Šachový klub Ústí nad Orlicí

Jízda pokračuje

  Můj poslední příspěvěk z Jablonného už naznačil, že se Déčko odlepilo ode dna, jde (laskavá čtenářka mi dá jistě za pravdu, že jen díky vynikajícímu koučování) výkonostně vzhůru a ze soupeřů má strach asi jako rudoarmějec po Stalingradu.

 Jak už jsem také avizoval minule, nastoupila k týmu nová výrazná posila -:)) Nebyl jím sice Vojtěch Plát, jak ses Pavle mylně domníval, nýbrž náš Dada Kameník, který ač už od začátku sezóny napsán na naší soupisce, musel dlouho plniti úkoly v družstvu, které se pravidelně schází v počtu vhodném na hraní mariáše.

Pravdou jest, že od takovéto posily jsme na začátku čekali více než půlbod, ale každý nový člen mužstva se musí nejprve zahřát na ideální provozní teplotu, aby dosahoval špičkových výkonů -:)))))

 Tím jsem se plynule dostal k vlastnímu utkání. Zápas začal kromobyčejně špatně. Kolega Minařík přehlédl napadenou věž a pozvolna umíral 0-1 Pak skončil Vojta 0-2. Na tvářích hostů se dal vyčíst stěží tajený úsměv. Ale!

Dal jsem dvě věže a dámu na háčko a začal měnit. Ecce, von tam je mat. 1-2

Remizuje Kameník, Kodytek vyhrává 2,5-2,5  Rázem je vše jinak. Vít Holásek stojí standartně špatně, Vít Kapoun na remízu. Záchrana je opět na Václavovi, který jako vždy bojuje s časem. První mezičas mačká na 4 sekundách.

Ale kunvaldský Krčmář nejprve dělá první chybu, Víťa srovnává materiálovou pozici a pak přehlíží triviální kombinaci vedoucí k matu. Vedeme 3,5-2,5. Neuvěřitelné vedeme. Poprvé v sezoně!

Vítek tak tedy může s klidným svědomým podepsat remízu, neboť Václav už má figuru navíc. 4-3 Drama ovšem pokračuje.

Vaškův protivník se nehodlá vzdát bez boje. Vědom si své časové výhody-mlží. Václavův čas se nezadržitelně krátí. Do dámy mu zbývají tři tahy. Ruka se třese. Soupeř nabízí remízu. Vzhledem k času Vaškovi silně doporučuji ji přijmout, byť je jasně vyhranej, ale tři jisté body pro družstvo bojující u dna tabulky jsou přednější než málo pravděpodobný, ale přece jen možný pád praporku.

Tak jsme se konečně dočkali. Díky obratu Víti a jistému Vaškovu vedení, které rozhodlo zápas v náš prospěch.

Příště jedeme do Kyšperka, omluvenky neočekávám (když tak napsané na vhodném nosiči informací typu Tuzemák)

 

 

 

12 thoughts on “Jízda pokračuje

  • Váša napsal:

    Kdy bude reportáž z kvalifikace? 🙂

  • Pokyn napsal:

    Já to s tím hráčským postojem myslel trochu s nadsázkou (viz smajlík). Jinak bys měl samozřejmě pravdu… pokud by to platilo ve 100% případů (třeba jako v případě nabízení remíz bez předchozí konzultace s kapitánem – jenže tak tomu není). Takhle máš pravdu “pouze” z principu – tedy volil bych raději podmiňovací- “jako hráč bys neměl mít na výběr.”
    PS: Mně když je blbě/jsem nevyspalej/nechce se mi hrát, tak chuť remizovat avizuju už v autě… abych věděl, zda mi to kapitán zatrhne či nikoliv 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    Trochu není jasné, kdo je kdo, takže upravuju: Krčmář dělá chybu, Víťa Holásek materiálně srovnává pozici a Krčmář pak přehlíží mat. 😉

  • Pokyn napsal:

    S tím dohráváním posledního partie je to složité, sám nevím, jak bych se na místě kapitána zachoval. A jestli bych jako hráč bezmezně poslouchal 😀

    Kluci ve výčepu říkali, že to bylo vyhrané fakt elementárně – tři tahy a nazdar. Vašek je prý navíc viděl. Minuta na budíku je sice málo, ale při půlminutovém příhozu (který je ve vážných partiích určitě spravedlivý) se dají dvě, tři minuty celkem rychle nablicat, není to takový infarkt, jako když jsem před lety v Trnávce vyhrával kocovku+matil s třemi minutami na praporu už po druhé kontrole – tenkrát jsi mohl žádat maximálně o remízu ve chvíli, kdy bylo zjevné,. že soupeř neusiluje o výhru a hraje to jen sprostě na čas.

    Na druhé straně, mančaft kaučuje kapitán, ten velí a každý hráč by to měl mít na paměti (právě proto jsou největším kamenem úrazu takoví, co hrají výhradně za sebe a svoje ELO, na družstvo nehledí a například remízy dávají bez konzultace, kdy se jim zachce).

    Sečteno podtrženo, chápu tvoje pohnutky, kapitáne (4,5 může mít na konci sezony cenu zlata), je mi ale i líto Václava.

    PS: Jinak hezká reportáž 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *