Šachový klub Ústí nad Orlicí

KP družstev mladších žáků

V sobotu 27. dubna se v Lanškrouně konal Krajský přebor družstev mladších žáků, kterého se mohli zúčastnit hráči r. 2001 a mladší. My jsme byli citelně oslabeni o Jirku Píšeho a jeli jsme v sestavě Vojta Holásek, Verča Šmajzrová, Katka Dudlová, Verča Holásková, Michal Píše a Natálka Hrůšová.

Trochu jsem měl obavy, jak v krajské konkurenci 10 družstev uspějeme, ale nakonec to vůbec nebylo špatné. Na družstva Poličky a Polabin jsme sice nárok neměli, zaslouženě jsme prohráli i s papírově silnějším Hlinskem a Lanškrounem, zbylých 5 týmů jsme ale celkem suverénně přehráli a nakonec se tak umístili na pěkném 5. místě. S Jirkou Píšem v sestavě bychom možná mohli atakovat i postupovou bronzovou příčku, ale to je jen kdyby. Rozebírat jednotlivé zápasy moc význam nemá, všechny byly poměrně jednoznačné na jednu či druhou stranu, spíš trochu napíšu o jednotlivých hráčích.

Vojta Holásek měl sice na 1. šachovnici těžké soupeře, některé se pokoušel zastrašit svým momentálně vysokým ELEm (které ale v neděli citelně poklesne), v každém případě ale některé body odevzdával až příliš rychle. Slabší soupeře přehrával bez problémů, s těmi silnějšími ale bohužel neměl nárok. Hlavní důvod už tu zazněl mnohokrát – příliš rychlá hra. A nekorektní šejdy na silnější soupeře nestačí.

Na 2. šachovnici Verča Šmajzrová si uhrála své a mohlo být ještě líp. S Ludvíkem v složité pozici nezvolila správné pořadí tahů, a pak už neměla nárok, s výborně hrajícím Klabenešem si nechala utéci pěšce a s Brejšou místo držení pozice s kvalitou méně (ale za dva pěšce), si oslabila pěšce, které pak byly pro soupeřovy věže snadnou kořistí. Počítá se ale výhra s Marií Vaškovou a hlavně remíza s jednou z nejlepších dívek v republice Aničkou Vítovou (a to finální pozici mohla hrát na výhru už jen Verča).

Už na 3. šachovnici musela nastoupit Katka Dudlová, u ní to bylo celkem jednoduché, buď rychlá výhra nebo rychlá prohra. Na silnější soupeře prostě nestačila, ale ještě tuto soutěž může hrát další 3 roky. Ale už příští rok bude muset vzhledem k absenci silného ročníku 2001 zřejmě hrát 1. šachovnici.

Na 4. šachovnici byla Verča Holásková, která po regulérních porážkách s Hlinskem a Polabinami bohužel totálně zkazila další dvě partie, kdy nejprve s dámou navíc dostala mat a v další partii dala pat. A z těchto dvou zkratů už se pak do konce soutěže nevzpamatovala a odevzdávala velice rychle jeden bod za druhým i soupeřům, které by v jiném rozpoložení určitě mohla porazit.

A dostávám se k posledním dvěma šachovnicím, které mě naopak potěšily. Na 5. šachovnici Michal Píše uhrál 7/9, soupeře porážel celkem s přehledem, i když i štěstí mu samozřejmě trochu přálo. Prohrál jen s Nešpůrkem a Simonem, v poslední partii hezky zmatil už v zahájení Julii Kalousovou a odměnou mu je zisk 3. VT. Gratuluji!

Stejný bodový příděl pro družstvo zajistila na 6. šachovnici Natálka Hrůšová, té to kvůli kontumacím na potřebný procentuální zisk nevyšlo, nicméně i zde není 3. VT daleko. Většinu partií vyhrávala jako jedna z prvních, tady bych doporučoval co nejvíc dělat diagramy třeba na ChessTempu a zlepšení se určitě dostaví.

A co říci závěrem? S výkonem družstva jsem byl určitě spokojený, splněná 3. VT Michala Píšeho byla nečekaným bonusem. V dané sestavě družstvo dosáhlo asi maximum toho, co mohlo, výhra s Lanškrounem v posledním kole sice byla možná, ale vzhledem k průběhu partií ne moc reálná. Unikátní složení se 4 dívkami budeme moci zopakovat i příští rok, kdy ovšem budeme hodně citelně oslabeni o ročník 2001 (Holásek, Šmajzrová V., Píše J., Hrůšová). Tak ti mladší budou muset pořádně zabrat v tréninku, abychom dosáhli aspoň na takový výsledek jako letos.

Kompletní výsledky jsou na chess-results.

Partie z 1. šachovnice


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *