Šachový klub Ústí nad Orlicí

Z Lanškrouna spokojeně

Sezóna už se rozjíždí naplno, dva dny po soutěži družstev škol jsme se znovu do Lanškrouna vrátili na 1. kvalifikační turnaj KP mládeže obou mladších kategorií, tedy HD12, HD10.

Organizace fungovala bezchybně, turnaj byl tradičně příjemný a zajímavý, i rozesílání výsledků se Jirkovi Krištofovi povedlo.

Přes odlehlé místo konání a začínající chřipkovou epidemii dorazilo 51 mladých hráčů. Při celkovém pohledu je vidět úspěch domácích lanškrounských, kteří mají ze šesti chlapeckých medailistů hned čtyři, jinak je ale výsledková listina sympaticky pestrá. Objevila se řada nových hráčů, kteří sice se starými matadory krok držet nemohli, ale mnozí naznačili svoje možnosti. Po delší době se objevila Chrudim, několik hráčů přivezla Litomyšl, zdálky přijelo Hlinsko a Chotěboř (my zase jedeme příště do Hlinska 🙂 ), zblízka naopak Jablonné nad Orlicí a Moravská Třebová. Účast Polabin, Svitav a Poličky je samozřejmá. Chyběl naopak Žamberk, Vysoké Mýto, jediného hráče měla Česká Třebová.

My jsme dovezli jediného hráče do dvanáctek, zato hned pět nadějí jsme měli v desítkách, vůbec nejvíc ze všech oddílů. Všichni naši zahráli dobře, někteří ještě lépe, můžeme být spokojeni.

HD12

Vít Holásek se už vloni probojoval v téhle kategorii do finálové osmičky, po odchodu několika konkurentů by měl patřit k favoritům. V turnaji ukázal, že s postupem mezi nejlepších osm by neměl mít problém, na úplnou špičku však nemá. Poměrně spolehlivě poráží slabší hráče, naopak silnější ničím nepřekvapí a pravidelně se s nimi dostává do prohrané koncovky. Výkon 4,5/7 stačil na solidní 5. místo.

Vítězný Havelka z Lanškrouna hraje pomalu a vyzrále, překvapil druhý lanškrouňák Matěj Doleček. Nečekaně úspěšní byli třetí Marel z Polabin a čtvrtý Feltl z Poličky, naopak výš mohli být Čapek z Chotěboře, Žejdlík z Hlinska a zejména Jakub Cach z Polabin – los posledního kola zamíchal pořadím dost nemilosrdně.

 HD10

Vojta Holásek zopakoval výsledek z loňského prvního turnaje a VYHRÁL! Výkonem 6/7 se mu konečně podařilo splnit 3.VT a jako vítěz má již teď přímý postup do finále. Hrál většinou velice rychle, ale ne zbrkle – při své povaze se líp soustředí, když nevypadne z rytmu :-). Svoje konkurenty ale příliš nepřevýšil, rozhodovaly maličkosti, hlavní favorité jsou pořád čtyři (Kupsa a Brejša z Lanškrouna, Ondřej Cach z Polabin). Na první místo Vojtu vyneslo až poslední kolo, kdy domácí netaktizovali, hráli vzájemnou partii naplno a Matěj Kupsa tak prohrou přišel o vítězství v turnaji.

Martin Paukert už je zkušeným hráčem, takže jeho výsledek nad 50% (4/7) se dal čekat, už se těšíme, až zaútočí na finálovou osmičku!

Veronika Holásková po mnoha turnajích, kdy proti silnějším soupeřům nebodovala, konečně dostala hráče srovnatelné, takže body se jen sypaly. 3,5/7 znamená druhé místo mezi šesti dívkami! Času dost, kategorii bude hrát ještě za dva roky …

Veronika Šmajzrová bojovala ještě lépe, zahrála si i na první šachovnici a 3/7 jsou nakonec minimem, 50% by jí slušelo. Třetí místo v dívčí kategorii!

Jonáš Koditek jel po pouhých pár týdnech docházky do kroužku na svůj první turnaj a obstál pěkně, 3/7 hned napoprvé znamenají veliký příslib do dalších bojů!

 Výsledky dvanáctek najdete na http://chess-results.com/tnr27562.aspx?lan=5, desítky podobně na http://chess-results.com/tnr27561.aspx?lan=5.

 

Závěrem dvě ukázky ze hry našich nejúspěšnějších:

Patrik Žejdlík – Vít Holásek (poslední kolo)

1. e4 e5 2. Jf3 Jc6 3. Sc4 Jf6 4. Jg5 d5 5. exd5 Ja5 6. Sb5+ c6 7. dxc6 bxc6 8. Sa4?!

Tah, který může nadělat dětským soupeřům potíže (zahnání Ja5 a vidle na c6), ale Se2 je přesnější. 8. … h6 9. Jf3 e4 10. Jg1!? Nevím, jestli bílý znal či našel varianty po 10. Je5? Dd4, např. 11. Sxc6 Jxc6 12. Jxc6 Dd5, ale každopádně se jim vyhnul. Výsledek zahájení však hovoří pro černého. 10. … Sc5 11. a3? Přehlíží hrozbu.

11. … Jg4!? Okamžitou výhru dával dvojí úder 11. … Dd4! Každopádně černý využívá svého náskoku ve vývinu a vytváří konkrétní hrozby. 12. b4? Důsledné, ale špatné. (12. Jh3) 12. … Dd4! Řešit, zda je lepší tento tah nebo Sxf2+ nebo Df6, překračuje úroveň rapidu mládeže 🙂 13. De2 Dxa1 14. bxc5?!

14. … Dxb1?! Tady to ještě chtělo podívat se na možnosti soupeře. Pak by Vítek zjistil, že figura na b1 nebo c1 neuteče, zatímco chránit e4 (nebo rochovat) by ho zbavilo všech nepříjemností. I tak ale partii rychle vyhrál. 0:1

A ještě obrat z partie Ondřej Cach – Vojtěch Holásek:

V přibližně takovéhle pozici (přesně si to nepamatuju 🙂 ) se černý nenechal přemlouvat k úderu 1. … Je2+!

0:1

One thought on “Z Lanškrouna spokojeně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *