Šachový klub Ústí nad Orlicí

Harrachov – závěrečné hodnocení

Je za námi MČ mládeže v Harrachově, nejkvalitnější a nejrozsáhlejší akce, které se tradičně účastníme.

Přesun ze Seče do Krkonoš znamenal luxusnější stravování a atraktivní prostředí (hrálo se ve Skicentru přímo pod můstky a po cestě všude samý hotel, penzión a tak), pro nás pěší to ale taky znamenalo každodenní pendlování sem tam , dvakrát i třikrát denně. A ty ceny … (kafe za 39,- Kč si fakt nedám). Takže bylo hezké Harrachov poznat, ale již nebyl čas a energie na nějaké rozsáhlé analýzy na pokoji; na Seči se toho stíhalo víc.

Je určitě důležité jezdit právě na tyhle akce: konfrontace s hráči, kteří vám nedají nic zadarmo, rozbory s kvalitními trenéry a hlavně všudypřítomná šachová atmosféra, tomu se běžné tréninky na kroužku nemohou přiblížit. Ve srovnání s dlouhodobým přínosem, který má pro hráče taková účast, je momentální úspěch nebo neúspěch méně podstatný.

A úspěšní jsme opravdu moc nebyli. Brzo bylo jasné, že nebudeme myslet nejen na medaile nebo postup na MČR, ale ani na žádné aspoň trochu nadprůměrné umístění. Turnaj zcela nesedl snad nikomu, lze rozlišit snad jen výkony průměrné a horší.

HD16

Z obou našich zástupců byl lepší ten mladší, Vít Kapoun. Díky svému nízkému elu dostával opakovaně hráče s elem vysokým, takže střídavé úspěchy s nimi stačily na slušné vylepšení koeficientu. Jisté nedostatky ve strategickém založení partie tradičně nahrazoval vynalézavostí a houževnatostí. Vítek by za bojovnost zasloužil pochvalu; dojem z turnaje kazí prohra v posledním kole. Výsledek 4/9 i tak znamená slušnou performanci 1648.

Jan Mareš se nedokázal pozvednout nějakým uceleným výkonem, turnajem se protrápil. Kvůli relativně vysokému nasazení dostával naopak soupeře s elem nízkým … jenže v téhle kategorii slabí soupeři nejsou. Jendova korektní hra vedla obvykle k remízové pozici; a partie buď skončila předčasnou remízou, nebo při hře na výhru ztroskotala na jednoduché taktice. Obdobný výsledek 4/9 tak dává výkon jen 1436.

HD14

Ani Petr John nemůže být se svými partiemi spokojen. Hraje poměrně rychle, a tedy často zbrkle. Chodí (správně) do kombinačních pozic, kde figury hrajou a je třeba počítat. Mezer v taktice je však dost. Až dosud Petr spoléhal na svůj talent; má-li se ale posunout dál, je třeba systematicky pracovat. Závěrečnou výhrou se posunul aspoň na 4,5/9 při slabší perfo 1396.

Open B

Petr Jániš měl coby jedenáctý nasazený bojovat o špičku a celkem tuhle roli splnil. V úvodních kolech získal body snadno po hrubkách soupeřů. Pak hrál se střídavým úspěchem, dvě prohry proložila kontumační výhra, když se soupeř k partii nedostavil, což potěší výsledkově, ne však herně. V sedmém kole prohrál velmi divokou partii, kde král poskakoval v centru (okolo f4) mezi těžkými figurami soupeře, dáma několik tahů visela …  dočkáme se komentáře? 🙂 Ještě v posledním kole se mohl posunout dopředu korektní obětí kvality, mat ale nenašel a jen remizoval. Nakonec tedy 5,5/9 a perfo 1591. Spolu s Vítkem Kapounem náš celkem úspěšný hráč.

Vojta Holásek nenavázal na slibné výkony z loňské sezóny; místo očekávaných útoků na krále se hrály jenom začátečnické partie s množstvím nastavených figur. Když nedokázal porazit s věží navíc svého vrstevníka Ondřeje Cacha (nakonec 5 bodů!), dohrál turnaj pod svoje možnosti. 2,5/9.

HD 12

Veronika Holásková původně vůbec neměla jet, nahradila na poslední chvíli Vítka. Dokázala odehrát osm partií se zápisem (což se naučila dva dny předem), dvakrát prošla těsně kolem výhry a nakonec díky kontumáku ani neskončila poslední. 1/9 a cena pro nejmladšího účastníka turnaje.

Open A

Nakonec jsem byl tedy jediný z našich, kdo se umístil jakžtakž slušně. V prvním kole jsem remizoval v naprostém útlumu z nevyspání a dlouhé cesty, ve druhém jsem zvolil po zahájení špatnou cestu. Tedy dvě slabší půlky na úvod. Pak jsem sehrál tři nádherné partie, které tu časem opublikuju (2,5/3). V šestém kole jsem si ověřil, že hrát bílými draka je skluzavka do pekel :-(. V sedmém kole jsem byl rád za remízu, poslední dvě kola jsem ale po dobrých obranných výkonech vyhrál a posunul se tak na 7. místo. Coby devátý nasazený tak mohu být spokojen, i když 6/9 při perfo 2097 znamená nějaký ten bodík dolů. Stejně jako Jenda Mareš jsem soustavně dostával hráče s nízkým elem – a oni se ti mlaďáci okolo 2000 nedají tak snadno … A ještě se můžu chlubit nečekaným 6. místem v blesku.

Výsledky všech turnajů najdete na http://chess-results.com/tnr26119.aspx?art=0&lan=5&fed=CZE&m=-1&wi=1000 a tam okolo, web pořadatele má adresu http://www.chess-svetla.cz//index.php?id=14. Najdete tam mj. materiály z přednášek trenérů; a taky fotogalerii účastníků.

Nelze sem napsat všechno: jak jsme na úvod zažili 20 cm sněhu, jak jsme si oblíbili rozbory IM Martina Petra, jak jsme obdivovali Mumlavský vodopád a obří hrnce, jak Vítek Kapoun remizoval s dámou méně, jak jsme klouzali a odírali si ruce, jak Verunka hádala tahy líp než já (19 bodů! – vítěz měl asi 50), jak jsme vyjeli lanovkou do výšky 1020m, jak jsme opakovaně kvůli náruživým analýzám přišli o možnost výběru jídla …

Zbývá jednak publikovat něco z našich partií, jednak po týdenním soustředění na šachy neusnout, neztratit rozjezd a pustit se do soustavnější šachové práce.

2 thoughts on “Harrachov – závěrečné hodnocení

  • Pavel Holásek napsal:

    A to jí 90% času zabral zápis! 🙂

  • Marian napsal:

    Chtěl bych pochválit Veroniku. Na svůj věk hrála velice pěkně a jestli ji to vydrží, mohla by byrzy navázat na tradiční medailové úspěchy děvčat z našeho kraje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *