Šachový klub Ústí nad Orlicí

Na stupních vítězů

3. turnaj Chvaletické šachové Olympiády, 2.3.2013

Po napínavých soutěžích žákovských družstev zase jednou Chvaletice, kde o nic nejde, jen si v pohodě zahrát. Z různých důvodů nejeli ti nebo oni, takže nakonec čtyři moje děti doplnil jen Jirka Píše.

Kromě dvojnásobného vítěze Dominika Řezníčka (Polabiny, 1666) už bylo startovní pole hratelné, třem našim želízkům (Jirka, Vojta, Vítek) jsem přikázal skončit do šestého místa. I Verunka si chtěla užít mnoha výher a Markétka aspoň jedné …

Odstartovali jsme jako když jede nůž máslem: 8/10 (dvě prohry Markétka). Stroj se zadrhl ve třetím kole: Vítek hrál vyhranou pozici tak ležérně, že dostal mat na první řadě, Vojta zase proti Jirkovi zapomněl, že mat na g7 kryje dámou, a “aktivně” s ní zatáhl do soupeřovy pozice … Aspoň že nechal bod právě Jirkovi. Následně potom Jirka s Vojtou sbírali bod za bodem, jen si po jednom odskočili prohrát na první desku ;-), zatímco Vítek se hrabal kdesi vzadu, daleko za Verunkou. První dva kluci pak už beze ztráty doběhli na medailová umístění, Vítek Verunku těsně nedotáhl a své výhry se dočkala i Markétka. To všechno podle očekávání v rychlém tempu a uvolněné atmosféře, příjemné to bylo.

Jirka Píše se naladil na vítěznou vlnu už v prvním kole, kdy za mat na poslední řadě obětoval dámu. Vítězil zpravidla trpělivými výkony, sebrat materiál – uplatnit materiál. A když už soupeř zlobil, jako v posledním kole Bořivoj Kronewetter, stačilo sebrat pěšce a šlapat s ním do dámy. Už minule slušný výkon, tehdy čtvrté místo, tentokrát už 8/9, 2. místo, výkon 1546! Výborně! Do Zaječic budeme mít příjemné starosti s výběrem, koho na druhou desku.

Vojta Holásek byl připraven to v bleskovém tempu kosit, s Jirkou ovšem výrazně klopýtl a i jinak předváděl spíš úporný výkon se zodpovědným využíváním času, myslel snad víc než ve vážných partiích :-). Velmi ohrožen byl právě s B. Kronowetterem, za dámu měl jen věž  a proti 7 minutám jen 2; vyřešil to tak, že ještě minutu promyslel, získal dámu zpět a bleskově matil. 7/9, 3. místo, výkon 1405.

Veronika Holásková už minule zjistila, že tu může hrát nad 50%. Tentokrát si zahrála polabinský přebor (hned 6 soupeřů měla z Polabin!) a celkem solidními výkony si dokráčela pro prvenství v dívčí kategorii. Figurek moc neztrácela a matila na géčku i v centru. Vrcholem byla partie s Vlčkem, kdy při dvou pěšcích proti věži a jedné minutě proti dvěma postavila dámu a vyhrála na čas. 5/9, 16. místo, 1. mezi dívkami, 1093.

Vít Holásek vypadal na začátku v pohodě, ale ve třetím až pátém kole nasbíral hned tři nuly a ocitl se v hlubokém suterénu. Když se pak odtamtud třemi body vyhrabal, narazil na rozjetého Vojtu. Rychlé tempo mu nesedí. 5/9, 17. místo, 1126.

Markéta Holásková hrála vzadu svoji klasiku, tj. vývin, ztráta všech figur a poskakování králem. Přesto to vypadalo o trochu lépe než jindy a dočkala se i výhry, domácího Křemenáka připravila o figury a matila dvěma věžmi. 1/9, 46. místo (poslední), 2. mezi nejmladšími dívkami. 😉

Příjemný výlet, škoda, že nás nebylo víc. Teď je dva týdny pauza (ohledně možnosti zahrát si 9.3. rozešlu rodičům maily) a pak už 23.3., tedy Orlická šachovnice, účast povinná! 🙂

Výsledky na chess-results.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *