Šachový klub Ústí nad Orlicí

Nastupuje nová generace! AKTUALIZOVÁNO

1. kvalifikace KP H+D 10, 12, Polička, 18. 10. 2014

Průběžně doplňuji.

Píšu týden poté z Harrachova. V minulých letech došlo v našem kroužku ke generační obměně. Silné ročníky 1993-95, které tvořily kroužek pokročilých, jsou už na vysoké škole, pokročilými jsou nyní hráči nar. 1999 – 2001 (-2004). Přirozeně by se měla objevit další generace začátečníků, která je doplní; loňský kroužek se ale moc nechytil, turnaje hráli nemnozí a nevydrželi. Některým jiným oddílům jsme mohli jen závidět.

Letos to ale vypadá velmi nadějně, objevili se malí žáčci se zájmem a s nadáním, objevili se rodiče ochotní je doprovázet, takže připravovat výpravu do Poličky byl zážitek. Deset dětí, z toho čtyři úplní nováčci, pět dospělých jako doprovod, tak nějak bych si to pro začátek představoval.

Výrazné ambice měli mít Katka Dudlová a Michal Píše, ve dvanáctkách patří ke starším a k favoritům. Ostatní jeli sbírat zkušenosti. Na dotaz, jestli má cenu po dvou kroužcích jet na turnaj, jsem odpovídal a odpovídám: ano, jeden turnaj vydá za pět kroužků, kde jinde získat herní praxi, seznámit se s pravidly a zažít tu pravou šachovou atmosféru?

S napětím jsem čekal, jak se projeví nové pravidlo o tom, že již druhý nemožný tah prohrává (do loňska třetí). Naštěstí ne nějak fatálně, bramboračku to z turnaje neudělalo, někteří na to dopláceli (z našich nejvíc Tomáš Borek), ale naučí je to dávat si pozor. Aspoň že do toho (díky úpravě komise rozhodčích) nekecají rozhodčí, to by byl jiný masakr.

H+D12

Těm, co to neznají, připomínáme, že kategorie jsou označeny podle toho, kolik let bude dětem, až se probojují na mistrovství světa :-). Dvanáctkám je tedy letos deset a méně. Měli jsme tu čtyři hráče.

Michal Píše nějak spadnul s elem, byl až třináctý nasazený, ale jistě chtěl být výš. Slabší porážel, s favority (Adam Švanda, Jun) prohrával. Vítězství v posledním kole nad chvaletickým Rožkem ho vyneslo slušně vysoko. 5/7, 6. místo, 1330.

Katka Dudlová nenechala v první půli nikoho na pochybách, že patří k favoritům. Rychlé tempo jí prostě sedí. Měla 4/4 a na lopatě i Adama Švandu, to však trestuhodně vypustila do remízy (dáma proti a pěšci na páté řadě! – ihned jsme se na to na kroužku zaměřili). S Junem sehráli partii plnou omylů – měla kvalitu míň a nedala vidli, později dala vidli a získala tím věž, takže vedla o figuru, pak celou věž zase vrátila … A v posledním kole s Honzou Jirouškem dala až příliš brzo dámu, Honza tak skončil druhý, naopak Katka se propadla až moc. 4,5/7, 8. místo, 1. dívka, 1364.

Markéta Holásková poprvé ve vyšší kategorii, výkon trochu bezkrevný, jakžtakž to postaví a pak nějak prohraje. 1/6 + 1K, 27. místo, 5. dívka.

Hana Dostálová vůbec poprvé na turnaji, v desítkách by to stačilo, ale ve dvanáctkách chyběly zkušenosti. Nehrála úplně špatně, mělo to hlavu a patu, nějaké záměry, ale soupeři vždy viděli více. Přesto ji neopouštěl úsměv a s Markétkou si turnaj užily. 0/6 + 1K, 29. místo, 6. dívka.

H+D10

Báječných šest hráčů v kategorii!

Matěj Kobr na svém prvním turnaji překonal všechna očekávání a skončil tu z našich nejlépe! Celým turnajem prošel jako na houpačce – bílými bod, černými nula. Samozřejmě to jsou pořád začátečnické šachy, ale s figurkama si rozumí, předvádí srozumitelné plány, materiál pobere, byly z toho čtyři body. 4/7, 12. místo, 1069.

Dominika Šmajzrová už má zkušeností fůru a patří tu ke starším, takže mohla pomýšlet na úspěch. Dlouho to nevypadalo, ale dvěma body v závěru se posunula vzhůru. Její hra má pěknou koncepci, staví figury na správná místa, ale nadějné pozice pak často ztrácí. 4/7, 15. místo, 2. dívka, 1017.

Dan Hejkrlík už s námi na několika málo turnajích byl, takže věděl, do čeho jde, a pohyboval se zhruba uprostřed pole závodníků. Semtam něčím pohrozí, semtam něco sebere, na průměr to stačí. 3/7, 21. místo.

Tomáš Holásek už má za sebou spoustu turnajů na jaře. Z fáze, kdy mohl bodovat jen šustrmatem, se dostává do fáze, kdy už mu občas něco vyjde. Jednou vyhrál na dva nemožné tahy, jednou opravdu na materiál a mat, až v posledním kole pak dal šustrmat. Hrál vzadu, tři body jsou maximum. 3/7, 26. místo.

Tomáš Borek byl dalším z nováčků, bylo vidět, že zkouší, co všechno figurky mohou, občas má nápad, ale dohromady to ještě moc nefunguje.Právě on nejvíc doplatil na nové pravidlo, většinu partií prohrál právě na dva nemožné tahy – jednou ale podobně sám vyhrál. Chybami se člověk učí. 1/6+1K, 31. místo.

Václav Kočí se seznamoval s turnajovým světem asi podobně, hrál trpělivě, několikrát dohrával poslední, ale body ne a ne přijít. Ve třetím kole měl věž a spoustu pěšců proti ničemu, ale bezradně opakoval tahy (remis). Ani on ale neskončil poslední. 0,5/6+1K, 32. místo.

Pro úplnost doplňme, že Matěj Kobr a Tomáš Borek jsou ročník 2007, Tomáš Holásek a Václav Kočí dokonce 2008, v kategorii tedy mohou startovat ještě příští rok, resp. dva roky.

Výsledky: 12, 10.

Partiové ukázky jen pro silné nervy – ať vidíte obraz hry na zadních stolech.

Jakub Nekoranec (1000, Kunvald) – Filip Málek (1100, Lanškroun), 1. kolo:

Diagram popaměti, možná v detailech jinak. Filip byl jasným favoritem, ale lehkovážně přehlídl dámu a zde mu soupeř ještě vyšachoval střelce. Jenže … 1. … Kg5 2. Kc3?? Sxd3 3. Kxd3 Kg4 4. Ve8 Kf3 5. Ve3+??!

Dva otazníky za přehlédnutí věže. Vykřičník za to, že bílý je stále ještě vyhraný. 🙂 5. … fxe3?! Teď už to nevyhraje. Osobně bych proti bílému zkusil 5. … Kxf2 a hrál pěšce proti věži, kdo ví, jak by to dopadlo … 6. fxe3

A po všech těch hrůzách je bílý stále vyhraný. Jenže kritéria pro to, co je vyhrané, jsou v desítkách jinde. 7. e4(?) Objektivně v pohodě, jenže trenéra bílého jistě omejvají, protože tuší, že bílý bude tahat pěšcem i nadále. 7. … Kg4! Psychologicky velmi lstivé. Po 7. … Kf4 by bílého mohlo napadnout hrát 8. Kd4. 8. e5?? Kg5?? Ale to už přehnal, nyní po 9. Kd4 Kg6 10. Kd5 Kf7 11. Kd6 bílý vyhraje. 9. e6?? Kf6 Ale ne, všechno je v pořádku. 11. e7 Kxe7 1/2 Uf.

Alice Nováková (1000, Polička) – Tomáš Borek (1000, Ústí n. O.), 6. kolo:

Partie ze závěru turnaje, hráči už byli unaveni (a na posledních stolech). Černý musí zahrát 1. … Sf4, ale netuším, jak by mohl na této úrovni vyhrát, nejsnáze snad na nemožné tahy. 1. … c4+ 2. b8D+?!?! Oba králové v šachu, ale nikdo nic nereklamuje, hraje se dál, bílá má dámu a šanci vyhrát. 2. … Kd7?!?! 3. Db7+?!?! Kc6?!?!?!

Tato pozice si vskutku zaslouží diagram. 4. Db6+?!?!?!?! Kxb6!! Černý později vyhrál. 0:1

Ještě dlužím fotky.

 

2 thoughts on “Nastupuje nová generace! AKTUALIZOVÁNO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *