Šachový klub Ústí nad Orlicí

V poslední chvíli, o nejmenší chlup

Přebor družstev škol v šachu – krajské kolo kat. 6.-9. tř. ZŠ, Lanškroun, 5.12.2013

Družstvo gymnázia postoupilo do kraje z druhého místa v okrese a už teď můžeme říct, že po napínavém průběhu na poslední možnou chvíli proklouzlo na druhou příčku a tedy vybojovalo postup. Jak se to všechno stalo?

Do Lanškrouna se sjelo osm týmů. Dva postupující z našeho okresu (my a gympl Lanškroun) doplnění o “domácí”  ZŠ Dobrovského Lanškroun, dva silné týmy z okresu Chrudim (gympl Chrudim a ZŠ Ležáků Hlinsko, škoda, že tamodtud nemohl hrát třetí tým, ZŠ Resslova Hlinsko, poslední by rozhodně nebyl), dva slabší z okresu Svitavy (ZŠ Na Lukách Polička, ZŠ nám. Míru Svitavy) a jediné družstvo z okresu Pardubice (ZŠ Polabiny 1).

Řada známých tváří z krajské špičky, už ranní vlak byl doslova šachový (ano, nejen speciály Pražské šachové společnosti si zaslouží takový název!), ještě výrazněji, než když se jezdí na KP jednotlivců do Poličky :-). Od některých to byla neskutečná oběť, takové Hlinsko vyjíždělo již vlakem ve 4.40 ráno!!!

Do budoucna je při tvorbě propozic třeba si uvědomit, že bezpečnostní předpisy školám v podstatě znemožňují dopravu autem. Je tedy třeba, aby se na místo dalo dojet hromadnou dopravou – a tomu by se měl přizpůsobit začátek turnaje. Většina vedoucích byla oprávněně naštvaná, když zjistila, že si Polička domluvila pozdější příjezd – v době mailu se to dalo během jednoho dvou dnů operativně domluvit se všemi.

Už vloni jsme v kraji skončili třetí, byť to tehdy bylo spíš překvapení, a letos jsme pomýšleli určitě na medaili a třeba i na postup. Velkým favoritem bylo družstvo gymnázia Lanškroun (Havelka, Doleček, Kupsa, Kolomý A.). Na druhé postupové místo mohly reálně pomýšlet další čtyři týmy. Dva s podobně vyrovnanou sestavou: Hlinsko (Říha, Vašková, Ročňák, Pešek) a my. Další dva naopak vždy se skvělou sourozeneckou dvojicí vepředu a slabší druhou polovinou: Chrudim se sourozenci Půlpánovými a Polabiny s Kubou a Ondrou Cachovými. (Ze silnějších hráčů tu byla ještě Ambrožová za Svitavy a Tulis za Poličku.)

My v osvědčené sestavě Vašek Grundman, Vojta a Vítek Holáskovi, Veronika Šmajzrová. Na pozici náhradníka nahradil omluvenou Natku Hrůšovou Michal Šmajzr, tušili jsme ovšem, že šanci nedostane, mělo záležet na každém půlbodu skóre – a taky že záleželo!

Hned v prvním kole jsme chytli gympl Lanškroun a narozdíl od okresního kola (1,5:2,5) to bylo dost hladké, od kanára nás zachránil až Vašek, který s Havelkou sice ztratil důležitého pěšce, ale soupeř s pár vteřinami nestíhal hledat plán jeho prosazování. (Vašek snad s Pepou prolomil dlouhou sérii neúspěchů, měl s ním snad deset proher, ale poslední měsíc je to 2/3.) 0,5:3,5, to jsme s tím nabíráním skóre moc dobře nezačali. 🙁

Druhé kolo je už lepší, Polabiny. Stále se nechytá Vojta, přešel proti Ondrovi Cachovi do nevhodné střelcové koncovky, ale vzadu bez problémů bodujeme, takže Vašek se rozhoduje Jakuba Cacha v blokované věžovce dál nezkoušet (remis). 2,5:1,5

Pak konečně oddech, Polička ne většině šachovnic neklade větší odpor, vedeme 3:0. Vaškovi nepovoluju remízu s Tulisem, v blokované pozici má mnohem lepší čas, aby něco vymyslel, riskantně pouští věže do vlastní pozice, ale získává za to volňáky na dámském křídle, soupeř bez času na rozmyšlenou obranu nezvládá. 4:0

Čtvrté kolo dost možná rozhodlo o všem. Hlinsko, Vojta se předchozí výhrou nenabudil a rychle prohrává s Maruškou Vaškovou, Vašek a Verunka stojí hůř, Vítek jen vyrovnaně. Pak ale Verunka obrací věžovku 2:3 na lepší věžovku 1:1 a tu za pomoci soupeře vyhrává (viz partie na konci). Vítek vyšachovává soupeři věž, takže Vašek může s úlevou v horší pozici se Říhou opakovat tahy. 2,5:1,5

V pátém kole poslední z konkurentů, Půlpáni, totiž Chrudim. Vzadu dvě povinné výhry, sebereme vepředu něco favoritům? Vašek hraje s Jakubem, který pravidelně nastupuje v 1. a 2. lize dospělých, ostrého Svěšnikova a v zápletkách nakonec podléhá (jako bych to hrál já 🙂 ). Vojta se nejdřív nechává od Matěje jako bílý školit ve francouzské, ale ještě komplikuje hru a ve věžovce dostává nečekanou šanci na remízu, jenže ji nevyužívá. Aby nás to nemrzelo. 2:2

A je tu drama posledních dvou kol. Po pátém kole je za suverénním Lanškrounem toto pořadí: Hlinsko 13, Chrudim 12,5, my 11,5, Polabiny 11. Los máme luxusní, Svitavy a Dobrovského; zato Hlinsko jde na gympl Lanškroun a Chrudim po ZŠ Dobrovského čekají ještě Polabiny.

Šesté kolo, Svitavy. Vojta zabírá v pravý čas proti Anderlemu, pro Verču není Huang vůbec soupeřem. O poznání déle bojuje Vašek proti dračí variantě Lucky, ale v taktice se orientuje dobře. Jenže co to dělá Vítek? Proti Zendulkovi drží pěšce navíc, ale ve věžovce je aktivnější soupeř, Vítek už má poslední vteřiny, přitom netahá, ale cosi vymýšlí … s Vaškem se na to mračíme … naštěstí nespadl, soupeř byl nedůsledný a dámu staví Vítek. Uf. 4:0

Podle očekávání odpadá Hlinsko, dostává od Lanškrouna 0:4, a ze hry jsou i Polabiny, kterým bere 1,5 bodu Polička. Chrudim však vítězí nad Dobrovského 4:0 a udržuje si před námi bodový náskok.

Naštěstí máme lepší zápasové body, v posledním kole “stačí” získat o bod víc než Chrudim – prakticky to znamená vyhrát 4:0 a čekat, zda Chrudim něco ztratí. Vytáhne se některý z bratří Cachů?

Tak tedy ZŠ Dobrovského. Klid nám dávají dva rychlé body vepředu, Vašek s Vojtou se nemýlí, 2:0. Ještě lepší je, že polabinský Vojtěch Váňa získává proti chrudimskému Karlu Lysému dámu a záhy ho i matí, přestože je o tři roky mladší! O dámu vede i náš Vítek, takže rozhodovat bude Veronika, stojí slušně, ale není to ještě ložené. Radši vkládám naděje do čtvrté desky zápasu Polabiny – Chrudim, kde pardubický Pelcl vede nad Násadou o figuru, fajn … jé, už o ni zase nevede … jé, teď má prohranou věžovku … ale hurá, Násada nechává jednotahově stát věž … leč ouha, Pelcl ji nebere!!! To je na infarkt, naštěstí v našem zápase Verča už vyhrává a já se chystám slavit postup, až mě musí Vašek upozorňovat, že Vítek ještě nedohrál … avšak to už netrvá dlouho, vítězíme 4:0, zatímco Chrudim “jen” 3:1 a to nám stačí!!!

Končíme na 2. místě, 19,5/28, jedna zápasová prohra, jedna remíza, pět výher. Bylo to neskutečně vyrovnané. Doufám, že si všichni hráči uvědomují, jakou cenu měl každý půlbod, který vybojovali. Kdyby jediný chyběl, přišli bychom o všechno.

Po pěti letech od památného 5. místa tak budeme mít opět v kategorii 6.-9.tříd zastoupení na celostátní úrovni! Základ družstva přitom zůstává do dalších let, tenhle úspěch není poslední!

Vašek Grundman se jako jediný mohl odvážit čelit silné konkurenci na první desce. Prohrál jen s Jakubem Půlpánem, remízoval s Havelkou, Jakubem Cachem, Říhou, porazil Tulise, Ambrožovou, Šulce. 4,5/7, výkon 1773.

Vojta Holásek jasně porazil, koho měl, ale nedosáhl tentokrát ani na půlku s těmi silnějšími (Matěj Půlpán, Ondřej Cach), nezvládl ani Dolečka a Vaškovou. Otázka je, jestli by tu naši zadní hráči získali víc. 3/7, 1268.

Vítek Holásek a Veronika Šmajzrová byli hlavními dodavateli bodů (oba 6/7), ostatní s výjimkou Lanškrouna prostě tuhle sílu vzadu neměli. Pokud se dostali do potíží, urvali to bojovností až do konce a větší zkušeností. Výkon Vítka 1477, Veroniky 1440.

Při celkovém pohledu je gympl Lanškroun bezkonkurenční, družstvo vyrovnaností obdobné našemu, ale přece jen ještě o stupeň silnější. Chrudim spoléhá na krajskou elitu bratrů Půlpánů, ale pak už jen čeká, jestli i vzadu pár bodů přijde (přišlo, docela dost). Velmi sympatický dojem zanechalo mladé družstvo Hlinska s kvalitou od první do čtvrté desky. Polabiny se naopak strukturou výkonů přiblížily Chrudimi, ale těch bodů bylo méně.

Výsledky na chess-results.

Patrik Pešek (1250, Hlinsko) – Veronika Šmajzrová (1250), 4. kolo:

1. … Vg1+?! Objektivně bylo lepší 1. … Va2+ 2. Kh3 Vf2, při správné hře bílého je to pořád remis, ale dá se to zkoušet. 2. Kxg1 Kxg3 3. Kf1?? Pro bílého to musel být šok, takže už se nevzpamatoval. Remízovalo instruktivní 3. f4! Kxf4 4. Kf2. 3. … Kxf3 atd. 0:1 I na takových situacích závisí postup.

Vojtěch Holásek (1436) – Matěj Půlpán (1815, Chrudim), 5. kolo:

Černý má dva pěšce, ale pasívní věž a musí při realizaci převahy překonávat značné obtíže. 1. … g6? 2. Vc1! A na černého se šklebí hrozba Vcc7 a Vxh7. 2. … Ve3+ 3. Kg4 Ve4+ 4. Kg5? Velké oči, víc než opakování tahů bílý nemá. 4. … Ve5+ 5. Kf4 Za to jsem po partii Vojtu kritizoval, ale po 5. Kg4 už přijde h5+ a Vg7. 5. … Vf5+ 6. Vxf5 exf5. I tady má bílý ještě šance, černý král je odřízlý, občas bílý může pěšce rozbíjet postupem h4-h5. Pod dalších nepřesnostech však bílý prohrál, naštěstí to nechybělo. 0:1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *