Šachový klub Ústí nad Orlicí

Vítězný Honza Mareš, stříbrný Vašek Grundman, bronzová Kateřina Dudlová, postupující Michal Píše!

Ve Svitavách se tento víkend završila krajská šachová sezóna. Hrála se tu poslední tři kola dorostenecké ligy, finále KP ve čtyřech kategoriích a navíc i turnaje O Svitavského koníka (uzavřený A a otevřený B turnaj).

Hrálo nás deset: dorosteneckou ligu Mareš a Kapoun (Petr John se právě věnuje šachu někde v Anglii), finále H16 Grundman, Holásek Vít, finále H10 Dudlová, Píše M., Koníka A Holásek Vojt., Píše J. a Koníka B dívčí duo Holásková V., Hrůšová.

Všechno se to vešlo do svitavské Fabriky, na obědy jsme chodili hned za roh (poctivá obyčejná hospůdka, jak má být), šachovnice na rozbory jsme rozbalili v předsálí. A kdyby neměly vlaky na odjezdu zpoždění, byly by podmínky skoro ideální. Byla docela zima, takže se hodilo být pod střechou (vloni touhle dobou jsme hledali na břehu Labe v Kuněticích škeble).

Dorostenecká liga

Moc reprezentativní účast tu nebyla:  z osmnácti hráčů se účastnilo posledních tří kol jen devět, čtyři šachovnice v rohu sálu působily trochu jako chudí příbuzní. O důvodech neúčasti lze jen spekulovat.

Jan Mareš musel hrát naplno, aby obhájil svou pozici prvního nasazeného, Petr Nešpůrek mu šlapal na paty. Víkend tedy zvládl stoprocentně: 3/3! Pospíšila přehrál navzdory padajícímu praporu, bílý pe7 byl předpolím k matovému závěru; Vítkovi Kapounovi prošel jednoduše áčkem do dámy a nakonec porazil i Frgalovou. Nakonec tedy celkem v poklidu jasné celkové 1. místo, 6,5/7, výkon 2154! Finanční cena a předplacené startovné na pardubický festival se určitě hodí.

Vít Kapoun v sobotu s Frgalovou remízoval, načež doplatil na neúčast mnoha hráčů, takže přes zisk pouze okolo 50% postupně narazil na oba lídry, kteří tu prostě už jiné soupeře neměli. Solidně rozehraný turnaj tak zakončil dvěma nulami, víkend 0,5/3. Přesto obhájil své nasazení: 3/7 a výkon 1606 stačí na 6. místo.

Petr John tu nehrál, v celé soutěži odehrál jen dvě partie, pravda, obě vyhrál. 100%, kdo z vás to má?

Finále H16

Při neúčasti některých předních hráčů s jistým postupem se otevřela cesta k medaili Vaškovi a do finále nakoukl i Vítek.

Václav Grundman měl hratelný začátek, tři papírově nejslabší hráče za sebou. Bylo z toho 3/3, byť mu proti Feltlovi chyběla figura (bez kompenzace) – ale soupeř si dal říct. V posledním sobotním kole čekal Řezníček, se kterým Vašek dosud ztratil snad úplně všechno: tentokrát ale udržel remízu, soupeř si s vyhranou pěšcovkou neporadil. Neděli zahájil klopýtnutím s Česenkem (z útočné pozice v sicilské byla po soupeřově protiúderu pozice nebranitelná) a pouze remízou se Zdeňkem Cachem, ke stříbru tak bylo třeba porazit Bureše, což se útokem v centru podařilo! 5/7, 2. místo, výkon 1705, postup na MČ, v kategorii zůstává! Plánovité vedení partií a taktická pohotovost, kterou ukazoval při rozborech, jsou do budoucna velmi slibné.

Vít Holásek může brát jako úspěch už finálovou účast, na silnější neměl, méně silnějším podléhal po boji, do posledního kola si nechal remízu s bronzovým Zdeňkem Cachem (věžovka 3:3 na jednom křídle se dohrávala jako vůbec poslední partie turnaje). 0,5/7, 8. místo.

Kromě Vaška jdou medaile do Polabin a další postupy do Poličky.

H14

Tam jsme nikoho neměli, takže jen stručně: vítěz a další dva hráči z Polabin, jinak kategorii ovládá Polička. Jirka Píše, Vojta Holásek ani Veronika Šmajzrová se do osmičky nedostali: příští rok to můžou zkusit znovu.

H12

Opět bez nás. Tady početně vládne Hlinsko, ale vítězem se stal původně jen náhradník Michal Simon z Poličky. Veronika Holásková se k osmičce ani nepřiblížila.

H10

Tady dva naši zástupci: Kačka Dudlová s medailovými ambicemi, Michal Píše s nadějí na postup.

Kateřina Dudlová nemohla být první den úplně spokojená, nestačila totiž na spolufavority Adama Švandu a Juna. Hrála dost rychle a chybovala. Jiné partie ovšem neméně rychle vyhrávala. V posledním kole dokonce porazila už jistého vítěze Jirouška, to se jí letos jinak nedařilo. Celkově potvrdila, že patří do úplné špičky i mezi chlapci. 4,5/7, 3. místo, 1288. Dívky hrají MČ automaticky, výsledek by samozřejmě na postup stačil.

Michala Píšeho čekalo vražedné vylosování – Dudlová, Jiroušek, Švanda v prvních třech kolech. Zahájil dvěma prohrami, ale Adama Švandu pak porazil! Škoda, že potom naopak prohrál s Patrikem Václavíkem, ten bodík mohl chybět. Druhý den to ale bylo stoprocentní, zejména vítězství nad dalším favoritem Junem se cení. Přesto do posledního kola nebyl postup jistý, vybojoval ho v dramatické koncovce proti Stočkovi. Výkony nebyly bezchybné, ale poslední chyby opakovaně udělali soupeři a Michal jich využil. 4/7, 5. místo, 1236, postup na MČ! Výkonem se téměř vyrovnal čtyřem favoritům; kategorie je složená trochu neobvykle, výkon nad 50% nestačil na první polovinu.

Kategorie je pestrá, každý oddíl tu měl jediného zástupce (zlato Třebová, stříbro Chotěboř), jedině my hráče dva.

O Svitavského koníka A

Uzavřený turnaj pro osmici hráčů, kteří se buď účasti ve finále vzdali, nebo tam nepostoupili. Dva superfavorité Havelka a Jakub Cach, kteří by jistě v H16 hráli o zlato, nám neznámá Tereza Kočí z Brna a pak už známí hráči, mezi něž se dostal i Vojta Holásek a Jirka Píše.

Vojtěch Holásek měl (už tradičně) v prvním kole problémy právě s Jirkou, zremizoval to v hodině dvanácté. Pak nestačil na brněnskou hráčku, aspoň půlku přidal ve vyrovnané partii s Kupsou a ani si neškrtl proti Cachovi. Doháněl to druhý den, “povinnou prohru” s Havelkou olemoval výhrami nad Nešpůrkem a Dvořákem. Sehrál několik dlouhých partií, v koncovkách přes šedesát tahů, obvyklé zbrklosti se celkem vyvaroval. 3/7, 5. místo, 1405.

Jiří Píše zahrál hezky právě proti Vojtovi, v koncovce ho přetlačil, postavil do zugzwangu, ale pak vypustil. Hratelného prvního dne využil až v závěru, kdy porazil Dvořáka. Druhý den proti trojici Kočí, Cach, Havelka už hratelný nebyl. Partie jsem moc neviděl, na rozdíl od Michala se Jirka rozborům vyhýbal. 1,5/7, 7. místo, 1284.

Od vítězné dvojice Havelka – J. Cach je hezké, že umožnili slabším hráčům, aby si s nimi zahráli. 🙂

O Svitavského koníka B

Otevřený turnaj, všichni účastníci měli 3. nebo 4.VT. my jsme tam vyslali dívčí dvojici Holásková V., Hrůšová.

Natálie Hrůšová hrála svoje zodpovědné šachy pokažené občasnými chybami, po výhrách nad Huangem a Broklem se držela na 50%. Druhý den velice překvapila, proti Kalousové získala černými ještě v zahájení jedním tahem hned dvě figury a nakonec matila na první řadě. Další body už nezískala, přesto výsledek lehce “nad plán”. 3/7, 13. místo, 2. mezi dívkami, 1114.

Veronika Holásková předváděla velmi matný výkon. Po zahájení většinou nenašla plán, ztratila figuru a k typickým útokům na krále se vůbec nedostala. Druhý den ztrátu doháněla, ale dohnat nemohla. 2/6+1K, 14. místo, 3. dívka, 1000.

Poličský Jakub Simon napodobil svého bratra (vítěze H12), za ním skončili lanškrouňáci. Naše dívky se čelu nepřiblížily.

Shrnutí

Se čtyřmi finálovými účastmi se držíme na úrovni minulých let, dvě medaile a dva chlapecké postupy potěší. Vzhledem k tomu, že nám chybí sudé ročníky 1998, 2000 a 2002, které letos byly ve svých kategoriích starší, může být příští rok úspěšnější.

Polička měla finalistů 8, Polabiny 7, Hlinsko 5, my 4, Lanškroun a Chotěboř 2, Mýto, Třebová, Rapid a Svitavy po jednom. Tahle statistika je trochu zkreslená neúčastí některých hráčů, ale o rozložení sil v kraji něco říká, v první pětce oddílů se držíme.

Výsledky

Finále a Koník zde, dorostenecká liga zde.

Partiové ukázky

Než někdo rozsáhleji okomentuje své výkony, jen pár ukázek:

Dominik Řezníček (1831, Polabiny) – Václav Grundman (1719), H16, 4. kolo:

Bílý má prakticky vzato volného pěšce navíc a vypadá to jasně. Jenže nikdy není pozdě udělat chybu. 1. Kf3?? A Vašek využívá své šance: 1. … h5! 2. gxh5 (2. e6?? hxg4+ by ještě prohrálo!) 2. … Kxh5 =

V pozici diagramu vyhrávalo jak 1. Ke3! Kg6 (1. … h5 2. e6 a braní na g4 teď nepomahá, není se šachem) 2. Kf4 s průnikem krále, tak oběť 1. e6! Kf6 2. e7 Kxe7 3. Ke5, kde má bílý sice o pěšce méně, ale vyhraje.

Jiří Píše (1250) – Vojtěch Holásek (1376), O Svitavského koníka A, 1. kolo:

Závěr velmi zajímavé koncovky. Bílý má pěšce navíc, ale postouplý pa3 drží bílého krále zatím mimo hru. 1. Ka2!! Zugzwang, nic jiného nestačí. 1. … Kh7? Černý by mohl ještě kouzlit po odevzdání pěšce: 1. … Sb4!! 2. Jxe5 Kh7 3. Jg4 a teď připadá v úvahu Sc5 nebo Kg6 a při zběžném pohledu mi není jasné, jestli bílý může pozici zesilovat. 2. f7 Kxh6 3. f8D Sxf8 4. Jxf8 Kg5

Šance černého spočívá v tom, že by se mu podařilo vyměnit bílému d pěšce. Může tomu bílý zabránit? Ano: 5. Je6+! Kf5 6. Jc5 a jezdec kryje jak pd3, tak pole e4, např. 6. … e4 7. dxe4 Ke5 8. Kxa3 Kd4 9. Kb4. 5. Kxa3? Kf4? Kdyby nešlo o děti, patřily by oběma hráčům dokonce dva otazníky. Černý přešel kolem možnosti 5. … e4!! (stačilo by i 5. … Kf5!), např.  6. d4 e3 7. Je6+ Kf5 8. Jc5 e2 9. Jd3 Ke4. 6. Kb3?! Bez rizika bylo 6. Je6+ Ke3 7. Jc5 Kd4 8. Kb4. 6. … e4 Jediná šance.

7. Je6+?? Definitivně vypouští výhru. Tenounkou cestičkou bylo 7. d4! e3 8. Je6+ a ukáže se, že jezdec přeskáče z jedné strany na druhou právě včas (přes c5 na d3 a kryje e1). Černému nepomůže ani 8. … Ke4 9. Kc4 e2 10. Jc5+ a opět se dostane na d3. 7. … Ke5 8. d4 Kxe6 9. Kc4 Kd6 10. d5 1/2 Čím víc na tu koncovku koukám, tím mi připadá zajímavější – a to jsem z ní ukázal jen konec!

Michal Píše (1250) – Martin Stoček (1100, Rapid), H10, 7. kolo:

Diagram bez záruky (postavení pěšců dámského křídla si úplně nepamatuju). Michal nesměl partii prohrát, zde byl ale bez figury. Bílí pěšci královského křídla by mohli být velmi nebezpeční, proto černý zahrál 1. … Je5+! 2. Kf4 Vxh6 3. gxh6+

3. … Kxh6?? Bylo třeba nedat koně: 3. … Kf6! 4. h7 Jf7! Bílý by ještě mohl zlobit (např. zkoušet vyměnit všechny černé pěšce), ale černý by to mohl stihnout, rozhodně lépe než v partii. 4. Kxe5 a bílý později vyhrál. 1:0

Fotografie

Autorkou je paní Píšová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *