Šachový klub Ústí nad Orlicí

Oddílový přebor po dvou kolech očima zuřivého reportéra :-)

Jelikož do startu soutěží, čiliže krvelačného derby Ústí C – Ústí D a nějaké té nepodstatné druhé ligy, ještě chvilička schází a sezónní okurku je třeba drobně pokrájet, přicházím, jsa víkendově naladěn, s hodnocením prvních dvou kol letošního oddílu. Jelikož toho letos, skrzeva skoroukončenou pseudokariéru za družstva, moc nenahraju, máte jednu z mála příležitostí si na webu sachyuo.cz přečíst něco stylově vytříbeného a obsahově hodnotného 🙂 Tedy:

Pohled do letošní tabulky naznačuje, že se jedná o turnaj napříč generacemi. Na jedné palubě plují šachisté věku takřka veteránského (Jarda Driemer, Pavel Doleček, Luboš Minařík), učitelé středního věku (Pavel Holásek), učitele naivního věku (já 🙂 , junioři věku, kdy jsem šachy hrál hůř než oni (Katka Šmajzrová, Vojtěch a Vít Holáskovi, Jirka Píše) i věku, kdy jsem netušil, že nějaké figurky vůbec existují (druhá z amazonek Kateřin – Dudlová).

Oddílová špička už řadu let (bohužel) v přeboru absentuje – byly časy, kdy jsem si na adresu neúčastníků třepil ústa 😀 , teď už jen smířeně dím: „Ať hraje, kdo má chuť a čas.“ 🙂 U maturantů Jániše, Mareše, Kubišty a Kapouna neúčast plně chápu (i když s tou školou se to taky nemá přehánět, jak by pravil Sergej 🙂 , dalším se do nealkoprostředí asi nechce – jako by se nedal nějaký dopink přinést z domu, že… 🙂 Tedy ve výsledku dominuje startovní listině Pavel Holásek (jediný +2000), druhý nasazený jsem já (což jen dokazuje sílu turnaje 😀 ), třetí Luboš Minařík. Osm z deseti účastníků má ELO, zbylí dva si jej nepochybně co nevidět uhrají.

Už první dvě odehraná kole v čase podzimním mnohé ukázala a naznačila. Potěšující je především stoprocentní účast, z deseti naplánovaných partií je i deset odehraných! K Wijku to samé obsahově sice daleko 🙂 , ale o zajímavé herní momenty není nouze a k dalšímu zlepšení, podobně jako u fotbalové repre, jistě dojde 🙂 . Další pozitivní skutečností je, že dosud nikdo (co je mi známo) nezapomněl zacvaknout mříž, aby měl oddíl u DDM prů…, ani se neocitl za špatnou stranou mříže s nutností nocovat v nepříliš přívětivém prostředí obstarožního paneláku 🙂

Aktuálně můžeme rozdělit účastníky OP na ty spokojené, středně ne/spokojené, nespokojené a nas… (jak už tak v životě bývá).Do první kategorie jistě náleží předsedova dcérka, zkušená funkcionářka a rozhodčí Kateřina Šmajzrová. Na kontě ji svítí 2/2, v obou případech se jednalo (mým necomputerovým okem) o velice ucelené výkony (s prostředním Holáskem pěkná, útočná výhra černými, bílými s Jardou Driemerem pak kvalitní útočná masáž v zavřené sicilce korunovaná hezkou závěrečnou obětí). Ve třetím kolem však čeká Katku souboj s dalším dosud neporaženým a výborně hrajícím plejerem… a budu po prázdninách vodpočatej heč 🙂 🙂

Herně drobně tápe Pavel Holásek, nicméně 2 body má též 🙂 V prvním kole jasná záležitost, ovšem včera v souboji se spolufavoritem Lubošem Minaříkem se elově jasně nejsilnější hráč OP ocitl na kraji porážky – postihlo jej obvyklé zatmění 😀 (výmluvy kalibru: „Dyť jsem udělal jen jednu chybu a on sedm!“ je třeba brát s rezervou), přehlédl jednoduchý odchyt figury (považte, ligový hráč!) a měl jít od toho… jenže bílý pozici zbytečně komplikoval namísto zjednodušení, Holy vytvořil obvyklou mlhu, za chybějící dámu zinkasoval dostatek materiálu a nakonec i bod. Škoda, Pavlova ztráta by některé hráče potěšila 🙂

Bod má stejně jako Luboš také mladší z bratrů Holáskových, který svého staršího sourozence přehrál v docela (od oka) solidně pojaté partii. Stejný zisk na kontě registruje Jarda Driemer, jenž v prvním kole hezky přehrál Pavla Dolečka  (v, na ústecké poměry, nečekaně teoretické španělce… v Ústí totiž většina šachistů neví, co to je španělka 😀 ). Největším překvapením budiž skutečnost, že mezi padesátiprocentními nacházíme i benjamínka přeboru Kateřinu Dudlovou, která si zřejmě vzala k srdci předsedova slova po lize v Poličce a včera vydolovala bod z Jirky Píšeho. Po zahájení by si na Mártyho dcérku nikdo nevsadil ni zlámanou grešli, žel Jirka situaci hrubě podcenil a zřejmě v domnění, že to půjde samo, pustil bílou do akce. Ta se nelekla a nakonec upletla půvabný mat na osmičce a remízu s úsměvem odmítla (po braní střelcem na g6 se šachem musel černý king zacouvat s h7 dolů a úniku ani při redukovaném materiálu nebylo!).

Již zmiňovaný Jirka Píše zatím hledá formu, v prvním kole se mnou držel dlouho slušnou pozici, výpadek popsaný výše snad jeho psychiku nenahlodá. Ode dna by se stejně rádi jako on odrazili Vít Holásek (porážky s Katkou Šmajzrovou a mladším bráchou) a Pavel Doleček, kterému neschází bojovnost, ale jeho první dva soupeři přeci jen prokázali víc zkušeností.

Zuřivý reportér zatím pošilhává po první polovině tabulky a s herním projevem i ziskem jest spokojen. 35 tahů s Jirkou Píšem a 28 s Pavlem Dolečkem naznačuje, že to nebyla jasná jednobrankovka bez práce, nicméně první ostrý test s předsedovou dcerou teprva ukáže, zda bude 12. 12. (hezké datum) s hlavním favoritem Holym a opět černými (jak jinak poslední roky, by mě zajímalo, kdo to pokaždé tak našvindluje 😀 ) vůbec o co hrát. Šachu zdar a hezký víkend všem!

A pár fotek z prvního kola od Pavla Holáska.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *