Šachový klub Ústí nad Orlicí

Svitavská jedenáctka

Ne, řeč nebude o pivu ani o žádné z talentovaných svitavských hráček. Jde o jedenáctku našich hráčů doprovázenou nehrajícím koučem Markétkou na Vánočním turnaji ve Svitavách. Už jsme totiž dlouho šachy nehráli a začínaly nám chybět ;-).

Turnajů pro malé není nikdy dost, ještě záslužnější je organizace turnaje pro dorost, to je kategorie lehce opomíjená. Novinkou byl  turnaj pro doprovod.

Právě proto jsem se tentokrát nestihl nervovat u partií a shánět materiál pro článek. Dám tedy slovo samotným účastníkům turnaje, jak jsem je vyzpovídal v čekárně svitavského nádraží a v přeplněném kupé rychlíku Brno-Praha. Zpočátku nebylo lehké dostat z hráčů něco gramaticky správného a obsahově nenulového. První odpovědi zněly přibližně takto: “Já nevim …já nevim co mám to ..ať začne radši von …” Časem se ale hodnota odpovědí prudce zvýšila a kdyby jel rychlík déle, kdo ví, možná by došlo i k analýzám klíčových pozic naslepo. 🙂

Turnaj A (nar. 1991 – 1994)

Trojice kvartánů gymnázia nastupovala do patnáctičlenného turnaje s nasazením 7, 8, 9 a po úspěšných bojích skončila v pořadí 3, 6, 7. Tedy nadprůměrný výsledek. Jak jsme v téhle sestavě mohli s gymplem nepostoupit z kraje …

Když jsem přihlížel, viděl jsem kvalitní šachy, přímí účastníci ale mluví o záplavě hrubek.

Jan Mareš (5/7) “Vzhledem ke kvalitnímu obsazení turnaje … Se Sabolovou jsem to zkazil s figurou navíc. Krušina mi obětoval za věčný šach. Výprachtický si nechal dát jednotažec, i když bych i tak ve Svěšnikovovi stál s pěšcem navíc líp. Petrážovi stačila v posledním kole k prvenství půlka, tak jsem neriskoval. Asi bych ho porazit nedokázal. – Až na partii se Sabolovou jsem neudělal žádný blundr.” Třetí místo v silné konkurenci je krásné, blahopřejeme!

Ladislav Kubišta (4/7) “S Krušinou jsem měl v koncovce kvalitu navíc, ale on měl dva spojené volné pěšce. Vlezl jsem si hloupě do šachu a prohrál jsem to. S Michalem Markem v předposledním kole celkem vyrovnaná partie, ale pak přehlédl věž. Jsem spokojen, že jsem vlastně neudělal žádné velké chyby.” Vidět Láďu v posledním kole bojovat s Gábinou Sabolovou o stupně vítězů bylo příjemné, i když prohrál. Dobré šesté místo.

Petr Jániš (4/7) “Na začátku turnaje jsem dělal chyby (s Krušinou jsem nechal stát dámu), na konci jsem porážel slabší soupeře.” Stačilo to na umístění hned za Láďou.

Docela bych si tenhle turnaj zahrál taky. Co takhle příště propojit juniory s trenérama do jednoho turnaje? 🙂

Turnaj B (nar. 1995 – 1998)

Petr John byl nasazenou jedničkou, zato Lukáš Paukert jedním z nejmladších účastníků. Petr také bojoval v čele, byť po prohře s Rottem nikoli v úplné špičce, Lukáš se naopak probojoval  z úplného dna do … ne úplného dna.

Petr John (5/7) “Hrálo se mi dobře, soupeři byli lepší i horší. Jsem rád i za to čtvrté místo. S Rottem jsem nastavil věž … Se Zdeňkem Cachem jsem stál pozičně špatně, zalezlý v rohu, měl jsem slabého krále, ale získal jsem dva pěšce a vyhranou koncovku.” Ano, čtvrté místo není tragédie, Petr stojí v čele špalíru pro tři poličské vítěze.

Lukáš Paukert (3/7) “Turnaj byl hezkej. První čtyři partie jsme prohrál (podobně jako v Poličce) a pak jsem vyhrál tři za sebou. Líbila se mi poslední partie, dáma odřízla sedmou řadu, došel jsem pěšcem až na osmou do dámy.” Finiš 3/3 sice nestačí na slušný Buchholz, navozuje však jistě slušné euforické pocity.

Turnaj C (1999 a ml.)

Tradičně naše nejpočetněji obsazená kategorie, hned pět hráčů má v šachu všechno před sebou.

Vít Holásek (5/7) “Nastavil jsem dvakrát dámu zadarmo, jednou střelce zadarmo. V posledním kole jsem dal Nešporovi mat na g7.” Ve druhém kole Vítek spadnul do známé léčky (1. e4 e5 2. Jf3 Jc6 3. Jc3 Sc5? 4. Jxe5! Jxe5 5. d4 Sxd4 6. Dxd4 Df6 7. Jd5?? Jf3+ … jako by to bylo dnes, když to udělal David Bečička v partii se zápisem!) a prohrál i ve třetím, takže měl 1/3 a obával jsem se, že pokračuje útlum z posledních dvou akcí. Závěr 4/4 ale nebyl špatný, víc než 6. místo se po startu čekat nedalo.

Vojtěch Holásek (4/7) “Na začátku turnaje to bylo super. Od třetí partie jsem dělal strašlivě chyb. Na konci jsem vyhrál dvě partie, v posledním kole jsem dal mat Tulisovi věží v koncovce.” Vojta poněkud experimentoval v zahájení, inu, hravost a vynalézavost přece nejsou trestné.

Martin Paukert (3/7) “První partie se mi nepovedla, protože jsem si tam nechal dát mat v koncovce (ovšem proti Jakubu Cachovi držel vyrovnanou pozici asi třicet tahů!), a nepovedla se mi ani poslední partie.” Tam Martin proti Brejšovi bojoval ve věžovce bez tří pěšců, soupeře však držel na osmé řadě pod matem – to by ovšem nesměl měnit věže :-(. Mezitím ovšem Martin bojoval dobře, prohrával se silnými, porážel slabší. Ke své smůle narazil na Vítka zrovna, když měl jen 1/3. Díky síle soupeřů mu ale i 3/6 po šestém kole stačilo podle pořadatelů na zisk 4.VT, blahopřejeme! “Jo, a jednomu jsem dal šustrmat!”

Veronika Holásková (3/7) “Já už nic nevim!” (pláče) “A co poslední partie?” “No jo! Zkoušela jsem dát mat věží, ale pořád to nešlo. Pak jsem táhla pěšcem o jedno, soupeř ustoupil králem – a potom už mat věží šel!”  Třetí místo mezi dívkami do jedenácti let, slušný.

Jiří Píše (2/7) “On mi nastavil dámu, já jsem mu ji vzal dámou a byl to mat.” Jirka jel na turnaj po delší době, naposledy hrál snad Orlickou šachovnici, snad bude jezdit pravidelněji.

Zdá se, že ve všech kategoriích rozhodovaly velmi obdobné faktory: malí nastavovali občas dámy … a velcí taky.

O závěrečné hodnocení jsme poprosili nejmladší účastnici výpravy Markétu Holáskovou: “Líbil se ti turnaj?” “- – – ” (stydí se) “Budeš příště už hrát taky?” “- – -” (vrtí hlavou) Děkujeme za rozhovor.

Turnaj pro doprovod byl velmi zajímavou novinkou, škoda, že se z řad trenérů a rodičů vyskytlo jen šest odvážlivců. Marian mě porazil, takže skončil s pěti body první, já se čtyřmi druhý, na dělené třetí místo stačily body dva :-). Účastníci (kromě prvních dvou) hráli lépe, než by naznačovala jejich nízká ela.

Výsledky najdete tradičně na chess-results:

turnaj A: http://chess-results.com/tnr28641.aspx?art=1&lan=5&m=-1&wi=1000

turnaj B: http://chess-results.com/tnr28642.aspx?art=1&lan=5&m=-1&wi=1000

turnaj C: http://chess-results.com/tnr28643.aspx?art=1&lan=5&m=-1&wi=1000

doprovodný turnaj: http://chess-results.com/tnr28640.aspx?art=1&lan=5&m=-1&wi=1000

 

Na závěr pár diagramů z mých vlastních partií, berte ohled na to, že šlo o patnáctiminutovky 🙂

Holásek P. (2116) – Schaffer D. (1475)

V Philidorově obraně se černý pokusil uvolnit tahem 14 … d5.

Následovalo 15. De2 Sb4 16. Sg5?! (trochu lehkovážně připouštím rozbití pěšců, černý do toho ale nejde) d4?! 17.e5

 Když dva dělají totéž, není to totéž … Černý pěšec zatím nic nenapadá, bílý ano. Černý se ovšem z vazby vymaní osvědčeným způsobem. 17. … h6 18. exf6 hxg5 19. fxg7 Dxg7 20. Sxc6 dxc3

Pozice se pročistila, ale ne zcela vyjasnila. Taktiky je tu pořád dost, zejména na tak krátký časový limit. 21. Dxe6+?! Zcela přirozené, ne však nejpřesnější. Lépe vypadá např. 21. Vxd8+ Vxd8?! 22. Sxb7+ Kxb7 23. De4+ Ka7 24. Dxb4 cxb2+ 25. Dxb2. 21. … Kb8 22. Db3 cxb2+ 23. Kb1 a5?

Černý se držel, držel, ale před cílem klopýtá. Po 23. … Dc3 by došlo k naprostému vyrovnání, a to bych ještě musel hrát přesně. 24. a3 bxc6? Po jedné chybě hned druhá. Ještě nebylo pozdě na Dc3. 25. axb4?! Po  25. Vxd8+ Vxd8 by nebyl napaden ph2. 25. … axb4?! Teď to bude snadné. Dalo se zariskovat 25. … Vxd1+ 26. Vxd1 Vxh2. 26. Dxb4+ Kc8 27. h3 Vxd1+ 28. Vxd1 De5 29. Dxb2 Dxb2+ 30. Kxb2

Koncovka už by neměla být těžká. 1:0

 

Holásek P. (2116)  – Liebl (1660)

V pozici typu Samischova útoku v královské indické jsem donutil soupeře k oběti střelce za 2p – a možná jsem to neměl dělat, protože jsem se po většinu partie bránil a času ubývalo.

Pozice je za bílého vyhraná, ale jde o to ji vyhrát rychle a jednoduše. Možností do něčeho si nalézt je pořád dost. Nejvíc starostí by mi tu nadělalo 1 … c4, protože pak by nešlo dobírat na b3 jako v partii. 1. … Ka3 Pozice by si zasloužila delší rozbor, dobře vypadá 2. d6 i 2. g7, efektní je 2. Vb1. Já jsem měl ale naspěch. 2. Vxb3+! Nejde ani tak o samotný nápad, ale o propočet následujících tahů. 2. … Vxb3 3. Jxb3 Kxb3 4. d6 c4 5. d7 Vd8 6. g7 c3 7. g8D+ Vxg8 8. d8D Vxd8 9. Vxd8 c2 10. Vc8

Uf. Klaplo to akorát. Teď to chce jen rychlou ruku … 10. … Ka3 11. Vxc2 Kb3 12. Vh2? Ne, já vím, že to není špatný tah; ale v situaci, kdy záleží na každé vteřině, bylo třeba hrát 12. Vc8. 12. … Ka3 13. Vh3+ Kb4 14. Kxa2 Kdosi tam teď svolával děti, aby se šly koukat, jak se matí králem a věží, jenže já jsem na to měl v tuto chvíli přesně sedm vteřin. Naštěstí soupeř spolupracoval, takže jsem si v závěru mohl dokonce dovolit dva tři tahy v mírnějším tempu 🙂 1:0

3 thoughts on “Svitavská jedenáctka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *