Šachový klub Ústí nad Orlicí

Ústí “E“ – Němčice “A“

Autor Vašek Grundman:

V prvním kole KSV jsme vyjeli k největšímu favoritovi soutěže do Němčic se sestavou Vašek Grundman, Katka Šmajzrová, pan Doleček, Vojta Holásek a Vítek Holásek, oproti loňskému roku jsme byli posíleni o pana Dolečka a pana Driemera (který bohužel do zápasu nemohl nastoupit, a tak za něj naskočil Vítek Holásek) a oslabeni o Martina Dudlu, který odehraje sezónu za déčko.

 V autě jsme se víceméně shodli na tom, že neprohrát 5-0 by byl pěkný výsledek :D. Kulturní dům v Němčicích jsme našli vcelku bez problémů, oproti minulému roku se navigace zlepšila :D.

Domácí nás vřele uvítali a mohlo se začít hrát. Nastoupily proti sobě naprosto nevyrovnané dvojice: Pěkník (1866) – Grundman (1713), Šmajzrová (1534) – Jasanský (1735), Myška (1642) – Doleček (1534), Voj. Holásek (1436) – Petrželka (1877) a Racek (1587) -Vít Holásek (1332). Domácí měli na většině stolech převahu 200 Elo bodů, jen na 1. a  4. stole měli k dobru “pouhých“ 100 Elo bodů, což sice nemusí nic znamenat, ale o něčem to svědčí 😀 .

Krátce po zahájení jsem obhlédl situaci a byl potěšen tím, že ještě nikdo není prohraný kromě mě :D. Řekl jsem si totiž: „Šachy se hrajou pro radost, ne na ELO, tak zkusím i proti silnému soupeři zahájení, které neumím a nehraju“. Moje volba padla na Grunfeldovu obranu a víckrát už nepolezu do zahájení, který vůbec neznám, protože moje pozice byla po pár tazích na ručník, soupeř mě mohl svým mohutným centrem udusit a furt ještě nechápu, jak jsem to mohl přežít :D.

Na druhé šachovnici přešla partie z Philidora do podivné španělské, kterou Katka hrála trochu pasivně, a černý ze zahájení neměl problémy.

Na trojce to vypadalo lépe, pan Doleček stál ze zahájení (výměnná španělská) luxusně a jeho dvojice střelců mohla po otevřených diagonálách řádit.

To na čtyřce to vypadalo hůř, skandinávská přešla do výměnné francouzské s nějakými tempy navíc pro černého, bílá dáma na e2 stála navíc nešikovně.

 Pátá šachovnice nám také příliš optimismu nedodala, Vítek sehrál dámský gambit solidně, jediná chyba byla v tom, že dal jezdce na c6, který tam v dámském gambitu stojí téměř vždy špatně, a musel se kvůli tomu oslabit i na královském křídle (g6).

Pozice jsme tedy neměli příliš dobré, ale hratelné byly. Že z toho ale nakonec uděláme 2 body, to jsem opravdu nečekal :D.

 Nejdřív však na čtyřce opravdu prohrál po hodině a půl Vojta, který si oslabil pěšce a krále a při jeho bránění přišel o oslabené pěšce a čtyrvěžovka bez tří pěšců a s trojpěšcem byla nehratelná – 0:1.

Další dohrál pan Doleček, který bohužel také prohrál. Nestihl totiž rochovat včas, ztratil dva pěšce a přehlédnutí figury bylo jen vykoupením ze špatné pozice. 0:2

Zbylé tři šachovnice držely zuby nehty pozici :D. Já jsem totiž nějakým zázrakem přežil zahájení a koncovka, ač špatná, nebyla úplně prohraná, ale jenom trochu :D, soupeř měl totiž krytého volňáka, kterého jsem musel neustále hlídat. Katka vyměnila většinu figur a koncovku jsem hodnotil jako remízovou, větší pozor však musela dávat Katka, protože na dámském křídle měla méně prostoru a na královském vytaženého pěšce f5, kterého musela neustále krýt.

Vítek sice ztratil pěšce, ale postavil pevnou, těžko prorazitelnou linii.

V té chvíli jsem však stále příliš optimistický nebyl, pořád jsem tipoval, že získáme bod nebo půl bodu.

A najednou, zničehonic pozice začaly vypadat mnohem lépe, můj soupeř totiž podcenil mou protihru a mat odvrátil jen za cenu kvality, Katka zablokovala soupeři pěšce na g6 a začala ho napadat většinou figur, navíc měla mnohem lepšího krále, kterým získala pěšce navíc na dámském křídle. A Vítek pořád držel svoji pevnost.

Katka však nakonec výhodu nerealizovala, partie skončila pozicí K+p VS. K+S, která nemohla skončit jinak než remízou: 0,5:2,5.

Já jsem nakonec opravdu vyhrál, byť jsem měl s technickou realizací značné potíže, soupeř měl dva volňáky e5+d6, které jsem neustále musel hlídat. Nakonec se mi ale podařilo uplést dvěma věžemi matovou síť a soupeř před matem vzdal: 1,5:2,5.

Jako poslední skončil Vítek, jemuž soupeř nabídl z pozice síly remízu a Vítek neměl důvod ji odmítnout: 2:3.

Nakonec jsme tedy prohráli 2:3, ale příliš nám to nevadí, soupeř byl prostě lepší. Za další tři týdny hrajeme doma v Palírně s Červenou Vodou a tu už určitě porazíme 😉 .

One thought on “Ústí “E“ – Němčice “A“

  • Pavel Holásek napsal:

    Sláva, další komentátorské eso je na světě. Konfrontace se zkušenými v podstatě třebovskými hráči (kteří třebovskému áčku v KPI mohli docela chybět!) je zajímavá a výsledek rozhodně není ostudou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *