Šachový klub Ústí nad Orlicí

Kvalifikace malých již v poločase

2. kvalifikační turnaj KP mládeže H+D 10, 12 – Hlinsko, 29. 11. 2014

Ano, sotva někteří začali chodit do kroužku, už mají půl sezóny za sebou. 😉 Minule v Poličce nás bylo krásných deset, do vzdálenějšího Hlinska se nakonec vydalo slušných sedm hráčů. Martin Šmajzr s velkým autem bohužel pískal Mistrovice a já s dětmi se chystal na rodinnou oslavu u Litomyšle, takže jsem potřeboval svézt se autem a po cestě vystoupit. Během týdne tedy probíhala náročná logistická fáze spojená se zjišťováním, kolik jede dětí, dospělých, řidičů a aut. Nakonec to z Ústí zvládl Lukáš Dostál a Martin Dudla – oběma díky! – takže Kobrovi mohli jet z Chocně přímo.

Cesta už začala trochu připomínat zimu, mezi Poličkou a Hlinskem ležel sněhový poprašek nejen na trávě, ale i přímo na silnici, oproti situaci v tomhle týdnu se ale jelo pořád luxusně.

H+D10

Matěj se minule ukázal a byl jsem zvědav, jak to potvrdí, Dominika už by měla patřit ke zkušenějším a ani Tomáš už nemusí být úplným otloukánkem.

Matěj Kobr sice zahájil turnaj prohrou, ale nenechal se tím deprimovat a dvěma výhrami se dostal do první poloviny (s Domčou byl prohraný, ale rozhodly nemožné tahy). Pak ještě podlehl zkušenějšímu Šafářovi, ale to už byla jeho poslední prohra. Nikol Vodičkovou zcela přehrál, ale bohužel zpatil, další dva soupeře ale vysmeknout nenechal a to v závěrečných kolech švýcaru znamená výrazný posun dopředu. Hraje až v bleskovém tempu, což jsem mu zatím moc nevyčítal, protože ty správné tahy docela vidí a aspoň svůj plán realizuje plynule; brzo ale přijde čas zpomalit! Rozhodně ale výrazný talent, byť patří do mladšího ročníku, útočí už na finálovou osmičku! 4,5/7, 5. místo, výkon 1110, splněná 4.VT. V lednu určitě zaregistrovat!

Dominika Šmajzrová hraje na pohled velmi solidně, ale když jde do tuhého, dost často tahá za kratší konec, připomíná mi tím Natku. I nezdar s Matějem vedl k tomu, že po čtyřech kolech měla jediný bod. Pak to přece jen vylepšila, ale na první půlku to nestačilo, škoda, herně by tam už mohla patřit. 3/7, 17. místo, 4. dívka.

Tomáš Holásek přestal hrát výlučně na šustrmaty a učí se šachovou abecedu, občas se na to dá i koukat, ale své šance většinou nevyužil. 2/7, 23. místo (ze 24).

Špička byla tentokrát slabší, Ďuriančík a Stoček už hráli dvanáctky, chyběli bratři Nejedlí. První čtveřice je vepředu právem, Pilař výkonem 7/7, možná chtěl víc Adam Zelenka.

H+D12

Čtyři naši, Katka a Míša s ambicí bojovat vepředu, Markétka a Hanka se skromnějšími záměry.

Michal Píše mě svou hrou pozitivně překvapil, už jsou to opravdu ucelené partie. Ve druhém kole porazil Kačku ne náhodně, ale opravdu kvalitní hrou, ve třetím přidal výhru nad Hrubanem a hrál na samé špici. Na Adama Švandu nemá a i se Stočkem prohrál zaslouženě, ale pak porazil hvězdu desítek Ďuriančíka a v posledním kole sahal po senzaci v krásné partii s Jarešem. Bohužel na konci padl do léčky, soupeř si nechal vzít jezdce dokonce se šachem, aby se dostal ke smrtícímu odtahu. Po prohře tedy umístění jen průměrné, ale pořád ve špičce a hlavně po pěkných partiích! 4/7, 11. místo, výkon 1354!

Kateřina Dudlová hrála svoje rutinérské šachy, ne špatně, ale trochu bez šťávy a v rozhodujících chvílích dělala chybky. Střídala výhry černými a prohry bílými. Po prohře s Míšou prohrála ještě ve čtvrtém kole s favorizovaným Jarešem, slabší soupeře porážela. O relativním neúspěchu se rozhodlo v šestém kole proti Pražákovi, ten hraje za Lípu, takže ho tu v kraji neznáme, a Katce se partie nepovedla. A v posledním kole navíc nedokázala porazit Barboru Málkovou (remis), kterou většinou poráží. 3,5/7, 19. místo, 3. dívka, 1184. Jeden nepovedený turnaj ještě nic neznamená.

Hana Dostálová se své premiérové závodní výhry dočkala ve třetím kole. Jinak bojovala vzadu, několikrát nevyužila šanci, v posledním kole aspoň šťastně remizovala v partii, která se několikrát otáčela. Nějaký základ, jak stavět figurky, má, a chce to praxi a třeba i pracovat doma, což táta Lukáš sám zdůrazňoval. Ostatní začali dřív, mají náskok, ale to se dá rychle dohnat. 1,5/7, 33. místo, 6. dívka.

Markéta Holásková vyhodila šancí snad ještě víc, stačilo brát figurky a dotahovat útoky. Hrála unaveně, u partií trochu spala. 1,5/7, 34. místo, 7. dívka.

Všem vypálil rybník přespolní Rokoš z Hradce, který k nám možná v sobotu přijede hrát družstva (do KP se ovšem nepočítá). Vepředu bylo těsno, o úspěchu nebo neúspěchu favoritů rozhodovaly jednotlivosti. Viděl jsem pěkné promyšlené koncepce, ale i neskutečné hrubky, ano, i úplně vepředu.

Výsledky na chess-results: 10, 12.

Fotky nemám, foťák jsem vytrousil v autě a zjistil to pozdě.

Chystané akce mládeže:

  • v sobotu 6. 12. liga dorostu (nominované jsem oslovil mailem)
  • v sobotu 13. 12. opět Hlinsko, tentokrát kat. H+D 14, 16 (ale mohou hrát i mladší)
  • ve čtvrtek 18. 12. vánoční turnaj ústeckého gymplu (jen pro současné a bývalé žáky gymplu)
  • v úterý 23. 12. tradiční turnaj mládeže ve Svitavách, hrát může kdokoliv, dokonce i doprovod (čtyři kategorie)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *