Šachový klub Ústí nad Orlicí

Březen – za desku vlezem

Sezóna dospělých se pomalu nachyluje … ale my mladí a nadějní chytáme druhý dech a vrháme se naplno do tréninku.

Důvodů je vždycky dost, ale teď k nim přistupují i další:

1) Ještě bude chumelit, ještě ven nevylezem, u šachovnice je teplo.

2) Probíhá MČR mládeže, kde nejsme, je nám líto, že tam nejsme, tak se aspoň díváme online a analyzujeme partie z bulletinů.

3) Během týdne začne Turnaj kandidátů, Magnus Carlsen vstupuje do boje o světové prvenství, sledujeme se zatajeným dechem.

4) Blíží se Orlická šachovnice a další jarní turnaje, kde můžeme ukázat, co umíme.

Pro motivaci ještě jednu partii z KPDŽ:

Adam Kolomý (1457, Svitavy – jinak Lanškroun) – Václav Grundman (1709):

Začneme chybami v zahájení:

6. Sg5? Typická chyba, která měla být potrestána. Střelec sice míří na černou dámu, sám však zároveň stojí pod jejím působením! 6. … 0-0? Nepotrestal. Typické je 6. … Sxf2+! 7. Kxf2 Jg4+ 8. Ke1 Dxg5, bílý je bez pěšce a bez rošády. 7. Jd5? Je7? Stále šlo 7. … Sxf2+!

V dalším průběhu se však ukázalo, že Vašek rozumí figurkám lépe, získal tlak na královském křídle, až vznikla pozice dalšího diagramu:

Než se podíváme na další průběh, zhodnoťme pozici. Černý má všechny figury zapojené do útoku: těžké figury na g (a h) sloupci, dvojice střelců má otevřené diagonály. Cenný je zejména černopolný Sa7, který nemá na černých polích oponenta. Bílému slouží lehké figury jen k zoufalé obraně (můžou leda tak “skákat do střel”), těžké figury sice mají prostor, ale chybí jim cíle útoku. Černý už má všechny figury postavené ideálně, je čas hledat kombinaci.

Připomínám tu, že najít kombinaci je příjemné, ale ještě podstatnější byly ty přípravné tahy předtím: kombinace je jen třešnička na dortu.

24. … Vxg3!! 25. hxg3 Dh6+! 26. Jh3 Sxh3

Bílý je zcela ztracen. Má jen kvalitu (za pěšce), ale naprosto nezvládá ubránit h sloupec. Odtahy střelce budou smrtící. 27. Dc2 Nepomáhá nic, ani zoufalé 27. Vxf6!? (27. … Sxg2+ nebo i 27. … Vg6). 27. … Sd7+ 28. Sh3 Vxg3! Ještě parádička na závěr, střelec neuteče. 29. Vf2 Sxf2 30. Dxf2 Vxh3+ 31. Kg1 Vh1+ 32. Kg2 Dh3 mat.

Triumf volného sloupce.

A do jaké partie se pustíte teď?

One thought on “Březen – za desku vlezem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *