Šachový klub Ústí nad Orlicí

Ohlédnutí za oddílákem

Když už jsem u toho posezónního bilancování, reaguju na výzvu v pravém sloupci, aby oddílák zhodnotili přímí účastníci.

Výsledky najdete na chess-results. Pořadí je celkem nepřekvapivé, Pokyn mohl i vyhrát, kdyby pozici se mnou odhadl lépe a nespokojil se s remízou. Při své premiéře bere bronz Katka Šmajzrová, se šestým místem může být spokojen Jirka Píše, premiérové dva body a ne poslední místo můžou těšit desetiletou Kačku Dudlovou.

Hrálo pět mladých a pět zkušenějších, mnohdy šlo o výkonnostně vyrovnané dvojice, mladí starším nic nedarují, ti se zase tak snadno nedají.

Prostředí nebylo úplně korektní, hlasitá hudba, tedy spíš bubnování z tanečního sálku byla asi hlavní letošní nepříjemnost. Ale to handicapuje všechny stejně.

Osobně mám potíž hrát v oddíláku aspoň trochu kvalitní šachy, po pracovním dni a kroužku v jednom kuse mi padají víčka. Ale to je můj problém, seženu si kanape. 😉

Větší je problém celého oddílu. Oddílák je rok od roku obsazen hůř a hůř. Letos hrál jeden hráč áčka, nula hráčů béčka, jeden hráč céčka. Na bleskovou ligu pár lidí chodí, ale taky nic extra. Nějaké tréninky, když zrovna není oddílák – o tom si můžeme leda nechat zdát. Vede to v lepším případě ke stagnaci hráčů, v horším k postupnému zhoršování. Je div, že potom v neděli předvedeme vůbec nějaký šachy …

Těžko na bojišti bez cvičiště!

2 thoughts on “Ohlédnutí za oddílákem

  • Honza Pokorný napsal:

    Domnívám se, že Pavel celkem reálně hodnotí stav věcí. Generační obměna je pochopitelná, studjiní+pracovní starosti taky… na druhou stranu, to mají přeci všechny oddíly!

    Nad upadající úrovní oddíláku jsem si třepil ústa několik let, marně. Už jsem rezignoval na další proslovy, když hrajou mladí, aspoň si na nás starších nahrabou ELO 🙂

    Nu a absence trénování a příprav na partie u řady hráčů se v reálu musí projevit, to je úplně jednoduchá rovnice.
    Tož tak…

    PS: moje hodnocení oddíláku: letos příjemné zahrání, na vícegenerační turnaj obdiivuhodná pečlivost v docházce (to předchozí roky nebývalo).
    Mládí statečně bojovalo – v několika partiích jsem se na bod hodně nadřel. O prvenství mi zabránila hloupá porážka a k tomu bílými, v posledním kole jsem si na lámání trochu lepší pozice netroufl, druhý místo je taky placka 🙂 🙂

  • Láďa Kubišta napsal:

    Já bych to zas tak černě neviděl. Spíš dochází k obměně hráčů, mladší prostě musí dorůst. Nedalo se předpokládat, že všichni budou chodit na kroužek – každý má své povinnosti, popř. i jiné záliby než šachy. Také oddílák jednoznačně trpí prostory v DDM a myslím si, že dokud se to nezlepší, moc hráčů nebude chtít hrát. Další faktor je únava – po náročném dni ve škole, potažmo v práci, dost lidí nemá chuť hrát šachy, protože vědí, že jejich hra by stála za nic. A bohužel s oběma problémy se nedá nic dělat (alespoň v dohledné době), čili se to musí nějak přetrpět. Tak to vidím já.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *