Šachový klub Ústí nad Orlicí

V Polabinách odstartovala krajská sezóna mládeže

Dnes jsme se rozjeli do Polabin na první kvalifikační turnaj KP mládeže kat. HD16, HD14. Přes začátek sezóny a malý počet členů kroužku se nás nakonec vydalo osm, což z nás činilo druhou nejpočetnější výpravu (po suverénních domácích).

Oddílů se jinak moc nezúčastnilo: kromě Polabin a nás ještě Polička, Hlinsko, Vysoké Mýto, Svitavy, po jednom hráči měly Žamberk a Rapid Pardubice. Chyběl zejména Lanškroun, pak asi Třebová … je vůbec v kraji ještě někdo další? 🙁

Turnaj probíhal zcela plynule, doby hádanic a organizačních zmatků jsou pryč. Chvála pořadatelům! Čtrnáctky mohly, pravda, hrát pomaleji, to je stará bolest. Turnaj zpestřovalo průběžné hlášení o premiérovém vítězství Polabin v extralize.

Při pohledu na výsledky byl mezi kategoriemi zřejmý rozdíl. Šestnáctky vypadají pestře: za suverénním Jakubem Půlpánem uspěly Polabiny, Polička, Kristýna Sabolová z Mýta i my. Čtrnáctky naproti tomu působí zcela monotónně: Polabiny vládnou, jako by měly na kategorii monopol. Z prvních deseti hráčů mají devět.

U nás byl rozdíl v ambicích jednotlivých hráčů, takže nikdo nebyl zcela neúspěšný.

V kat. HD16 měli dva naši zkušení hráči bojovat o čelo tabulky a postupové body, což skutečně dělali. Vítek Kapoun hrál celou dobu vepředu, až v závěru lehce ztratil. V šestém kole držel proti Půlpánovi na první desce hratelnou koncovku, na konci však s nehratelným časem. Hana Frgalová měla být v posledním kole k poražení, ale partie skončila remízou. (Mimo jiné po neuvěřitelné situaci, kdy černá dámou neuhýbala a bílý ji nebral – myslel jsem, že mám halucinace.) Petr John v prvním kole prohrál s vlastním bratrem :-), ale ztracený terén dohnal třemi výhrami. V pátém kole přehrál i Kapouna, ale po chybě jen remizoval, v šestém kole zahrál špatně proti Stodolovi, v sedmém naopak udržel připrohranou koncovku se Sabolovou. Oba hráli svižné kvalitní šachy (s občasným kazem).

Další tři naši z našich účastníků nejsou členy kroužku a turnaje hrajou zřídka nebo vůbec. Z tohohle pohledu byla úspěchem samotná jejich účast … ale nehráli vůbec špatně, byly to zajímavé šachy na úrovni slušné 3. VT. Konečné umístění je potom lehkým zklamáním, ale v turnaji vlastně nebyl slabý hráč, i vzadu se hrály kvalitní partie. Pro gympl i Kometu dobrá zpráva pro turnaje škol. Jirka John vypadal v úvodu na senzaci turnaje, rozhodila ho nešťastná věžovka, kde sahal po výhře i po remíze, aby nakonec předčasně vzdal. Katka Šmajzrová působila téměř rutinérsky … a mezi dívkami získala bronz. Honza Kašpar navázal na svoje dávné účinkování v kroužku, figury asi ztrácel, když jsem se nedíval.

Škodolibý byl los, který sváděl ústecké proti sobě; snad třikrát spolu hrály dvě naše dvojice.

Celkově tedy: 6. Vít Kapoun 4/7, 8. Petr John 4, 21. Kateřina Šmajzrová 2,5, 22. Jiří John 2, 23. Jan Kašpar 1,5 (celkem 24 hráčů).

Kategorie HD14 je pro nás kategorií nejslabší. Honza Holásek přestal hrát, Lukáš Paukert tentokrát nejel … a nikoho jiného tam nemáme. Tři Holásci si aspoň zahráli jako trénink na svoje vlastní kategorie, které startují za dva týdny. Nejúspěšnější byl nakonec Vojta, který se dostal úspěšným finišem na 50%, ač je o čtyři roky mladší než většina hráčů. Kdyby se nepočítaly Polabiny, tak by byl ve čtrnáctkách třetí v kraji! 🙂 Lepší turnaj odehrál Vítek, hrál ve středu tabulky, propadl se v závěru. Verunka získala sice jen kontumák, ale hrála velice pěkně, měla úseky na úrovni 3.VT! Stříbro mezi dívkami do čtrnácti let! 🙂

Celkem: 13. Vojtěch Holásek 3,5, 16. Vít Holásek 3, 23. Veronika Holásková 1 (23 hráčů).

One thought on “V Polabinách odstartovala krajská sezóna mládeže

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *