Šachový klub Ústí nad Orlicí

Nadějné pocity z lanškrounského turnaje 10 – 12 DOPLNĚNO

Nejdůležitějším lednovým turnajem mládeže byla třetí kvalifikace mladších kategorií. Předcházela jí registrace našich nováčků, takže už mohou bojovat o výkonnostní třídy nebo třeba i první ELO.

Na prvním turnaji v Poličce nás bylo krásných deset, na druhém v Hlinsku sedm, nyní osm, oproti Hlinsku přibyl Vašek Kočí. Nabídla se i spousta rodičů, takže Martin si mohl dovolit luxus nechat auto (i sebe) doma a přesto jsme jeli hned třemi auty, to jsou věci …

… můj rytmus psaní mezitím narušila uzávěrka klasifikace, chybějící spánek – navázat je těžké, leč přec …

H+D10

Matěj s ambicemi na finálovou osmičku, Domča na umístění v dívčí kategorii, Tomáš a Vašek s nadějí uhrát aspoň nějaký bodík, ale uvědomme si, že patří k nejmladším.

Matěj Kobr už coby čtvrtá výkonnostní začal na druhé šachovnici a vepředu se držel po celý turnaj, získal 4/5, když porazil mj. slušně hrající Šafáře a Bartoše z Poličky. V závěru měl ale smůlu na los, po prohře s výbornou Šulcovou dostal jednoho z nejzkušenějších hráčů Filipa Málka, další prohra ho odsunula až těsně za osmičku. Každopádně nejlepší z našich, dopředu jasně patří. Tatínek navíc zapisoval partie, nad kterými dál pracují, paráda. 4/7, 9. místo, 1102.

Tomáš Holásek se ve třetím kole vytáhl na Domču, když jí dal jakýsi prodloužený šustrmat (snad Df3-d3-g3xg7xf7). Později porazil tradiční soupeřku Nikol Vodičkovou a v posledním kole měl zcela poraženého Neugebauera, tomu už zbývala jen věž a ještě ji nastavil – jenže když ji Tomáš vítězoslavně sebral, byl na šachovnici pat (což ani soupeř nejdřív nevěděl); škoda. 2,5/7, 25. místo.

Dominika Šmajzrová začala slušnou remízou s Junem, ale pak se jí bodově nedařilo, dva body přidala až v závěru. Hraje ze všech našich malých nejsolidnější pozice, vypadá to jako opravdové šachy, figurky tam, kde mají být, ale v rozhodujících chvílích kazí. Absence v kroužku bude časem znát. 2,5/7, 28. místo, 3. dívka.

Václav Kočí měl báječný rozjezd, vyhrál hned v prvním kole a ve třetím přidal druhý bod, takže se dostal až dopředu proti Matějovi a zahrál si dost silný turnaj. Že prohrával proti silnějším soupeřům, to bylo jasné, ani na konci ale třetí bod nepřidal, škoda, bylo to blízko. 2/7, 29. místo.

Stoprocentní byl Zelenka z Hlinska, druhá Šulcová z Polabin, ta je objevem letošní sezóny, i další hráči (Pešek, Nejedlý, Bartoš, Málek) dopředu patří.

H+D12

Kačka a Míša patří dopředu, Markétka a Hanka dozadu.

Michal Píše odehrál parádní turnaj! Po dvou povinných výhrách sice narazil na Honzu Jirouška, ale prohru odčinil hned třemi body v řadě, když porazil mj. Barboru Málkovou (nakonec šestou), a dokonce špičkového hráče své kategorie Adama Švandu! V posledním kole bojoval na prvním stole proti Junovi o jednu z medailí, v sicilce spustil pěkný útok, ale soupeř sebral dva pěšce a pozici ucpal. I tak ale z devátého místa na startovní listině posun hezky dopředu. 5/7, 5. místo, 1418!

Kateřina Dudlová hrála zhruba to, co měla (3,5/5, z toho remis se Stočkem, prohra s Junem), ale v šestém kole podlehla Ďuriančíkovi (věkově hráč desítek). Když pak v posledním kole porazila Rožka bojujícího o osmičku, stačilo to zhruba na obhájení nasazovací pozice. Kačka si drží svůj vysoký standard, ale trochu stagnuje, resp. jiní se zlepšují rychleji. 4,5/7, 9. místo, 2. dívka, 1303.

Hana Dostálová letos začíná, její docela rozumné šachy dosud zůstávaly neúspěšné, ale v Lanškrouně bylo všechno jinak! Ze zadních pozic se odrazila výhrou ve třetím kole a dvěma body v pátém a šestém vyletěla krásně vysoko (porazila mj. Křivského – 1106), dokonce sahala po úplné senzaci, protože i Tlapák byl v posledním kole k poražení, ale to už nedotáhla. I tak zlepšení, pořád musí dohánět základní návyky, ale je na čem stavět. 3/7, 28. místo, 5. dívka, 1029.

Markéta Holásková měla krutý start (Píše, Hruban), ale potom začala předvádět nečekaně pěkné šachy (vítězství ve třetím a pátém kole), proložené nějakou až příliš rychlou prohrou. I ona mohla v posledním kole hrát na výhru, tři body by jejímu výkonu slušely víc. 2/7, 32. místo, 8. dívka.

Vepředu dle očekávání, jen se nedařilo Adamu Švandovi. Je to pestré, prvních šest lidí každý z jiného oddílu.

Výsledky

Výsledky turnajů jsou na chess-results: 10, 12.

Pořadí KP po třech turnajích lze stáhnout zde. V boji o postupové osmičky máme tři želízka, Matěj je zatím devátý, Míša sedmý, Kačka desátá.

Celkově mám z turnaje dobrý pocit, na většině hráčů je vidět znatelné zlepšení, byť se třeba bodově příliš neprojevilo. I podpora rodičů je pěkná.

Po delší době mám i pár ukázek:

Matěj Kobr (1100) – Václav Šafář (Polička, 1100), 5. kolo:

Černý má náskok ve vývinu a centrálního pěšce, Matěj ale přímočaře směřuje na krále. 1. Sd3?! Vykřičník za to, že si vytváří hrozbu, otazník za skutečnou hodnotu tahu. Místo toho mohl provést malou kombinaci: 1. Jxh7! Jxh7 2. Dxg4. 1. … Sxc3? Tam se nehraje. Správné bylo 1. … h6. 2. Jxh7?! Zase: vykřičník za to, že vidí silné hrozby, takže neztrácí čas braním střelce, otazník proto, že bylo třeba brát střelcem. 2. … Je2+ 3. Kh1 Jf4??

Napadnout střelce nestačí, správné bylo jeho dráhu překrýt: 3. … e4! a černý se ubrání a zůstane mu výhoda. 4. Jxf6+ gxf6 Černý hrál nejdřív Sf5, což Matěj reklamoval. 5. Dh7 mat. 1:0

Tomáš Rožek (Chvaletice, 1000) – Václav Kočí (1000), 5. kolo:

Rozházené figurky ukazují, že oba hráči zatím hrají jednotlivé tahy bez souvislého plánu. Černý tu může využít oslabeného postavení bílého krále, když zdemoluje obětí figury pěšcový kryt – a skutečně se do toho pustil: 1. … Jxg4!! 2. hxg4(?) A teď by po správném 2. … Sxg4 hrozilo úplně všechno: sebrat dámu, sebrat věž a hlavně odtáhnout střelcem (nejlépe na f3) a zmatit bílého krále. Jenže malé děti jsou nesoustředěné, Vašek během přemýšlení bílého nejspíš zapomněl, co chtěl hrát, zahrál cosi nesmyslného (možná 2. … b5??) a partii ještě prohrál. 1:0 Pochvalu si zaslouží za útočné rozmístění figur.

Partie našich dvou nejzkušenějších ze závěru turnaje ukazují jak pěkné pozice, do kterých se dokázali dostat, tak rezervy v realizaci převahy.

Michal Píše (1242) – Barbora Málková (1215, Lanškroun), 5. kolo:

Bílý má dvě věže proti pouhému střelci – a ještě může získat dámu: vidíte jak? 1. Dxd5+ Kc8 2. Ved1? 2. Da8+! Kd7 3. Va(e)d1+ Kxe6 4. Dxe8. 2. … Sb7 3. Dxc4+ Sc6? 4. Vd2? Klopýtavě kupředu. Míša má svou správnou myšlenku (zapojit obě věže), ale nevidí jednodušší tahy. Nejrychlejší je 4. b5 (vázanou figurku napadneme). Po dalších pár tazích však vyhrál. 1:0

Jan Rožek (Chvaletice, 1228) – Kateřina Dudlová (1259), 7. kolo:

Bílý má za střelce tři pěšce a útočné choutky na královském křídle, ale to nestačí, zvlášť, když si Katka připravila chycení bílé dámy: 1. … Vh7! Bílý může už jen trochu zlobit po 2. Ve2! Df5 3. Vf2!, ale černá dáma věž prostě vezme a Dxg6+ nebude nebezpečné. 2. Vg4?? Dxc2+ 3. Ka1 Vxh6? Dost typická situace, hráč pokračuje v připraveném plánu a nevidí silnější tah, který se zatím objevil. Lepší než vzít dámu je jednotažec Dc3. 4. gxh6 Vf2? Když někdo tah nevidí hned, nevidí ho ani po dlouhém rozmýšlení. Pořád Dc3 mat. 5. Vxg6+ Kh7 6. Vg7+ Kxh6 7. V7g6+ Dxg6! A je to taky doma. 0:1

A na závěr partie z dílny našeho hosta v dorostenecké lize (mimochodem, Honza se mě před partií s Míšou ptal, komu fandím 🙂 ).

Adam Josef Ret (Polabiny, 1385) – Jan Jiroušek (Česká Třebová, 1426), 7. kolo:

Krásná ukázka převahy jezdce nad střelcem! Střelec má minimum polí a je odsouzen k obraně slabin na černých polích, jezdec si může skákat, kudy chce. Rozdíl v síle králů je taky zjevný. 1. … Ja1 2. b4 Další odsouzenec na černém! 2. … h5? Protihra s g3-g4 zatím nehrozila. Tempa by se někdy černému mohla hodit. Šlo hned 2. … Jb3 3. Sc3 Jc1+ 4. Kd2 Ja2, tam nestačí ani pokus jezdce chytit 5. b5!? axb5 6. Sa5 pro 6. … b4 7. Kc2 Kxe3 8. Kb2 Jc3. Nevychází ani 3. Se1 Jc1+ 4. Kd1 Jd3 5. Sd2 Kd5 6. Kc2 Kc4. 3. Sc3 Jc2 4. Sd2 Bílý se drží, přesto se mu taková koncovka hraje velmi těžko, protože musí jen čekat, s čím černý přijde. Černý si může dovolit dlouho jen tak lavírovat a počkat si na chybu. 4. … Ja3 5. Sc3 Jc4 6. Sd4 Ja3 7. Sb2?? A je to tady, bílý se zmýlil brzo. 7. … Jc2 Vidle. 8. Sc3 Jxe3 atd. 0:1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *