel, že pěšce může dobrat tahem 14. Jxd4? Obě dámy jsou napadeny, černá může ale uniknout s tempem: 14. … Dc4! Visí bílá dáma, hrozí i Sxg3 a padne jezdec d4. Šanci vyklouznout 14. … De7? bílý nevyužil: 15. Dd2? Sxg3 16. fxg3 Dc5!

A je to, vazba rozhoduje, Sh5 zabraňuje jakékoliv obraně: zbytek byl věcí techniky.

Veronika Šmajzrová s Michalem Ročňákem se ve hře tří jezdců dopouštěli drobných nepřesností, Verunka si udržovala aktivitu, soupeř se nějak zapomněl vyvíjet, tahal hlavně pěšci. Po jeho chybě 24. … Vh8-h7? má rázem bílá před sebou prostřený stůl:

Lze 25. f3! a oba střelci jsou napadeni (25. … Sg3 26. Vg1). Lze 25. f4! a střelec h2 je chycen. Verunka si vybrala 25. e5!, střelec útočí na věž, centrum se otevře. 25. … Vd7 26. exd6 Vxd6. Otevřením e sloupce vznikla možnost odtahů, po 27. Sf4+ bílý sebere Sh2. Lze však i 27. Sc5+ a černý místo Kd7 zahrál 27. … Ve6? Bílý na tahu, máte na to pět vteřin. 😉

28. Vxe6+? Byl tam jednotažec: 28. Sg6 mat! 28. … Sxe6? 29. Ve2 (29. Sg6+! Sf7 30. Ve2+) Pozice se vyrovnala, přešla do nestejnopoláků, ale černý udělal pár nepřesností a bílá ho udolala:

44. Vxc6 Hrozí dvojtažec. 44. … Vxa2 45. Sb4+ Ka4 46. Va6+ Kb3 47. Vxa2 Kxa2 a tahle koncovka je zcela vyhraná, černý král se nevrátí, za f pěšce musí dát černý střelce.

Katka Dudlová chybovala ve čtyřjezdcovce proti Martinu Štěrbovi ve dvanáctém tahu v propočtu, od té doby hrála bez figury. V pětatřicátém tahu si ještě nechala chytit střelce. Zkusila ještě protihru, postup volných pěšců na královském křídle, ale soupeř vrátil část materiálu a bylo hotovo.

Výkony jednotlivců:

Vašek Grundman 2,5/3, zakombinoval si s Kolomým, vypustil Vua, udolal Říhu. Jasná první deska.

Vít Holásek 1,5/3, přehrál Dvořáka, ale dal mu dámu, udržel Dolečka, sehrál otevřenou partii s Vaškovou, která mu v závěru bod doslova darovala.

Vojtěch Holásek 1/3, horšil se partii od partie, ten konec byl ostudný.

Jirka Píše 3/3, jednoho soupeře vysbíral, druhého převálcoval útokem, třetího dostal na vazbu.

Veronika Šmajzrová 2/2 + 1K, klíčový byl obrat proti Knollovi, vydřela bod s Ročňákem.

Kateřina Dudlová 0/2 + 1K, vždycky ztratila materiál a marně bojovala.

Závěrečné hodnocení

Kvalita hry není bůhvíjaká, chce to pracovat dál. Druhé místo v soutěži se ale cení, zkušenosti se hodí, pohár si vystavíme a můžeme se pomalu začít připravovat na ligu.

6 thoughts on “Druzí v kraji a nejspíš postupujeme

  • David Schaffer napsal:

    Moc pěkný článek a gratulace k dobrým výkonům na 2. srazu! Jen k těm postupům. Pokud by se Lanškroun B své účasti vzdal, tak potom KM ŠSČR podle Soutěžního řádu dává přednost sestupujícím z lig (kromě posledního) a až poté oslovuje týmy z 2. míst v KP. Nicméně není to nereálné (viz. třeba Polička B minulý rok). Každý rok se z těch 44 + extraliga někdo rozhodne, že to pustí. Obsazení soutěží se řeší nejčastěji okolo půlky července.Myslím, že je tam deadline i pro ty, co nepotvrdili první výzvu na podání přihlášky do lig. Pan Kalužný pak psal maily náhradníkům. Víc k tomu asi nevím, určitě se mu připomeňte, jelikož někdy ani mezi těmi druhými v KP o postup nebývá zájem.

    • Pavel Holásek napsal:

      Díky za upřesnění – o postupu mluvili ostatní vedoucí na turnaji a já byl línej to přesně hledat.

    • Martin Šmajzr napsal:

      To není tak úplně přesné, v SŘ se píše:
      3.4.2. Postupy a sestupy
      b) Družstvo oprávněné k postupu do vyšší soutěže se může svého práva vzdát, avšak pouze ve prospěch nejblíže následujícího nepostupujícího družstva v pořadí Pokud by se i toto družstvo vzdalo práva postupu, rozhodne o obsazení uvolněného místa ŘO.

      Takže pokud to dobře chápu, tak pokud se Lanškroun vzdá svého práva postupu ve prospěch nás, tak bychom měli mít přednost ;-). Nebo ne?

      • David Schaffer napsal:

        Jasně, když ale bereš v potaz tento bod, otázkou je, jestli dalším v pořadí je družstvo z daného kraje, nebo nejlepší z 2. míst v KP v celé republice. (avšak pouze ve prospěch nejblíže následujícího nepostupujícího družstva v pořadí). Není to z mého pohledu úplně jasné.

        3.4.3. Pokud se v kterékoliv soutěži uvolní místo, rozhodne o jeho obsazení ŘO dle těchto kritérií…

        – Lanškroun B to pustí, tím se uvolní místo a ŘO se může chovat i takto, ne? Přijde mi, že SŘ tady není úplně striktní, ale nvm. Měl jsem do této doby takové zkušenosti s KM ŠSČR a obsazováním lig. Asi by to chtělo vznést dotaz přímo na p. Kalužného (snad to má pořád na starosti).

  • Pavel Holásek napsal:

    Výsledky se objevily na http://chess-results.com/tnr87214.aspx?lan=5

  • Sabol Marian napsal:

    Přeji hodně úspěchů a dobré nervy v 1.lize. Matně si vzpomínám, že i Mýto se dostalo do 1.dorostenecké ligy díky odmítnutí postupu Hlinska. První rok jsme těžce bojovali o záchranu, druhý rok jsme myslím skončili v první polovině a pak jsme dvakrát bojovali o postup do extraligy a dvakrát skončili druzí. Přeji celému vašemu družstvu minimálně podobně úspěšnou cestu 1.ligou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *