Šachový klub Ústí nad Orlicí

Poličský nápoj na čtyři? Cola!

2. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. H+D 14, 16, Polička, 30.11.2013

Nabitý listopadový program byl zakončen dalším větším turnajem v tradičním prostředí poličské školní jídelny. Stovka účastníků nakonec nepadla, bylo tu zhruba o deset hráčů méně než v Mistrovicích (nepřijel Kunvald nebo Čermná). Nebylo to však znát, místnost byla téměř plná a na šachovnicích se toho dělo hodně.

Nás hrálo jen osm, Vašek měl jinou akci, holky Šmajzrovy nakonec nejely, nepřihlásil se Štěpán, který minule zahrál pěkně, ani nikdo z nováčků. Takže jediný Vítek v šestnáctkách, ve čtrnáctkách tři, kteří tam věkově patří (Jirka, Vojta, Natka) a čtyři mladší (Kačka, Míša, Verunka, Markétka). Nebo jinak, čtyři Holásci a čtyři Neholásci.

Průběh bez problémů, po drobných počátečních zmatcích už to běželo bez prostojů. Specialitou Poličky je promítat nasazení a průběžné výsledky na stěnu, takže kolem počítače ani kolem papíru s nasazením se netvoří chumel, nečeká se na tiskárnu a lze sledovat, jak se postupně doplňují výsledky.

To ale paradoxně znamenalo zádrhel na samotném konci. Už se mělo vyhlašovat, jenže notebook přenesený do předsálí odmítl načíst obrazovku a po restartování se ukázalo, že poslední uložené výsledky jsou z pátého kola … Bylo tedy nutné znova nahlásit výsledky 2 x 33 partií, a to ještě jen ve čtrnáctkách. Naštěstí si všichni vzpomněli správně a jediný rozumný vlak jsme stihli akorát (dvouvagónová Regionova nacpaná až po střechu malými šachisty, toť fenomén!). Nevím tedy, jak byly vyhlášeny šestnáctky, nejspíš po všeobecné dohodě “baj voko”, někteří zodpovědní pořadatelé pobíhali ještě po skončení turnaje po poličském perónu a sháněli chybějící výsledky 🙂

H+D16

Moc jsem na to nekoukal, budu stručný.

Vít Holásek měl šanci, při absenci Vaška a Havelky (liga dorostu) nebyla špička tak rozsáhlá, i s většinou hráčů první desítky se dalo hrát. Jeho pasívnější hra ale narazila, Kolomý ve druhém i Říha ve čvrtém kole ho bílými postupně jasně přehráli. Z mého pohledu se rozhodovalo v pátém kole, kdy dal jasně lepší pozici s Dvořákem za remis. V šestém totiž dostal Ježka a třetí nulu, takže závěrečné vítězství nad Formánkem už toho moc nevylepšilo. 3,5/7, 14. místo, výkon 1263, na finále to moc nevypadá.

První trojice (Cach J., Žejdlík P., Nešpor) je dost jasná, Jakub Joukl využil příznivého losu, i další jména se dala čekat.

H+D14

Jirka chtěl jistě zopakovat umístění v osmičce, Vojta se tam podívat poprvé, Kačka s Míšou vyzkoušet, jaká je ve čtrnáctkách konkurence (minule hráli MČ v Hrdoňově), Verunka, Natka a Markétka hrát ještě líp než minule.

Vojta Holásek odehrál po delší době velmi vydařený turnaj a dosáhl až na medaili, byť k tomu přispěl i los, ono při tak početné účasti ke vzájemným utkáním konkurentů tolik nedochází. Už nehraje tak zbrkle a bylo to znát. Vycházelo mu i zahájení. Ve druhém kole získal proti Petru Zelenkovi dvě figury během devíti prvních tahů. Ve třetím toužil oplatit porážku Bouchalovi: soupeř mu vletěl do varianty, ale Vojta si nakonec místo zisku dámy sebral jen figuru se šachem – a protože předtím (korektně) obětoval věž, byl rázem bez kvality. I bez kvality však odmítl remízu a vyhrál, střelec na b3 bývá mocný. Prohru s Ondrou Novotným jsem naštěstí neviděl, byla rychlá. 🙁 Ale pak stoprocentní závěr: s Kalousovou, Klabenešem a Zemanem 3/3 a zbývalo čekat na pomocné hodnocení. 6/7, 3. místo, výkon 1554.

Jirka Píše už ve druhém kole narazil na Brejšu a ve čtvrtém dost jasně podlehl Ondřeji Mackovi z Rapidu. (Je problém, když startují neregistrovaní hráči bez VT, ale s vysokou výkonností – Macek už podruhé získal 5/7, ale má nasazovací ELO 1000. Není to úplná prkotina, protože i když pak Jirka všechno vyhrál, nepronikl za daných okolností ani do desítky.) V hloubi stratovního pole následovaly “povinné” body s Nikolinkem a Sotonou a nakonec souboj s dobře hrající Maruškou Vaškovou, která Jirku přehrávala, ale v dramatickém závěru chybovala (objeví se v partiových ukázkách), takže i Jirka dosáhl závěru 3/3 a dostal se ještě na rozumné místo. 5/7, 11. místo, 1302. Finále stále není nereálné.

Kačka Dudlová mi dělala radost, zcela přirozeně se ocitla v širší špičce (byť je o tři roky mladší), hraje čím dál zraleji, opakovaně zapomínám, že patří věkově níž. Porazila mj. Kašku a Patrika Peška (opět časem v partiových ukázkách – přes tři pěšce méně upletla v koncovce matovou síť). Slabou chvilku si vybrala s Jirouškem, kde z horší koncovky zkolabovala až do pomocného matu, a po prohře s Mackem pokazila i přímý souboj o dívčí medaili s Kalousovou. Kouká se na to ale dobře a úspěšnější umístění je jen otázkou času. 4/7, 20. místo, 3. mezi dívkami, 1237.

Michal Píše může skuhrat na los opravdu právem, po prohrách s Dudlovou a “ústeckým katem” Mackem měl 1/3 … ale místo hráče bez VT, kterých tam bylo plno, dostal jedenapůlbodového Anderleho (1270). To je osud … I Michal pak finišoval 3/3, s hráči vzadu si poradil a dosáhl nadprůměrného výsledku, i on je přitom o tři roky mladší a jeho hra je čím dál zkušenější. 4/7, 27. místo (přesně podle nasazení), 1142.

Verunka Holásková má podhodnocené rapid ELO, takže ji na začátku čekal Klabeneš a ve třetím kole Jirka Píše. Vzadu se ale slušně rozehrála a postupovala vpřed, v posledních dvou kolech svedla dvě vyrovnané bitvy, s Anderlem udělala poslední chybu ona, s Márou Bílkem (1242) soupeř. Škoda, že ještě soupeři nepomohli s Buchholzem, měla 5 soupeřů z první půlky startovní listiny, ale na hodnocení se to neprojevilo. 4/7, 30. místo, 5. dívka, 1219.

Natka Hrůšová sehrála typický “houpačkový” turnaj, bílými bod s pětkou, černými nulu s trojkou. Pěkně zakončila útok proti Serboutimu (partiová ukázka bude), ale taky zase dostala mat na poslední řadě. Kuriózní situace nastala v posledním kole, kdy telefonovala kdesi na chodbě tak náruživě, že se na kolo vůbec nedostavila. Já ji při obchůzce partií sice neviděl, ale myslel jsem, že prostě rychle dohrála. Až když při opakovaném hlášení výsledků soupeř hlásil, že “ona vůbec nepřišla”, doptal jsem se postupně, co že se to stalo. Nevšimnout si dvacet minut, že se hraje kolo, to je výkon. ??? 😉 3/6 + 0K, 37. místo, 6. dívka, o čtvrtý bod se připravila sama.

Markéta Holásková se osměluje čím dál víc, už nehraje jen “od základní čáry”, ale vydává se figurkami dopředu a zkouší útočit. Nasbírala tak dva body a v posledním kole krásně postavila dámu na h6, střelce na f6 … ale mat na g7 z neznámých důvodů nedala. 🙁 Kdyby dosáhla na třetí bod, byl by to už šok. I tak ale pochvala. 2/7, 60. místo (ze 66), 9. dívka.

Celkově je kategorie prostě nazděná a čím dál víc vyrovnaná. Rozhodují drobnosti. Vždyť druhý Kupsa a třetí Vojta Holásek minule skončili hluboko vzadu, obdobný osud nyní potkal třeba Brejšu,Klabeneše a Vaškovou, kteří se minule umístili vepředu. Na přední místa může myslet nějakých pětadvacet hráčů!

Výrazně o sobě dávají vědět zástupci mladších ročníků než “předepsaných” 2001-2002: 5. Erik Žejdlík (nar. 2003), 6. Zeman (2003), 9. Jun (2005!), 14. Brokl (2003), 15. Jiroušek (2004), 17. Adam Švanda (2005) – a oba mohli být výš!, 20. Dudlová (2004) … To je skoro boom talentů!

Někteří odehráli turnaj výborně a odsunul je zkažený závěr. Velmi vysoký střední Buchholz mají šestý Zeman (zahájil 5/5, porazil mj. Kupsu, Žejdlíka a Novotného!, výkon 1534!), patnáctý Jiroušek (porazil mj. Ondřeje Cacha, Dudlovou, výkon 1471!), sedmnáctý Adam Švanda (vůbec nejvyšší stř. Buchholz!), osmnáctý Novotný (po startu 4/4), devatenáctý Klabeneš, dvacátá Dudlová, jednadvacátí Vašková a Bouchal … opravdu tlačenice!

Na krajském i poličském webu najdete pořadí po dvou turnajích a odhadovat, kdo se vejde do finále, je práce pro věštce. Ondřej Švanda a Ondřej Cach postupují oprávněně, z našich se tam zatím drží Vojta a Jirka, ale bude to těžké.

Výsledky najdete opět na chess-results.

Pro úplnost dodejme, že prvním kolem odstartovala i Dorostenecká liga, jediný náš zástupce Vít Kapoun vyhrál, výsledky zde.

Partiové ukázky budou, ale ještě dlužím Mistrovice.

A ta cola? Stačí kouknout na fotky.

4 thoughts on “Poličský nápoj na čtyři? Cola!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *