Šachový klub Ústí nad Orlicí

Vašek vyhrál šestnáctky!

1. kvalifikační turnaj KP mládeže H+D 14, 16, Mistrovice, 16.11.2013

Konečně se rozjela i kvalifikace jednotlivců ve starších kategoriích, a to opravdu pořádným turnajem. Přestože jsou Mistrovice pro značnou část kraje trochu z ruky, účast byla opravdu početná. To platí jak pro šestnáctky (30 hráčů je 2-3násobek účastníků loňských komorních turnajů), tak pro čtrnáctky (70 hráčů), kde možnosti zahrát si využila i řada mladších hráčů (a to ještě někteří talentovaní hráči byli v Hrdoňově na MČ 10).

Trochu mi to připomnělo obří turnaje KP cca před 12 lety, kde počet účastníků výrazně převyšoval stovku. Vynořila se řada “venkovských” oddílů, které to měly blíž (Horní Čermná, Jablonné, Kunvald). Problémem takového počtu účastníků je ovšem velký nával v popředí tabulky – třeba 5/7,což jinde stačí málem na medaili, mělo ve čtrnáctkách hned devět hráčů.

Našich dětí tu hrálo deset: dva v šestnáctkách (s cílem zopakovat loňské finále), osm ve čtrnáctkách (pět tam věkově patří + tři mladší dívky). Kromě toho jela Katka Šmajzrová v roli hlavního rozhodčího, Martin a já coby trenéři a pan Křikava coby rodič. Martin nabral do auta základ výpravy, Křikavovi přijeli po vlastní ose a ve vlastní režii a Holásci již tradičně vlakem a z Verměřovic pěšky. Ach ten mlhavý východ slunce!

Záhy jsem si připomněl, že jen pamatovat si, kde sedí každý z deseti našich hráčů, je nemožné, natož vidět všechno podstatné v jejich partiích, natož to třeba i zapsat … Materiálu mám sice dost, daleko víc ho však okamžitě zmizelo v propasti času. Moje hodnocení jednotlivých hráčů tak bude poněkud zběžné, pardon.

H+D16

Vašek Grundman chtěl jistě navázat na loňské finálové stříbro, ale mělo to být těžké, hlavní konkurenti zůstali a ročník 2000, který přišel ze čtrnáctek, není vůbec slabý. Coby čtvrtý nasazený začal sice nervózně a rozhodoval partie až v závěru časového limitu, přesto však úspěšně, po náročné blicce s Nešporem už 4/4, to vypadalo nadějně. Podlehl sice prudkému útoku Jakuba Cacha, ale pokračoval výhrou nad Feltlem a v poslením kole čekalo nevyhnutelné, totiž partie s Havelkou. V ostré sicilce ale zvládl zápletky lépe Vašek a bylo z toho vítězství! 6/7, 1. místo, výkon 1874, jeden z nejlepších výsledků ústeckého mládežnického šachu!

Vít Holásek hrál své klidné solidní šachy a vynalézavě dováděl horší pozice do remíz, což je třeba proti Tulisovi nebo Adamu Kolomému docela úspěch. V předposledním kole dokonce vyšejdil remízu se třemi pěšci míň proti Martinu Jouklovi, ale možná to neměl dělat, protože v posledním nestačil na jeho dvojče Jakuba a propadl se níž, než většinu času hrál. 3,5/7, 14. místo, výkon 1402, potvrdil nasazení, ale měl i na víc. (Nechápu, jak může mít lepší střední Buchholz než třeba Havelka …)

Celkově se tu prosadili favorité, i když o konkrétním pořadí rozhodují drobnosti.

H+D14

Jirka Píše dostal nějakým renoncem do prvního kola Klabeneše (1323), poradil si s ním a šel na první stůl proti Ondřeji Švandovi! Spustil na něj bojovnou sicilku, ale v zápletkách zůstal nakonec bez figury. Z hloubi hráčského pole se pak drápal nahoru, dokud ho v předposledním kole nezastavil hlinecký Novotný. Houževnatý výkon proti Anderlemu v posledním kole však Jirku vrátil do kýžené osmičky. 5/7, 7. místo, výkon 1467, povedený turnaj.

Veronika Šmajzrová sahala po úspěchu ve druhém kole proti Nešpůrkovi, když jí s kvalitou víc dal věž, ale střelcem nedokázala zablokovat pěšcovou lavinu. Podobně jako Jirka pak útočila zezadu, v pátém kole ji přibrzdila Maruška Vašková, ale další dívky (Verunku a Julii Kalousovou) porazila a dotáhla se tak na solidních 5 bodů. 5/7, 13. místo, 2. mezi dívkami, 1318, docela úspěch.

Vojta Holásek začal svižně a nápaditě, ve třetím kole ho však zastavila nehoda s Bouchalem, který buď počítal “o tah dále”, nebo prostě našel po taktické šarvátce závěrečný obrat. Snahy o reparát potom zmařili technickými výkony Pavlíček a Patrik Pešek. Vojtu ani nemůžu kárat za nějakou zbrklost, hrál celkem rozvážně. 4/7, 19. místo, 1248. Nepovedený turnaj.

Štěpán Křikava málem na turnaj nejel, bál se, že na něj bude moc silný. Marek Bílek mu taky v prvním kole ukázal, že to nebude hračka. Trochu jsem pak Štěpána pustil ze zřetele, a to byla chyba: udělal totiž 3 body v řadě proti hráčům 4. VT. Na další dva zkušené hráče opět nestačil, ale remízou v posledním kole dosáhl svého zatím životního výsledku. Skončil lépe, než někteří členové kroužku pokročilých! 3,5/7, 32. místo, 1144, to by byla 4.VT, kdyby byl registrovaný! Paráda!

Natálie Hrůšová narazila ve třetím kole, když Macka (1000) přehrála, ale v koncovce vidlí přišla o věž. Ze druhé poloviny pelotonu se pak už nedostala. Tradičně hezký herní projev a zbytečné chyby. 3,5/7, 36. místo, 6. dívka, 1060.

Veronika Holásková zaspala začátek (0/2), pak se třemi body v řadě dotáhla “mezi lidi”. ale zařízl ji los – mít 50% a dostat do posledního kola Kupsu, to je osud. 3/7, 41. místo, 7. dívka, 1108. Samozřejmě tu patří k mladším.

Markéta Holásková hrála asi jako obvykle, tj. už ne beznadějně, ale pořád na začátečnickém stupni braní figurek, vítězství se dočkala v 6. kole, v sedmém pak hrála koncovku D+2p x D+J, nedala jednotažec, všechno nastavila … a remizovala :-). 1,5/7, 68. místo, 12. dívka.

Dominika Šmajzrová měla svým způsobem smůlu na los, kontumák v prvním kole sice znamenal bod, ale tím taky silnější soupeře. S těmi prohrávala a sérii až do konce nepřerušila; nesostatek praxe byl trochu vidět. 0/6 + 1K, 69. místo, 13. dívka.

Celkově i tady favorité vepředu, špička je ovšem široká, slušně hraje nějakých dvacet lidí, ne každý se vešel na rozumná místa, kromě Vojty byl nespokojen třeba Ročňák a zejména Kupsa.

Výsledky najdete na chess-results.

Připravuju zvláštní článek s partiovými ukázkami a ještě jeden fotografický speciál. 🙂

4 thoughts on “Vašek vyhrál šestnáctky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *