Šachový klub Ústí nad Orlicí

Závěr dělá vicemistryně!

Již podruhé v letošním roce jsem dostala možnost zhostit se úlohy doprovodu mladších šachistů (lépe řečeno šachistek) na turnaj. Poprvé to bylo letos v Hradci Králové. Před odjezdem do Ostravy jsem se zařekla, že tentokrát si neuděláme žádnou zacházku, já jsem svůj cíl splnila. A co holky?

V pátek 12. září se čtveřice statečných Verča a Verča, Kačka a Kačka vydala do Ostravy na MČR v rapid šachu mládeže do 14ti let. Na nádraží jsme se všechny sešly včas, vlaky poslední dobou bez zpoždění v podstatě nejezdí, naštěstí zrovna náš osobáček do Třebové jel téměř na čas. Bohužel i tato krátká chvilka stačila Kačce mladší sníst pendreky ze země, které spadly Verče, naše odsuzující pohledy odrážela odvolání na pravidlo tří vteřin (shodly jsme se, že tam ležely určitě déle). Ještě před odjezdem nám staniční personál popřál před celým nádražím: „Přejeme ústeckých šachistkám hodně štěstí na mistrovství republiky…“ V České Třebové na nás čekala třebovská výprava s dvěma hráči, dvěma tatínky a dvěma trenéry, takový komfort v Ústí nemáme, proto jsem zastávala více funkcí.

Už ve vlaku jsem litovala, do čeho jsem se to zase namočila, nechybělo málo a uchýlila bych se k násilí na nejmenované jmenovkyni. Po bleskové prezentaci jsme se uchýlily na pokoj v sedmém patře. Po zhodnocení bezpečnosti výtahu jsme raději šly pešky. Potom jsem se vydala na nákup. Když jsem se vracela, tak mě už venku před budovou zastavil jek. Když jsem se podívala nahoru a uvědomila si, odkud vychází, rozhodla jsem se zavést nové pravidlo – za každé hlasité slovo pět kliků. Bohužel klikování se příliš neujalo, ale aspoň už holky blicaly tišeji. Před spaním jsem ještě rozdala jasné instrukce, Kačka jakožto nejvýš nasazená z naší výpravy přiveze medaili.

Ale teď už k hlavnímu programu pobytu v Ostravě – hraní šachů. Po úvodním slově a tradiční znělce (kterou si každý bude zpívat určitě ještě hodně dlouho) se konečně začalo hrát. Verčám první kolo moc nevyšlo a Kačka (4. nasazená) obětovala až příliš mnoho materiálu (tři pěšci míň v koncovce střelce proti koni nejsou ideální). Naštěstí se soupeřka zamyslela a spadla na čas, přičemž Kačce na šachovnici zůstal jeden jediný pěšec, díky čemuž slavně vyhrála… 🙂

Ve druhém kole Kátě opět přálo štěstí, když soupeřka přehlédla mat na h7. Bod si připsala i Verča Š.

Před třetím kolem se místností místo: „Ostravo, Ostravo…“ ozvalo: „Pozor hrozí nebezpečí, opusťte budovu.“ Pohledy doprovodu a dětí se střetly, kde kdo si říkal, co to je – nová forma oznámení dalšího kola? Ale když se stejné varování ozvalo i podruhé, zvedli se opravdu všichni, pobrali svoje věci, odebrali se k východu a shromáždili se před budovou, kde se hrálo – Domu kultury AKORD. Každému se hlavou honilo určitě něco jiného, nakonec vystoupil ředitel turnaje Marek Jelínek s informací o stavu. Jednalo se o planý požární poplach pravděpodobně zaviněný nezodpovědným kuřákem.

S pár minutovým zpožděním se rozezněla znělka oznamující začátek 3. kola, všichni zasedli a hráli. Pro nás znamelo zisk 2,5/3. Kačka dokonce na onlinech uhrála půlku. Verča Š. porazila s pěšcem navíc sedmou nasazenou Vavřínkovou na čas. K obědu byla výborná svíčková. Bohužel odpoledne holky nenavázaly na úspěšné třetí kolo. Únava se začala projevovat, holky hodně přehlížely, ani los nebyl příznivý. Především pro Verču Š., které po dvou prohrách vylosovali hráčku s ELEm 1600, ale připsala si cennou remízu.

Bodově to vypadalo po první dni takto: Kačka – 4,5, Verča H. – 3, Verča Š. – 2,5.

Večer patřil společenským hrám na odreagování a na druhý den jsme se vyspaly už mnohem lépe. Před kolem si Kačka vytyčila cíl 3/3 a jako správný trenér jsem ji v tom plně psychicky podporovala. A co se nestalo, Kačka svůj cíl opravdu splnila. Když koukám na její partie, říkám si, že šachům opravdu nerozumím. Jednou jsem přišla, koukla na její pozici, říkám si teď stojí trochu hůř, přijdu za pár minut… a najednou má věž navíc! V poslední partii se dokonce dostala na první, tedy online šachovnici, kde se utkala s průběžně vedoucí Adrianou Málkovou. Tu v infarktové partii nakonec porazila. Při obědě jsme zjistily, že nakonec získala krásné 2. místo!!! S výkonem 1499 a ziskem 6,5 bodu, bohužel měla horší Bucholz než Málková. Tím se také stala nejúspěšnější hráčkou z Pardubického kraje.

A jak se vedlo dalším členkám výpravy?

Verunka Holásková skončila nakonec s padesáti procenty, výkonem 1204 a celkově si polepšila o jedno místo, než byla nasazená.

Verče Šmajzrové se druhý den moc nedařilo, uhrála pouze bod, nakonec tedy 3,5 a 18. místo.

Celkově bych naši dívčí výpravu zhodnotila jako úspěšnou, vezeme přece medaili! Nikde jsme se neztratily, vlaky nám nikde neujely, dokonce se ani příliš nezpožďovaly. Organizace turnaje byla dle mého názoru špičková, každá kategorie měla dokonce vlastního rozhodčího.

 Konečné pořadí

4 thoughts on “Závěr dělá vicemistryně!

  • Martin Dudla napsal:

    Ještě, že jsem tam nejel. Bohatě mně stačí poslouchat decibely doma. Takový rajský klid jsem o víkendu už dlouho nezažil -:))

  • Sabol Marian napsal:

    Gratuluji k další medaili malé Katce a k další úspěšné výpravě velké Katce. Myslím, že byste ji měli jako vedoucí posílat častěji a Pavel a Martin by vše měli pouze sledovat z domova. 🙂

    • Pavel Holásek napsal:

      Taky si myslím. 🙂

      Jinak pěkný výkon malé Katky, ještě důležitější výkon a reportáž velké Katky. Myslím, že do značné míry vím, o čem píše 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *