Šachový klub Ústí nad Orlicí

Souboj generací

Hned na úvod roku 2015 nás čekala nejdelší cesta za soupeřem, a to do místa, kde se koná tradiční velikonoční bleskový turnaj…už určitě správě tušíte, že jsme se vydali do Městečka Trnávky. Dorazili jsme s dvacetiminutovým náskokem do útulné hospody u Valacha, kde dokonce byla i pohodlná pohovka s polštářkem na odpočinek.

Domácí (průměrně o 42,6 let starší) nás už netrpělivě očekávali, včetně usměvavé servírky, která všem v tomto nevlídném počasí nabídla i teplé nápoje, i když pivo některé taky asi zahřeje…

Nastoupili jsme letos v nejsilnější sestavě…hráli nám totiž všichni (tři) dospělí členové družstva, ale obě soupisky byly papírově vyrovnané. Na všech šachovnicích se dlouho bojovalo, ale na nás se usmálo víc štěstí a výsledek 5:0 mluví jednoznačně.

Jako první dohrál Vojta, který pana Lattenberga přepočítal. Chvilinku po něm si nejcennější skalp připsal Vítek, jež porazil pana Navrátila (1759), který v dámském gambitu obětoval střelce, ale jak sám Vítek konstatoval: „Ani nevím, jak mi to tam vyšlo,“ ustál útok a koncovku s figurou víc vyhrál. Martin držel dlouho vyrovnanou pozici, dokonce i nabídl remízu, ale pan Pavlů ji nepřijal a ve snaze vyhrát ztratil pěšce a prohrál koncovku s koněm proti střelci. Kuba hrál Caro-Kann, pan Burian mu již v zahájení obětoval pěšce, ale naše jednička nezklamala. Já jsem celou partii držela podle počítače mírnou výhodu, ale pořád remízovou, ale jakmile jsem ucítila příležitost zaútočit na krále, tak jsem se jí chytla a přestože pan Šmid statečně dlouho vzdoroval (dohrávali jsme poslední), tak nakonec podlehl.

Myslím, že jsme si příjemně zahráli, pro mě vítaná změna nevyhrávat v méně jak 20ti tazích, někteří si dokonce i zablicali nebo se naobědvali (guláš jsem si bohužel dát nestihla) a hlavně jsme se dostali na druhé místo celkové tabulky i před naše Céčko… Vyvstává tedy otázka, kdo nakonec bude hrát na postup?

3 thoughts on “Souboj generací

  • Honza Pokorný napsal:

    Ty jo bůra, to je kotel… když si pamatuju “míru požívání” typickou pro Trnávku, tak to “kluci” po zápase asi řádně zapili 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    Výborný výsledek. A konkurence ztratila, šance je velká. – Kluci měli oba figuru prakticky ze zahájení, oběť střelce u Vítka byla elementárně nekorektní: 9. Sxf7+?? Kxf7 10. Jf3-g5+ (dáma d1 útočí na střelce g4) Dd8xg5! (bere jezdce navzdory tomu, že je “krytý”) a figura je doma. Kolik lidí už takhle ztratilo figuru! Možná bílý spoléhal na 11. Dd1-b3+, ale po Sg4-e6 je bílá dáma stále napadená.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *