Šachový klub Ústí nad Orlicí

Prvoligová mise zahájena

O druhém říjnovém víkendu začala letošní 1. liga družstev mladšího dorostu, které se po letech účastní i naše družstvo. Hraje se formou několika soustředění, první bylo v restauaraci U přívozu v Kuněticích, kde se v sobotu odehrály první dvě kola a v neděli další dvě. Hrají se standardní vážné partie se zápisem tempem 90 min na partii + 30 s za každý provedený tah. Po shlédnutí soupisek bylo jasné, že pokud si přivezeme nějaký bod, tak to bude dobré, jednoznačně patříme k outsiderům soutěže. S touto rolí se ale naše Áčko úspěšně popasovává už několik let, tak doufám, že to zvládnou i naši mládežníci :-).

Odjeli jsme v základní sestavě, tzn. Vašek Grundman, Vojta a Vítek Holáskovi, Jirka Píše, Verča Šmajzrová a Kačka Dudlová.

V prvním zápase nás čekali dobře známí sousedé z Lanškrouna, kteří i když přijeli značně nekompletní, tak přesto hlavně díky několikaletým zkušenostem z této soutěže byli favority. Moc jsem nevěřil Vaškovi s Jirkou, Pepa Havelka s Adamem Kolomým jsou přece jen ještě o třídu lepší. Ostatní dvojice už ale slibovaly vyrovnaný boj, tak jsem tajně doufal, že bychom se mohli pokusit o překvapení. Já jsem se šel projít v krásném počasí na Kuňku (cca 0,5 hod pěšky od hrací místnosti) a všem jsem nařídil, že až se vrátím, tam chci ještě vidět všechny za šachovnicí :-). To se bohužel nesplnilo, Vojta s Kačkou se nad svými tahy moc nezamýšleli a stav byl rychle nepříznivý. Verča bohužel hned v zahájení pohrdla nabízenou figurou, pak už partie nevybočila z rovnováhy. Vítek naopak utekl hrobníkovi z lopaty a vybojoval remízu, přičemž ve finální pozici už mohl hrát i na výhru, k čemuž jsem ho ale za rozhodnutého stavu nijak netlačil. Mezitím totiž sklonil krále i Jirka a Vašek tahal beznadějnou pozici s figurou míň. Nakonec tedy 1 : 5. Naobědvali jsme se a odpoledne nás čekala z Extraligy dorostu sestoupivší Polička. To byl zápas, kde jsem určité šance dával jen předním šachovnicím, ratingová převaha Poličky byla hodně výrazná. Nakonec uspěl jen Vašek pěkným útokem na Česenkova krále, zbytek si moc neškrtl, i když třeba Vítek nesehrál špatnou partii. Odpoledne tedy opět 1 : 5 a jeli jsme se domů vyspat na další dvě partie.

V neděli nás čekala dopoledne záloha Oazy Praha, která v sobotu odpoledne překvapivě zremizovala Lanškroun. Nicméně díky abscenci např. sester Němcových byla velká šance sehrát vyrovnané utkání. Svou partii bohužel opět odblicala se špatným koncem Kačka, naštěstí ještě rychlejší byla Verča, která triviální kombinací získala brzy dámu a bez problémů soupeře zmatila. Přesvědčivě vyhrál Vítek, který pěkně zaútočil, sice neviděl závěrečný dvojtažec, nicméně soupeř by musel odevzdat dámu a mat by dostal akorát o pár tahů později. Dost podezřele stál v jednu chvíli Jirka, soupeř ale nekorektně obětoval dámu a po té, co se Jirkův král schoval do bezpečí, se soupeř vzdal. Hodně divokou partii sehrál Vojta, sice přišel o kvalitu (dalo by se to nazvat i obětí, ale moc nevěřím, že by to bylo plánované 😉 ), díky tomu se mu naskytla možnost prudkého útoku, který sice nedotáhl do rychlého konce, nicméně soupeř musel odevzdat další figuru a vzniklou koncovku s dvěma figurami a pěšcem za věž Vojta spolehlivě dotáhl k celému bodu. Jako poslední dohrával standardně Vašek, kterému se tato partie moc nepovedla, nakonec se mu ale podařilo otupit soupeřovu aktivitu a díky nestejným střelcům udržet remízu. Nakonec tedy krásných 4,5 : 1,5 pro nás, první prvoligové vítězství. A po trochu tužším řízku (pro děti by byl asi vhodnější kuřecí než vepřový) nás čekalo domácí Céčko. Díky absenci bratří Půlpánů hratelný zápas, který jsem si netroufl tipnout dopředu. S výjimkou 1. šachovnice, kde jsem věřil Vaškovi, všechny zbývající dvojice měly slibovat vyrovnaný boj. Další bod bohužel doslova vyhodila oknem Kačka, nabádání k zpomalení si bohužel vůbec k srdci nevzala a výsledkem byla hodně zbytečná porážka. Jirka Píše remizoval s 8letým Rudou Junem, nicméně tady partie nikde z rovnováhy nevybočila, o Rudovi si myslím, že ještě dost uslyšíme, na svůj věk hraje hodně dobře. V tu chvíli už bylo bohužel jasné, že zápas je ztracený, Vojta s Vítkem přišli o materiál v pozicích, které žádné šejdy nenabízely. Pak sice vyhrál Vašek, to už byla ale jen korekce konečného skóre. Poslední partii dohrávala Verča s Erikem Žejdlíkem. Nerozehrála ji sice nejlépe, partie přešla do čtyřvěžovky s dvěma pěšci míň, Verča si ale naštěstí vzpomněla, že aktivita figur může být víc než materiál a vnikla oběma věžemi do soupeřova tábora. Díky matovým hrozbám postupně pěšce srovnala, bohužel pak ale v pravou chvíli nevyužila možnost vyměnit obě věže a přejít do vyhrané pěšcovky. Partie pak jako poslední skončila celkem zaslouženou remízou, která znamenala naši prohru 2 : 4.

A tentokrát si neodpustím zhodnocení celého víkendu, i když se asi někomu líbit nebude. Třeba ale přispěje k zamyšlení, které by mohlo znamenat přínos pro hráče i družstvo. Myslím, že záchrana soutěže určitě v silách tohoto týmu je. Jednoznačně největší oporou je Vašek (2,5/4 – průměr ELA soupeřů 1761). Využívá čas, který má k dispozici, je znát, že na sobě hodně pracuje. Za ním je bohužel v oddíle momentálně hodně velká výkonnostní mezera (spíš propast). O Vojtovi (1/4 – 1479) už bylo napsáno hodně, musím to zopakovat – potenciál v něm je, ale hlavně musí zpomalit. S výjimkou té jedné vyhrané partie zbylé odehrál příliš rychle, z čehož pramenily chyby, které na této úrovni soupeři bez milosti trestají. Rád útočí, bohužel ale občas bez dostatečného propočtu (chesstempo vřele doporučuji všem 😉 ). Vítek (1,5/4 – 1406) hraje o poznání klidnější šachy, ukázal, že umí i zaútočit, bohužel ale občas vyrobí hodně velké hrubky, které jeho výkon srážejí. Jirka (1,5/4 – 1355) je taky spíš poziční hráč, při čekání na chybu soupeře ale občas sám něco přehlédne. Možná by stálo za to vyzkoušet jiná zahájení, třeba by mu vzniklé pozice seděly líp. Verča (2/4 – 1334) hraje dost solidně, vzhledem k menší praxi a nechození na kroužek by bylo potřeba trochu přidat doma. Rezervy jsou ve všech fázích partie. Kačku (0/4 – 1308) tentokrát musím bohužel jen zkritizovat. Za odblicané a odfláknuté partie ji chválit nemůžu. To, že má možná víc medailí, než zbytek družstva dohromady, jí body nezaručí a buď se nad sebou zamyslí, nebo ztratí náskok, který nad svými vrstevníky má a ti ji postupně převálcují.

Další dva zápasy nás čekají 7. 12. v Rychnově nad Kněžnou, kde se střetneme s družstvy Nového Boru a Liberce B, což budou klíčové duely v boji o záchranu (viz. průběžná tabulka) a nastoupit k nim bude potřeba v maximální síle.

Partie z víkendu

2 thoughts on “Prvoligová mise zahájena

  • Pokyn napsal:

    Kolosální epos! Někter partie mě obsahem velmi zaujaly (zejména výhry Vaška a nebo partie Píše-Rudolf – to zahájení vypadá jak nějaký souboj dvou lidí +2500 😀 )

  • Pavel Holásek napsal:

    Báječná reportáž! Přehrávač partií vítám, aspoň budu mít v lize snadnější práci. 🙂 Kritiku si, milé děti, vemte k srdci a přineste na kroužek nějaké důkladně rozebrané partie! 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *