Šachový klub Ústí nad Orlicí

Čas přidat

KSDŽ, 2. turnaj, Lanškroun, 22.2.2014

Soutěž družstev, které se účastní jen hráči, co jsou mimo základ sestav všech vyšších žákovských a dorosteneckých soutěží. Ideální pro ty, kdo se závodní činností právě začínají.

Naši začátečníci téhle možnosti opět nevyužili, takže jsme do Lanškrouna dojeli v komorním obsazení s jediným družstvem. Stejně jako na podzim hrála Verunka, Míša, Natka a Markétka. Udělali jsme ale změnu v pořadí; Verunce to poslední dobou zrovna moc nejde, Míša a Natka ji výkonnostně dotahují. Dal jsem jim tedy vybrat a zatímco Natka se dopředu radši netlačila, Míša odvážně souhlasil, že si první desku zahraje.

Jako třetí nasazení ze čtrnácti týmů (byť téměř nastejno s polabinským éčkem) jsme chtěli usilovat o medaile. Naše odhodlání ale dostalo vážnou trhlinu už v prvním kole, kdy jsme podlehli Poličce C 1:3 a i nadále jsme pokračovali jako na houpačce, po každé výhře zase přišla prohra. Porazili jsme Polabiny F, Svitavy D a Svitavy B, prohráli s Polabinami B a Chvaleticemi A. Bál jsem se, že do posledního kola dostaneme suverénní Lanškroun C; los byl sice milosrdný a nabídl nám hratelné Chvaletice C, i s nimi jsme však pouze remízovali.

Co je podstatné: čekal jsem, že naše zkušené družstvo předvede už dost vyspělé výkony a budeme dolaďovat detaily. Místo toho byla k vidění záplava chyb, zvratů, nevyužitých šancí. Co se jednou dvakrát za turnaj stane každému, stávalo se tu všem v obrovské míře. Jednotažce, vidličky, nevynucené ztráty figur, nevynucený pat, braní otrávených pěšců, ignorování hrozeb … Kdybych to na začátku věděl, mohl jsem si vytvořit album instruktivních motivů … pro kroužek začátečníků.

Částečně se to dá vysvětlit herní pauzou – od Chvaletic jsme nic nehráli, to je tři týdny. Víc asi tím, že – jak už si nějaký čas uvědomuju – omezený čas čtvrtečního kroužku vůbec nestačí; máme-li se zabývat nějakými rozbory a teorií, nezbývá téměř čas na procvičování; a to je potřeba jako sůl.

Abych jen nekritizoval: všichni naši hrají aktivní šachy, vidí soupeřova krále, nacházejí pěkné obraty – a ty chyby pak vyplývají i z náročného boje, kde prostě nemají pod kontrolou všechny možnosti. Když chyby odstraníme, můžeme být velmi dobří.

Co s tím: zabrat. Bude potřeba se vrátit k pravidelnému, nejlépe každodennímu cvičení taktiky: na chesstempo i ze sbírek diagramů. A nezapomeňte na koncovky. Nejlíp hned, jak dočtete tenhle článek. 😉 My jsme využili hodinovou pauzu před odjezdem vlaku a ochotu pořadatelů, kteří nás nevyhodili, a potrénovali jsme hned na místě.

Po té hrůze mě pak nesmírně udivilo, že jsme skončili hned za stupni vítězů, čtvrtí, sice s odstupem na medailisty, ale nejšťastnější ze smečky pronásledovatelů, odstupy pak už byly minimální. 3 výhry, 1 remíza, 3 prohry, 14/28.

Michal Píše ukázal, že jít na první šachovnici nebyl omyl. Hrál velmi pěkné šachy, většinu soupeřů přehrál aktivním pojetím. Ale ty zvraty! Jak jsem zjistil, nejvíc je třeba se bát, když jde Michal do koncovky s dámou či věží navíc, tehdy pravděpodobnost infarktu stoupá: dvakrát dostal jezdcovou vidli, jednou mat v rohu, jednou patil, nevyhrál zcela loženou pěšcovku … Uf! 3,5/7, Rp 1088.

Veronika Holásková nějak stagnuje, možná je to i regres k tomu, co hrávala před lety: má nesmírný talent v klidné symetrické pozici záhadným způsobem ztratit jednu až dvě figury. 🙁 Je třeba ocenit její přímočarý tah na krále, i zde by ale mohla bokem pobrat nějaký ten nabízený materiál, občas útok nevyjde a dřevo pak chybí. 3/7, Rp 1061.

Natálie Hrůšová hrála dnes z našich nejlépe. Harmonicky se vyvíjí, staví figury na správná místa, jsou to v našem týmu “nejdospělejší šachy”. Když se pak ale láme chleba, nevyužije občas šanci a naopak poskytne šance soupeři. Brutálně se to projevilo v prvním kole, kdy Ilonu Langrovou ničila převahou materiálu i útokem, v rozhodující chvíli ale neudělala ten poslední tah a naopak dostala jednotažec. Další hráči pak její nedůslednosti už netrestali, takže sbírala jeden bod za druhým, porazila mj. Musila (1226). Bylo by zajímavé zkusit hrát na horních šachovnicích, kde je to přísnější. 5,5/7, Rp 1319!

Markéta Holásková výkonnostně předchozí trojici nestačí, ale nikdo jiný neprojevil zájem hrát. Lepší se ale docela viditelně, na desce měla aspoň čtyři body, jenže u ní platí, že dokud má soupeř jediného pěšce, může se partie naprosto obrátit. 2/7.

V součtu obou turnajů jsme skončili pátí (ze sedmnácti). Není to špatné, není to ani super, hlavně škoda, že se nepřidalo družstvo z kroužku začátečníků. Nebojím se, že by se výše jmenovaní hráči nezlepšili; ale kdo je doplní?

Výsledky visí na chess-results, celkové výsledky (po dvou turnajích) se asi někdy objeví na krajském webu.

A teď je před námi spousta práce; krásný práce …

P.S.: Za týden v Poličce družstva mladších žáků (2002 a ml.); dáme dohromady šest registrovaných?

2 thoughts on “Čas přidat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *