Šachový klub Ústí nad Orlicí

Ze zasněžené Poličky s pohárem

2. (závěrečný) turnaj KSDŽ a 4. kolo Dorostenecké ligy, Polička, 23.2.2013

Na prvním turnaji KSDŽ v Polabinách startovalo skvělých sedmnáct družstev a my se mezi nimi tehdy dostali až na třetí místo. V Poličce teď bylo o dvě družstva méně, ale konkurence vepředu se ještě o něco zvýšila.

Nastoupili jsme se stejným družstvem (ŠK Ústí nad Orlicí B), jen jsme přehodili třetí a čtvrtou šachovnici, takže: Dudlová, Holásková V., Hrůšová, Píše M.  Byli jsme nasazeni jako 2.-4., takže šance opět se pohybovat na čele.

Přes sněhovou nadílku vlak do Poličky dojel včas, dobrodili jsme se závějemi do známé školní jídelny a nastoupili hned na druhý stůl. Mistrovice v prvním kole nehrály úplně špatně, jejich jednička Ježek je zkušený hráč, ale nakonec jsme získali úplně všechno: 4:0. Ve druhém kole béčko Hlinska, nějakou dobu to nebylo jasné, ale pak bodujeme, škoda jen Katky, která má proti dámě hned dva pěšce na předposlední řadě (e+g), ale zbrkle staví dámu a dostává mat. 3:1

Jdeme na první stůl, tam favorit číslo 1, SVČ Mozaika Polička, dvojčata Simonova, k tomu Adam Švanda, to jsou tři silné trojky … ale rychle děláme dva body vzadu, takže holky vepředu pak ani tolik nemusí mrzet prohry. 2:2 a soutěž je rozjetá dobře.

Čtvrté kolo, druhý stůl a další favorit, Lanškroun C, minule před námi druzí. Vzadu nestačíme, Verunce vrací minulou porážku Kaška a tak jediný bod připisuje Katka s o pět let starším Šolcem! (“Myslíte, že vyhraju?” ptala se před partií. “Myslím, že jo,” řekl jsem klidně. Přece nebudu říkat, že prohraje, ještě by se to splnilo …) 1:3, škoda.

Ale na druhém stole zůstáváme, polabinské éčko, už bychom zase mohli dělat body … Hraje se s chybami, pan Hošek se na to chmuří, my děláme chyb víc a podruhé zůstáváme bez bodů, zase boduje jen Katka. 1:3 Je jasné, že teď už z čela spadneme a odpočineme si.

Odpočíváme až příliš, Štefanydes Polička C má jen tři hráče, takže Míša má volno. Jasnou výhru družstvu kazí Verunka, už má těch proher moc. 3:1

Koho dostaneme v posledním kole? Z předních družstev jsme ještě nehráli s Mýtem, ale to je zrovna kdesi vepředu, takže Česká Třebová. To ale není ideální soupeř: prohrát s ní sice nelze, protože 2. a 3. deska jí nedělají body, zato vepředu je lídr krajského pořadí desítek Jiroušek a vzadu tým táhne Leksová. A opravdu, tihle dva jejich tahouni bodují, takže 2:2, to jsme si nepomohli, na první tři jsme neměli, ale Mýto zůstává pouhý půlbodík před námi.

V turnaji tedy končíme na pátém místě, to čtvrté by se nám asi líbilo víc. Zahráli jsme si téměř se všemi konkurenty, úplné outsidery jsme vůbec nepotkali, takže po tréninkové stránce spokojenost. Tím nejdůležitějším však nakonec je, že po součtu obou turnajů končíme v celkovém pořadí soutěže třetí, z Poličky vezeme diplom a pohár. (Některá přední družstva hrála jen jeden ze dvou turnajů.) Skoro jistě můžeme počítat s tím, že se na nás příští sezónu dostane jako na náhradníky do KPDŽ; otázkou je, zda na šestičlennou soutěž bude mít B tým dost lidí.

Jednotlivcům se dařilo takto:

Kateřina Dudlová měla velmi těžkou konkurenci, i soupeři ze slabších družstev byli kvalitní, kromě jednoho všichni dosáhli čtyř a více bodů! Ve srovnání s KPDŽ, kde ji dost limitoval zápis, tu hrála plynule, plánovitě, s velkým přehledem, opravdu šachy, na které se dalo koukat! Pochvala! 4/7.

Veronika Holásková vyřídila první dva soupeře v rychlém tempu, pak ale v neméně rychlém tempu vyřídila několikrát sama sebe – pro útočné snahy opakovaně přehlíží hrozby soupeřů. Místo minulého nejlepšího výkonu tedy tentokrát nejhorší. 3/7.

Natálie Hrůšová postoupila na třetí šachovnici, hrála svoje logické šachy s harmonickým rozestavením figur a materiál už nečekaně ztrácela jenom občas, takže chodila zezadu hlásit bod za bodem a procentuálně dosáhla nejlepšího výsledku týmu. 5/7.

Michal Píše naopak klesl na poslední, ožil tam, našel soupeře k poražení a bojovným výkonem sbíral body. Skvělý start 3/3 doplnil třemi nulami proti silnějším hráčům, o možnost regulérní čtvrté výhry ho připravil kontumák. 3/6 + 1K.

Hrála se i Dorostenecká liga, Petr John po lyžáku nejel, účastnili se dva naši. Partie Jana Mareše (černé s Nešpůrkem) byla přenášena online. Honza prokázal taktickou vynalézavost, v partii je plno mezitahů a podobných jemností, ale s nedostatkem času nedokázal z pěšcových slabin soupeře vytřískat nic lepšího než věžovku s pěšcem navíc, jenže s pěšci na jediném křídle. 0,5:0,5 Černé měl i Vít Kapoun proti Kolomému, v zahájení dal pěšce a v pozici bez dam bojoval o holý život, i tady se ale končilo remízou v obdobné věžovce 4p:3p. 0,5:0,5

V celkovém pořadí Jenda vede (3,5/4) půl bodu právě před Nešpůrkem (3), na Pospíšila (2,5) už má k dobru bod. Vítek je také ve skupině dvouapůlbodových na celkovém pátém místě. Petr (2/3) dělí sedmé místo. Závěrečná tři kola se odehrají během květnového finále ve Svitavách.

A jelo se zpátky, dorostenci nám ujeli, my jsme strávili hodinu do odjezdu koulováním a loudáním na nádraží. Osobák už měl tentokrát čtvrthodinu a s přípojem ve Svitavách to vypadalo bledě, tam měl však rychlík od Brna dokonce 30 minut, ještě jsme na něj čekali, ale hlavně, že neujel.

Výsledky: družstvo, dorost.

Ukázka jediná:

Petr Šolc (1100, Lanškroun C) – Kateřina Dudlová (1250):

Černá má již kvalitu a zaslouží pochvalu za aktivní rozestavení figur, všechny naplno hrají, bílý má naopak pasívní věž a brání své slabiny. 1. … Dxf2+!? Objektivně otazník, je tam mezera v propočtu, ale vykřičník za nápad výhodně přejít do koncovky. 2. Dxf2 Sxf2 3. Kxf2? Bílý se nad ničím nezamýšlí; velkou šanci na remízu by měl po mezitahu 3. Sf4! Uniká napadeným střelcem, napadá věž a stále je napaden černý střelec. 3. … Vxd2+ Takhle to naopak chtěla černá, získala pěšce, zjednodušila pozici a vybere věží pěšcové slabiny. 4. Vxd2 Vxd2+ 5. Se2?! Nestačí ani 5. Ke3, pěšce a3, c3 a g3 král najednou držet nemůže. 5. … Vc2! Ano, lépe toho než áčko, bílý takhle ani nedojde králem někam na c5. 0:1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *