Šachový klub Ústí nad Orlicí

V Hlinsku skončila kvalifikace HD14,16

Sezóna jde do finále. Na posledním kvalifikačním turnaji se rozhodovalo o postupových místech dvou vyšších kategorií.

Odjeli jsme se středně velkou výpravou osmi hráčů, všichni starší hráli, ze silnějších chyběla nemocná Kačka Dudlová. Šest lidí vzal Martin Šmajzr do auta, dva jeli se mnou vlakem.

Hrálo se urputně po větší část dne, o pořadí jsme se prali i my, ne zcela marně. Za zmínku stojí i povedená generálka elektronické šachovnice s online přenosem, Martin to už ráno slušně rozchodil; sledovali jste ze svých domovů? 😉

H+D16

Naši tradiční dva účastníci: Vašek měl kontrolovat finálovou osmičku, Vítek neudělat ostudu.

Václav Grundman nesehrál svůj úplně nejpovedenější turnaj, pral se s časem a s houževnatými soupeři, na kontrolování postupu do finálové osmičky to však pořád bohatě stačilo. S Jakubem Cachem si v celkem vyrovnané pozici nenechal vůbec žádný čas, prohru s Patrikem Feltlem jsem moc neviděl, 2/4 nebylo nic moc. Hezky si zakombinoval s Ondrou Cachem a překvapivě vyhrál střelcovou koncovku s Patrikem Žejdlíkem, která se mi zdála skoro prohraná (soupeř měl jako bílý krytého volňáka d6). V posledním kole dohnal Vaška jako obvykle osud, totiž Dominik Řezníček, v divočině s opačnými rošádami a oběma králi odkrytými třímal otěže pevně. A to jsme Vaškovi jako motivaci přehrávali partii druhého kola, kde Dominik totálně propadl s Havelkou … Sumou tedy 4/7, 7. místo, výkon 1589, je fajn, že tomu můžeme říkat mírné zklamání, totiž že by už neměla stačit širší, nýbrž užší špička. Hlavní je ovšem zasloužený postup do finále.

Vít Holásek si zahrál s několika silnými soupeři, nevypadalo to nijak hrozně, získal bod s outsiderkou turnaje a další bod kontumačně. V předposledním kole poněkud předčasně remízoval se Šolcem, prohry se báli oba. To však byla chyba, protože los posledního kola nepřinesl nikoho srovnatelného, ale Zdeňka Cacha. Výsledek je proto skrovný. 1,5/6 + 1K, 13. místo (z 15), 1265.

Stupně vítězů si oddíly rozdělily (Havelka, Česenek, Řezníček), širší špičce vládnou Polabiny. Výsledky na chess-results.

H+D14

Šest našich, jistou šanci na finále živil Jirka Píše, Vojtovi Holáskovi mohl pomoct leda zázrak, totiž výhra v turnaji, holkám šlo o medaile. Celkem 56 účastníků, početný turnaj.

Vojtěch Holásek sehrál konečně po třech nevýrazných vystoupeních ve čtrnáctkách turnaj povedený. Snad k tomu přispělo až příliš vysoké elo, od začátku seděl na druhé šachovnici a zalíbilo se mu tam, takže na druhé a třetí desce odehrál celý turnaj. Hrál sice svižně, ale ne úplně zbrkle, v kritických momentech už se dokáže trochu zamyslet. Prohrál až ve čtvrtém kole věžovku s Tulisem, přehrál naopak Juna, Dvořáka, Pavlíčka. V předposledním kole vstal z mrtvých s Formánkem, dvě obětované figury dostal nějak zpátky a dáma proti věži a figuře pak řádila. Lucka Ambrožová v posledním kole na něj však platila, o její rozvážnou hru se Vojtovy hurášachy rozbíjejí dost často. 5/7, 6. místo, 1471.

Veronika Šmajzrová s Dvořákem klopýtla, ale v půlce turnaje zabrala, porazila trápící se Marušku Vaškovou a v ústeckém derby ve věžovce přehrála Jirku Píšeho. S Luckou Ambrožovou v předposledním kole nevyužila všechny šance (čímž ji vyslala na Vojtu), ale v posledním porazila dobře hrajícího Formánka a bylo z toho dobré umístění. Zkušená, zodpovědná hra; mít ji v kroužku, založím skupinu středně pokročilých. 5/7, 12. místo, 2. mezi dívkami, 1392.

Jiří Píše nestačil ve druhém kole na Pavlíčka, naopak ve čtvrtém se ukázal proti Kupsovi (1350!). Následná prohra s Verunkou Š. mu zřejmě vzala šanci na špičku a postup, nepovedenou chvilku dovršil prohrou s Kaškou v pozici, kde si mohl vybírat, jak soupeře po pěkném útoku dorazí. Bod s Natálkou už ho nevytrhl. Sympatické útočné šachy mají občasné taktické mezery. 4/7, 18. místo, 1230.

Veronika Holásková hrála dlouho typický “houpačkový turnaj”, tj. prohra s favoritem – výhra nad outsiderem a tak se to pořád střídá. Jenže když měla 2/5, los se vzbořil a místo slabého hráče jí postavil do cesty slušně hrajícího Ježka.Verunka se však dokázala “vzbouřit”, soupeře porazila a ještě přidala v posledním kole bod se Dvořákem, takže rozhodně úspěch a 3.VT už není nijak daleko. 4/7, 22. místo, 3. dívka, 1286.

Michal Píše se pořádně vytáhl ve třetím a čtvrtém kole, když i on porazil dvě trojky za sebou (Petr Pešek, Klabeneš). Výsledek 3/4 ho poslal pořádně dopředu, najednou hrál o šachovnici před svým bráchou a Verčou Šmajzrovou! Pak už tři nuly vesměs se zkušenými soupeři 3.VT (Nešpůrek, Ročňák, Simon M.), zkušenosti se mu budou v nižších kategoriích velmi hodit. Velmi útočné pojetí s figurovými útoky na krále, vlastně oba Píšovi i Verunka H. to hrají podobně. 3/7, 33. místo, 1164.

Natálie Hrůšová hrála po většinu turnaje dost vzadu, pořád chybí schopnost dotáhnout nadějné pozice bez zbytečných ztrát k výhře. V závěru se aspoň výhrami nad slabšími hráči odlepila ode dna a zahrála si dokonce s Jirkou, který jindy hrává výš. Oproti nepodařené Poličce mírné zlepšení.  3/7, 35. místo, 4. dívka, 1082.

Celkově v tomto turnaji kategorii čtrnáctek ovládla Polička, kompletní stupně vítězů a další pěkná umístění. Výsledky na chess-results.

Nějaké partie jsem nasbíral, ale ještě jsem nepublikoval ani poličský Velikonoční turnaj, nestíhám.

 

Dívčí medaile

V hodnocení kategorie D14 za celou sezónu se nám podařilo dost výrazně projevit: z deseti hráček hned šest ústeckých! Medaili za druhé místo získala Veronika Šmajzrová, za třetí Veronika Holásková.

 

Celkový pohled na naše účinkování ve čtrnáctkách a šestnáctkách

Okomentuju ještě celkové pořadí, které najdete třeba na chesspce.cz.

V šestnáctkách je hráčů málo, úbytek je tu znatelný a příčin bude nejspíš víc. Naši dva účastníci, to tedy není ani moc, ani málo. Se hrou skončil Lukáš Paukert, škoda. Vašek maká a hraje hezky, celkové 6. místo je solidní a mohl by být i výš. Vítek má najednou blízko k desítce (11. místo), o tom se mu dva roky ve čtrnáctkách ani nesnilo. – Nakonec se někteří hráči rozhodli do finále nenastoupit, takže Vašek má reálnou šanci bojovat o medaili a do finálové osmičky překvapivě proklouzl i Vítek, to pro něj bude krutý boj. Oba hráči jsou tu mladší, příští rok ještě naposledy v žácích.

Čtrnáctky jsou naopak kategorie nadupaná, nabušená, někteří bývalí finalisté jenom koukají, kdo se to prodral do špičky. Všichni naši tu patří k mladším, takže příští rok snad bude lepší. Vojta ani Jirka nepotvrdili loňskou finálovou účast, ani se jí příliš nepřiblížili, i když během sezóny to Jirka neměl úplně beznadějné. A poměrný úspěch dívek jsem připomenul výš.

Partie z 1. šachovnice HD16

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *