Šachový klub Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí “E“ – Kunvald “C“

V 7. kole KSV jsme se doma utkali s družstvem Kunvaldu “C“, proti kterému se nám v minulé sezóně podařilo vyhrát 3,5:1,5 a letos jsme chtěli tento výsledek minimálně zopakovat nebo ještě  vylepšit. Ovšem jasnými favority jsme rozhodně nebyli, neboť jsme museli k zápasu oželet pana Driemera a náš soupeř, ačkoliv přijel bez své dvojky, nám měl  být dle ela vyrovnaným soupeřem. Což také byl, ovšem z celkového výsledku to tak nevypadá.

Náš zápas začal klasicky: moje “příprava“ spočívající v kouknutí se na jednu odbočku

Caro-Kannu, která by se mohla hrát, vyzněla do nikam a moje partie proti panu Gustavu

 Ruszovi přešla do klasické varianty. Katce Šmajzrové hraje soupeř Roman Rusz (1516)

 neznámé zahájení a Katka na něj reaguje neortodoxně h5!?. Pan Doleček hraje proti Zdeňku Krupicovi (1522) solidní výměnnou španělku a prosazuje d4.. U Vojty sem jen stihl zaregistrovat, že na něj soupeř Lukáš Pácha (1385)  hraje španělku. Vítek ze zahájení proti Lukáši Šejnohovi (1382)  nic nevytěžil a partie přešla do opticky remízové koncovky.

Po půlhodině to však vypadalo  mnohem líp! Já jsem sice pořád nejspíš v teorii a soupeř ji zná lépe než já, zato Katka k tahu h5!? přidává i g5  se ziskem figury a soupeř za ni má pouze dva pěšce. Pan Doleček získává také figuru, ovšem soupeř za ni má pouze pěšce, Vítek získává kvalitu! Jediný, kdo tedy stojí špatně, je Vojta, který je bez pěšce, soupeř má dvojici střelců a iniciativu. Tu však poté opatrnou hrou ztratil, nesebral kvalitu a Vojta se dostal k nepříjemnému útoku na královském křídle. Ten však jeho soupeř pečlivě odrazil, sebral si druhého pěšce a koncovku snadno vyhrál. 0:1

Poté Vítek získal ještě jednu kvalitu a ač soupeř šejdil aktivními figurami, víc jak jednu kvalitu zpátky nezískal a ve chvíli, kdy Vítek stavěl dámu, se soupeř vzdal – 1:1

Já jsem měl stále mírnou iniciativu a podařilo se mi získat dvojici střelců, která byla v daném postavení velmi silná, a byť mi Vojta prorokoval prohru, já se cítil ve své pozici dobře. Katka možná ne úplně šťastně transformovala materiál, takže se dostala do přivyhrané koncovky s kvalitou víc, ovšem měla špatnou pěšcovou strukturu a její soupeř ještě dostal šanci mlžit. Naštěstí pan Doleček realizoval převahu velice pěkně a přesně, figuru sice vrátil, ale získal za ni 3 pěšce a mohutný útok na krále, který poskakoval v centru.

Okolo 30. tahu byla situace taková, že já jsem ztratil sice dvojici střelců, ale zato získal pěšce, kterého jsem se snažil realizovat v koncovce lehkých figur. Katka se snažila zesílit pozici, kterou její soupeř umně držel. A pan Doleček počítal tahy do matu.

A těsně před kontrolou všichni naši soupeři spadli na čas.

Katčin soupeř zapomenul zmáčknout hodiny v připrohrané koncovce. 2:1

Soupeř pana Dolečka nechtěl dostat mat, tak spadnul na čas. 3:1

Můj soupeř měl sice na 40. tah půlminutu, ale i tak spadl v zajímavé koncovce, kterou si netroufám hodnotit. 4:1

Nakonec jsme tedy vyhráli 4:1, vysoké vítězství se vždycky na skóre hodí, byť éčku o nic nejde.

One thought on “Ústí nad Orlicí “E“ – Kunvald “C“

  • Martin Dudla napsal:

    Vidím Václave, že jsi zdatný reportér…….
    Já se nemůžu dokopat k tomu, abych napsal optimistický článek na naši prohru v Lt, takže Ti psaní rád přenechám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *