Šachový klub Ústí nad Orlicí

Velikonoční rapid v Poličce

12. Velikonoční turnaj mládeže, Polička, 17.4.2014

Jezdit na Zelený čtvrtek do Poličky je tradice, kromě žáků tu mohou hrát i dorostenci, to vše rozděleno ne podle věku, ale podle ELA.

Letos byl ale turnaj obsazen méně početně, pravda, rozsáhlé výpravy tu měli domácí, Svitavy, Lanškroun a my, ale pak Už jen Půlpánovi z Polabin a Leksovi ze Třebové. Polabiny byly, pokud vím, ve Frýdku, proč nepřijeli další, netuším.

I tak ale hrálo 59 šachistů, 14 v elitním turnaji, 45 v turnaji VT. Nově zavedené ELO nižší než 1250 a rovněž rapid ELO postavilo pořadatelům do cesty problém, nakonec se do kategorií rozřazovalo podle ELA ČR, ale nasazovalo se podle rapid ELA, takže třeba Jirka Píše s ratingem v rapidu 1510 hrál turnaj VT.

My jsme přivezli dvanáct hráčů, bývalo to i lepší, ale žádná tragédie.

Turnaj ELO

Vašek druhý nasazený, Katka Šmajzrová s Vojtou za půlkou, Vítek na chvostu.

Václav Grundman hrál svoje náročné promyšlené šachy, nejdřív úspěšně, i když Kupsa mu dal zabrat, ale pak se to pokazilo. Na Jakuba Půlpána nestačil, s Matějem remízoval možná předčasně, Tulis ho tentokrát přehrál a neštěstí dovršilo poslední kolo, kdy z útočné pozice proti Česenkovi po nenápadném neopatrném tahu byly obratem trosky. Výpadek, zklamání, naštěstí v turnaji, kde o nic moc nešlo. 3,5/7, 6. místo, 1724.

Kateřinu Šmajzrovou čekalo zajímavé měření s hráči sice mladšími, ale zároveň zkušenějšími. Hned v prvním kole Kuba Půlpán na první desce, později Ondřej Švanda (remis) a Česenek, neměla to lehké. “Nad plán” byla prohra s Vojtou, zkonsolidovala se v závěru proti Adamu Kolomému a o devět let mladšímu Ondřeji Švandovi. 3,5/7, 9. místo, 1. dívka (a jediná), 1629.

Vojtěch Holásek podle svých slov nebyl ve formě a nastavil asi deset figur, přesto se celkem prosadil. Po výhře nad Adamem Švandou porazil i bez figury Pavlíčka a úpěšně mlžil v partii plné zvratů i proti Katce Šmajzrové. Na špičku pak už nestačil. 3/7, 10. místo, 1523.

Vít Holásek nebyl ve své kůži, chyběla mu šťáva a bez odporu všechno prohrál. Bude líp. 0/7, 14. místo.

Pořadí na čele s Jakubem Půlpánem bylo očekávatelné, nejméně se dal čekat výpadek Vaška.

Turnaj VT

Osm našich, z toho Jirka a Veča Šmajzrová s medailovými ambicemi.

Jiří Píše mohl být zklamán, že se kvůli nastaveným kritériím nedostal do ELO turnaje, ale vynahradil si to celkovým vítězstvím v kategorii. Ztratil dvě půlky s Anderlem a Kalousovou, ale v posledních dvou kolech v přímých duelech porazil největší konkurenty – Jakuba Simona a Verču – a zvítězil tak zaslouženě. Po výhře v prvním turnaji ve Chvaleticích další skvělý turnajový výsledek. 6/7, 1. místo, 1551.

Veronika Šmajzrová začala proti slabším soupeřům dobře, prohrála ve čtvrtém kole se Dvořákem, ale porazila o tři roky staršího domácího Peřinu i tradiční konkurentku Kalousovou. V posledním kole hrála na prvním stole o všechno, ale Jirka už si na ni dává pozor. Nejvyšší Buchholz! 5/7, 4. místo, 1. dívka, 1396.

Martin Málek, kterého opět přivedl Vašek, potvrdil svou výkonnost zhruba na úrovni 3.VT, třebaže s námi netrénuje. Je pravda, že začal prohrou a dopředu se dotáhl přes slabší soupeře až na poslední chvíli. 5/7, 6. místo, 1254.

Veronika Holásková po prohře s Jirkou nasbírala tři body v řadě včetně výhry nad Černohousem, se kterým dost často prohrává. V posledním kole stála na výhru s domácím Sotonou, ale zkazila a připravila se tak o pěkný úspěch. 4/7, 16. místo, 3. dívka, 1209.

Natálie Hrůšová nehrála úplně přesvědčivě, prohrála s Leksovou a pohybovala se vzadu. Horko těžko se dotáhla na 50%, ale k partiím s lepšími soupeři se téměř nedostala. 3,5/7, 25. místo, 6. dívka, 1090.

Michal Píše propadl v polovině turnaje, tři nuly za sebou, to je moc. V pěkně rozehraném jaru jeden slabší turnaj. 3/7, 29. místo, 1081.

Markéta Holásková měla taky slabý den, když už nepřišla o materiál, nevěděla si rady s pozicí, regulérní výhry se dočkala až v posledním kole. 1/6 + 1K, 42. místo, 13. dívka.

Tomáš Holásek dosáhl pouze jednoho kontumáku, paradoxně nebyl poslední. 0/6 + 1K, 44. místo.

V celkových výsledcích snad není výrazné překvapení.

Za zmínku stojí ještě sprint na vlak, stihli jsme v rekordním čase.

Výsledky na chess-results.

4 thoughts on “Velikonoční rapid v Poličce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *