Šachový klub Ústí nad Orlicí

1. sraz ligy mládeže

Liga dorostu začala letos v Poličce, oproti loňsku jsem odjel se sestavou oslabenou o Vaška Grundmana, vzadu nás posílil Honza Jiroušek ze Třebové. A na 6. šachovnici se vyměnily holky – místo Kačky Dudlové, kterou vážné partie zjevně nebaví, je v základu Verča Holásková. K prvními zápasu jsme nastoupili tedy v sestavě: Vítek Holásek, Jirka Píše, Vojta Holásek, Honza Jiroušek, Verča Šmajzrová a Verča Holásková. Proti nám v prvním zápase starý známý Lanškroun, na první sice s Pepou Havelkou, pak ale už v hratelné sestavě Ježek, Bouchal, Kupsa, Kalousová, Málková. Nicméně, když jsem se vrátil z procházky kolem Poličky (zajímavá naučná stezka 🙂 ), tak už mi bylo jen oznámeno, že jsme prohráli 2 : 4, bodoval Vojta s Honzou, průběh partií zatím neznám.

V odpoledním kole nás čeká Libina se sourozenci Hartingerovými na prvních třech šachovnicích, která ale bude možná čekat na příjezd jednoho hráče, takže hrozí začátek až v 15 hodin :-(. Tak pozitivní zpráva, už hrajeme (14:25) :-). V tomto zápase šance na body určitě jsou, kvalita na posledních třech by měla být u nás, na prvních dvou u soupeře, možná rozhodne Vojta, který má hratelného soupeře, ale už zas blicá.

Tak průběžně to nevypadá špatně, obě Verči jsou vyhrané, Vojta má figuru, ale ještě to jednoduché nebude, na prvních dvou naopak jsme bez figury a Honza Jiroušek zatím rovina. Tak určitě neprohrajeme, vyhrály obě Verči a se štěstím Vojta. Jirka už to vzdal, Vítek je prohraný a Honza přivyhraný, ale silně se mi nelíbí jeho hospodaření s časem.

Tak po menší odmlce už od domácího PC mohu všem zvědavým příznivcům prozradit, že to Honza zvládnul, takže jsme vyhráli 4 : 2 a připsali si důležité 3 body do tabulky. Zítra budeme mít polabinský dvojboj, Béčko je silné, Céčko silně hratelné, tak by bylo dobré alespoň zopakovat dnešek. Až tedy na ty hrubky, bylo jich dnes víc, než je zdrávo. Takže tímto předávám štafetu Pavlovi, který s družstvem jede do Poličky zítra.

————————————————————————————————————————–

Neděle, 10.15:

Štafeta převzata, dobrý den, jmenuji se Pavel Holásek a budu vás provázet dnešním kláním.

Vzhledem k fantastickým nedělním spojům jsme ráno vstávali již v 5.30, abychom mohli v 10.00 začít hrát. Bratři Píšovi si sice nějak spletli hodinu odjezdu, ale ve Třebové byla hodina času, takže nás hravě dostihli. Zjištění ze Třebové: na celém nádraží, terminálu a přilehlém parčíku není jediné místo, kam by se dala postavit šachovnice. Ranní trénink se tedy nekonal.

Oproti včerejšku nehraje Verča Š., nahradil ji Michal Píše. Čekají nás dvoje Polabiny, nejdřív B, pak C.

Polabiny B bez své jedničky Jakuba Cacha, ale pořád silné. Vítek hraje s Patrikem Žejdlíkem, Jirka s Tomášem Ludvíkem, Vojta s Ondrou Cachem, Honza se svým věčným rivalem Rudou Junem, Verunka s Honzou Nešpůrkem, Míša s Erikem Žejdlíkem. Vítek už stihnul ztratit figuru, sicilská je v Ústí neznámý pojem a tah Dd8-a5+ s dalším DxSb5 jsme ještě nikdy neviděli :-(.

10.35

Sype se to. Prohrála Verunka (odtažné napadení dámy), bez figury je Míša. Zbytek zatím plus mínus rovina (Jirka, Vojta, Honza).

10.50

Míša prohrál. Jinak beze změny.

11.15

Vítek se vrhl do zápletek, ale na začátku byl bez figury, takže soupeři by mělo něco zbýt. Honza už je v koncovce, ve věžovce 5 na 5 má prostorovou převahu v centru.

11.25

Vítek v zápletce přišel o kvalitu, takže celkově je bez věže. Jirka se brání v pozici s rozbitými pěšci. Vojta hraje komplikovanou pozici 2V+J x 2V+J. Honza forsíruje hru do pěšcovky a zkouší vyhrát.

11.45

Honzův soupeř zůstal zatím ve věžovce a bod pro nás je tam na spadnutí. Vojta dal pa3 a zkouší prorazit na královském křídle.

12.10

Vítek vzdal, 0:3. U Jirky se obraz hry nemění, manévruje v obraně. Vojta pořád hledá taktické šance. Už spotřeboval čtvrt hodny času! Honza zřejmě vypustil výhodu, v pěšcovce se situace může měnit každým tahem.

12.25

Honza v dámské koncovce bez pěšce. Jirka a Vojta pořád totéž.

12.40.

Definitivní debakl, Honza nezkoušel špatnou dámskou koncovku a předčasně vzdal, Vojta tak dlouho vymýšlel maty, až se ocitl v matové síti sám. Jen Jirka pořád tahá svou nepříjemnou pozici.

12.50

0:5. Jirka se brání velmi dobře.

13.00

Ledy se hnuly, vyměnily se dámy, Jirka má slušně aktivní věže a vzdáleného volňáka na a sloupci, to je za rozbité pěšce velmi slušná kompenzace. Oba jsou na 20 minutách.

13.20

Ale ne, kazí i Jirka, neuhlídal slabiny a je ve věžovce bez dvou pěšců.

13.35

Kanár. 🙁 Zkusíme si spravit chuť ve 14 hodin proti polabinskému céčku.

14.20

Vítek s Bílkem, Jirka s Formánkem, Vojta s Málkem, Jirka s Liškou, Verunka s Retem, Míša s Pilnou. Míša už je bez figury. Verunka má pika.

14.22

Vítek chytá soupeři střelce. Vojta blicá nebezpečný útok.

14.30

Míša prohrál, dáma a střelec krále v centru zničili. Vítek má technicky vyhranou pozici (figura za dva pěšce v koncovce). Jirka získává centrálního pěšce a útočí na královském křídle. Vojta soupeři mohl chytit dámu, neudělal to, ale dostal šanci na reparát, tu využil. Honza má aktivní pozici – karlovarská struktura s možností útoku na krále. Verunka drží pěšce i po výměně dam.

14.40

Vojta soupeře masakruje s dámou a střelcem proti věži, na hodinách 1.35 … Verunka má figuru a tři spojené pěšce. Honza útočí, sebral dámou na h7 a získává kvalitu.

14.55

Vojta vyhrál. Honza už má celou věž a útok pokračuje. Verunka dala střelce zpět, ale ve věžovce má dva spojené volňáky.

15.10

Jirka vyhrál, soupeř ho nechal proniknout k poli g7.

15.15

Vítek vyhrál.

17.45

Doma. Závěr byl bleskovej. Honza vyhrál. Verunka se mordovala s dvěma spojenými volňáky, rozhodl jsem se, že jí řeknu, ať to dá za půl a stihneme vlak … ale zrovna v tu chvíli přišla o věž :-(. Vítězíme jen 4:2 – a stihli jsme vlak v 15.30.

Cestování bylo ještě hektický: tři minuty před odjezdem vlaku – a na pokladně přede mnou šest lidí. Stihli jsme. Motoráček plnej, někteří na stojáka. Ve Svitavách naopak dvacet minut zpoždění (sběr kaštanů před nádražím). Konečně vlak – a sotva jsme našli prázdné kupé, tak informace, že se vagón bude odpojovat. Ze Třebové zase na stojáka. Šachy jsou náročný.

6 thoughts on “1. sraz ligy mládeže

  • Marcela Píšová napsal:

    Omlouvám se za to ráno, měla jsem za to, že sraz je v 6.40 a odjezd v 6.50. Vzhledem k tomu, že se mi to stalo poprvé za sedm let co kluci jezdí, doufám že mám na dalších sedm let vybráno. 🙂 Hlavně, že jste se našli.

  • Martin Šmajzr napsal:

    Hlavně, že se vyhrálo :-). Důležité body v boji o udržení.

  • Pavel Holásek napsal:

    Podle komentářů (figura sem, figura tam) koukám, že se všeobecně jedná o jemné strategické pojetí šachu 😉

  • Martin Šmajzr napsal:

    Tvoje Verča byla prý hodně brzo bez figury a moje přehlídla o něco později.

  • Pavel Holásek napsal:

    Jiroušek prorazil Kupsu? To všechna čest! Škoda holek, něco udělat mohly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *