Šachový klub Ústí nad Orlicí

KP II – 1.kolo – Snaha byla, body ne

První kolo KP II k nám zaválo béčko České Třebové a nutno podotknout, že hosté to měli do naší nové hrací místnosti U Třech mostů málem blíž než my. Pár dní před úvodním výkopem jsem se k nemalé hrůze dověděl, že budu mít bílé figury, které jsem loni partii co partii zahazoval, většinou se slabšími soupeři. Moc hezké vyhlídky do prvního mistráku 🙂


Proti soupeři, který ze základu postrádal snad jen matadora Karla Petrželku a přijel i s ostříleným duem Pěkník, Pail, jsme měli osmičku takovou nějakou slátanou. Kvůli většímu počtu volných hráčů a hostů nehrál Honza Smola. Nenastoupil ani David Kameník, který své místo přepustil, což nebylo, mám ten pocit, asi úplně nejšťastnější rozhodnutí.

Zápas jsme ale začali solidně, Jarda Víglaský se na poslední šachovnici nenechal omámit estetickými a jinými kvalitami 🙂 Katky Petrážové a v Nimcovičce udržel černými remízu s přehledem. Horší to už bylo, když po dost odevzdaném výkonu prohrál o desku vedle Karel Taslar s Milanem Pailem a jeho pečlivou sicilskou zdí – 0,5:1,5. Dobře nezahrál ani na šestce Tomáš Kodytek, který nenašel recept na tradičně solidní šachy Pavla Gregora, rázem jsme o dva body prohrávali – 0,5:2,5.

Pak jsem dohrál já. S Karlem Pelclem jsem se potkal už podruhé, opět bílými. A zatímco před lety v divizi by se dalo hovořit o nějakém uceleném výkonu, korunovaném ve věžovce celým bodem (David Kameník se svíjí smíchy, fakt jsem vyhrál věžovku!), letos to byla oboustranná kavárna jak po deseti rumech (velkých). Soupeř vyměnil francouzskou za pircku, já si vybavil Jansův esej, jak to vyvrátit, varianta kupodivu nefungovala 🙂 a na šachovnici vznikla přibližně po patnácti tazích podivná pozice s bílým koněm na h1, bělopolákem na a6 a materiální nerovnováhou (soupeř měl dva floky a věž za dvě kobyly). Podle mého odhadu tak rovnáha (Fritz nesouhlasí a fandí černé pozici:-), která nemohla skončit remízou. Karel si věřil, vzal hodně přiotráveného pěšce (Fritz až tak neprotestuje) a dostal se pod útok, který zkusil oplatit stejnou mincí, leč marně. Úsměvná byla konečná pozice, kdy jsem měl o dvě figury víc a pět pěšců míň (soupeři zbylo všech osm floků až do konce!) – 1,5:2,5.

Takže sníženo a za chvilku i srovnáno. Petr Mareš se podruhé v krátké době potkal s Martinem Petrážem, zkusil netradičně e4, soupeř reagoval taktéž nezvykle b6 a po chvíli vznikla divná pozice, které náš lídr rozumněl lépe. Moc jsem toho neviděl, ale Petrova výhra působila čistým dojmem – 2,5:2,5.

Pak se to s námi už bohužel vezlo. Klíčem ke konečnému výsledku byla asi pátá šachovnice. Tam Petr Jániš bílými zmáčknul Karla Jasanského v nějakém královském gambitu, jeho pozice se nám moc líbila a doufali jsme v bod, který by dal naději na celkovou plichtu. Postupně náš junior ale o výhodu přišel, koncovku hrál hodně nepřesvědčivě a ocitl se na pokraji porážky. Abych ale nekritizoval, v závěrečné fázi se bránil vynalézavě a pozici, kterou jsem měl za zdechlou, udržel a zremizoval – 3:3.

Pavel Kylar na dvojce sehrál nešťastnou partii. Proti papírově slabšímu Flosovi černými rychle vyrovnal, ale „nic víc“. Soupeř byl remízově naladěn, držel minimální plus a nakonec plichtu skutečně nabídl. Pavel chtěl (a kvůli nepříznivému stavu i musel) bojovat, jenže při dámách na šachovnici a spíše zablokované pozici se ukázal být zřetelně lepší bílý jezdec. Třebovák pozici pěkně zesílil a i když náš hráč dělal celý jeden partiář všechno možní i nemožné, porážku už odvrátit nemohl – 3:4.

 Posledním ústeckým bojovníkem byl Honza Mareš. Na zkušeného Milana Pěkníka zkusil populární ústecké benoni. To ale nevěděl, že soupeř ovládá nebezpečnou a teorií prošpikovanou variantu s průlomem e5. Ta se také na šachovnici objevila, Honza nezvolil nejlepší pokračování a záhy hrál méněcennou pozici. Hrál ji urputně skoro pět hodin, vystavěl i s figurou míň docela solidní pevnost, ale soupeř, který v technice zrovna nepřesvědčil, se nakonec k bodu protrápil. A tak bylo v 15.00 „vymalováno“ a zápas skončil zaslouženým vítězstvím Čerské Třebové B 5:3.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *