Šachový klub Ústí nad Orlicí

Dveře na každé straně

Už od začátku mi bylo jasné, že zápas s Horní Čermnou “A“ bude trochu problémový. Pan Doleček nemohl vzít auto, už to vypadalo, že pojedeme po 7. hodině ranní autobusem, na zpáteční cestu jsem se bála jen pomyslet. Naštěstí nás zachránil pan Driemer.

Malá nepříjemnost nás potkala ještě před zápasem, dojeli jsme na konec Čermné a zjistili jsme, že jsme někde minuli Sokolovnu. Když jsme se vraceli, tak jsme ji už našli. (Asi) Vojta už měl v plánu vyrýt někde nápis Sokolovna, aby ho každý viděl. Opravdu nestačí miniaturní popisek na bocích dveří fontem 48 😀 .

Ve zpravodaji je uvedeno, vstupujte zadním vchodem. Ovšem než jsme k němu došli, tak jsme minuli minimálně dva boční a ještě jeden zadní. Když jsme vstoupili dovnitř, čekalo nás další nepříjemné překvapení. Opět troje dveře, bez jakékoliv směrovky „Šachová klubovna“. Začala jsem se rozhlížet nejdříve doleva (jak nás teď učí v autoškole 😀 ). Špatný směr, tady se hrát nebude. Pak jsem nakoukla do druhých, pravděpodobně do kotelny, ale naštěstí v ní něco spravoval ‚kotelník‘, který nás nasměroval správně. Vyšlapali jsme dvě patra a uviděli nápis „Šachová klubovna“, kde čekal zatím jediný domácí, který vše připravil.

Domácí museli být potěšení naší sestavou, protože naše první deska chyběla, vypomáhala béčku. Usedla jsem tedy proti panu Motlovi, hrál anglickou, žádnou teorii neznám, tak jsem si v klidu vyvinula figurky, pak ztratila pěšce, dobře posadila černopolného střelce, dostala se věží do útoku a můj soupeř již nebyl schopen zabránit prosazení volného pěšce.

Mezitím už Vojta prohrál proti Miroslavu Kalouskovi, co jsem zahlédla, tak to byl královský gambit, 3. … f6?. Určitě to není zdravé, protože Vojta nemohl po Sc4 udělat rošádu a soupeř na něj úspěšně zaútočil.

Ostatní partie jen zběžně. Natka nejdříve prohrávala o pěšce, pak o celou věž. Pozice pana Driemera vznikla pravděpodobně ze sicilky, viděla jsem černého pěšce na d5, asi nějaký gambit, vybrali si figurky. Koncovka s černopolnými střelci a našemu řidiči chyběl pěšec. Hra skončila, když si pan Driemer vlezl do matu. Na výhru už nemáme šanci, skóre 3:1 pro domácí. Koncovku tahá ještě Vítek, také s pěšcem méně, soupeř mu ho ale vrátil a když si uvědomil, co provedl, tak nabídl remízu. Vítek ji na mé doporučení přijal, cituji ho: „Vzal jsem tu remízu, abych mohl jít domů vařit oběd.“ 😀

Celkové skóre očekávaně špatné 3,5-1,5, mohlo to být i horší.

Výsledky na šachovnicích:

Motl Josef (1653) – Šmajzrová Kateřina (1534)          0:1
Cimprich Miroslav (1630) – Driemer Jaroslav (1512)  1:0
Kalousek Miroslav (1561) – Holásek Vojtěch (1436)   1:0
Betlach Jan (1522) – Holásek Vít (1332)                      ½
Havel Dominik (1319) – Hrůšová Natálie (1100)          1:0

2 thoughts on “Dveře na každé straně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *