Šachový klub Ústí nad Orlicí

Střední školy ožívají

Ve čtvrtek 17.12. jsme na gymnáziu hostili krajské kolo Přeboru družstev středních škol.

Problémem aktuálních zpráv je, že jakmile se opozdí, jsou vlastně zbytečné. Jenže než jsem začal zpracovávat výsledky, proběhly už dvě jiné akce, zítra třetí, valí se Vánoce a hrozí, že nenapíšu nic. Tak aspoň jakýsi polovičatý pohled s několikadenním odstupem.

Předesílám, že do pořadatelství jsem se nijak nehrnul, mezi písemkama, písemkama, písemkama a inventurama není čas cokoliv připravovat. Nicméně když se nikdo nehlásil, kývl jsem – těch šest týmů už nějak odřídím.

Z turnaje se ale vyklubal jeden z nejlépe obsazených přeborů, co pamatuju. Knihovna gymnázia i třída 1.B praskaly ve švech, jak se tam snažilo srovnat cca 50 hráčů i s doprovodem. 11 družstev je pěkných a ještě lepší je kvalita značné části z nich. Jen to pro mě znamenalo problém se řízením. Počítal jsem se systémem každý s každým, který se dá snadno zvládnout ručně, ale vyklubal se z toho švýcar. Přesto jsem nechtěl riskovat, že se při své nezkušenosti se Swiss Managerem v půlce turnaje zaseknu, a zůstal jsem u ručního nasazování.

Vedlo to hlavně k nesnázi před posledním kolem, kdy měla hned tři družstva (Žamberk, Lanškroun a Pardubice) stejný bodový zisk (15,5) a hlavní konkurenty vesměs obehrané. Bylo jasné, že nemohu nikoho z nich poškodit přidělením kontumace (která se s výjimkou prvních čtyř dotkla všech ostatních), ale najít všem třem vyrovnané soupeře už možné nebylo. Přesto myslím, že postup druhého Žamberka je spravedlivý, byť mu poslední kolo ještě nahrálo.

Ústecké gymnázium zažívá v téhle kategorii období pauzy: z hvězdné generace v čele s Blaškem a Pokorným (třikrát na republice, nejlépe čtvrtí) zbyl jen o něco mladší Martin Pečinka a nemá dostatečně silné vrstevníky. Naopak nová generace je převážně v kvartě (Mareš, Jániš, Kubišta), nastoupil jen kvintán Kodytek. Nic jsme také od sebe nečekali, byli jsme sice třetí nasazení, ale ELO Lukáše Franze i Petra Gibiše je spíš vzpomínkou na dávné časy. Porážka s Mýtem se dala čekat, víc můžou mrzet ztráty se slabšími, konečné šesté místo asi odpovídá. K průběhu turnaje by měli napsat sami účastníci, já toho moc neviděl. Tuším, že jsme zápolili hlavně s nedostatečným časem, který přinášel hrubky.

Můžu uvést jenom statistiku: Pečinka 4/6 (zbytečná prohra s Krušinou), Kodytek 2/6 (nechápu, jak mohl v prvním kole prohrát s věží navíc; jinak zkrátka Tomáš není žádný blicař; nejmladší člen družstva má všechno před sebou), Franz 4/6 (jeden ze zmarněných ústeckých talentů 🙂 ), Gibiš 2/3 (druhý ze zmarněných ústeckých talentů), Fogl 1,5/3 (talent, který jsme zmarnit nestačili, protože za nás nikdy nehrál).

Zajímavější asi bude celkový pohled na změnu rozložení sil v kraji: po letech nadvlády Třebové (trojnásobný přeborník republiky, kdo z vás to má?), které jsme občas dokázali sekundovat my, nastává doba hned několika talentovaných týmů. Vysoké Mýto s vyrovnaným družstvem může myslet velmi vysoko, u dalších týmů (Žamberk, Lanškroun, Chrudim) je otázka, nakolik dvojici svých kvalitních hráčů doplní vzadu. Tuším, že postupové boje v příštích letech budou velice tuhé; doufám, že s Marešovou generací budeme zase u toho. Užívejte si to: až zestárnou děcka z polabinské líhně, budeme už tady na východě jen paběrkovat. Nebo ne?

Připomínám ještě, že bezprostřední dojmy a průběh turnaje jsou zaznamenány v diskusi u minulého článku. Tento přímý přenos bude navždy zapsán zlatým písmem v dějinách ústeckého šachu, uvažujeme i o koupi osmi kusů digitálních šachovnic a zajištění online přenosu z dalších ročníků, sponzoři nechť se hlásí, jejich nabídky zvážíme 🙂 Podle hodnověrných zdrojů (rulandské šedé) se novoborští tlučou do hlavy a závistivě pokukují na východ Čech, 44 příspěvků už dlouho neměli, teda než se objevil bleskáč s panem Jirovským. To je ale docela jiná historie …

PODROBNÉ VÝSLEDKY DOPLNÍM, ALE AŽ TAK BĚHEM TÝDNE.

4 thoughts on “Střední školy ožívají

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *