Šachový klub Ústí nad Orlicí

Políčky od Poličky

… aneb Pokyn po letech nastoupil za áčko a těší se, až opět nastoupí za béčko 🙂

Nejprve děkuji Holymu za možnost napsat reportáž… zatímco Pavel odehraje v 2. lize  11 partií za rok, já tak 11 partií za život 🙂

6. kolo nám Na Skobě do cesty postavilo áčko Poličky, které občas i porazíme, jenže:

a) Časy se změnily, věnné město hraje o postup, my se plácáme u dna 🙁

b) Peky se odstěhoval do Humpolce a k tomu, sprosťák, hraje za Poličku. A co víc, nebylo mu blbý přijet do Ústí, za které kolik let oučinkoval 😀

c) Ústecká sestava trpí absencí pomalu všech lidí ze základu 😀 Kapitán přeci hrát nebude, Zeiny je na horách, Hurťák nevimkde, Péča vlastně už šachy ani nehraje, zbytek Ústí A je vlastně Ústí B, Dáda Kameník míří do Letohradu a Katka Šmajzrová přeci nemůže hrát, když je vedoucí soutěže 😉

V utkání tak nejde “kdo to urve”, nýbrž “o kolik to schytáme”. Hosté nepřijeli sice v úplně top sestavě (chyběl můj jmenovec Tomáš), nám ovšem chybí ze základu hráči číslo: 1, 2, 6, inu tak 🙂

Co se týká zahájení, koukám na partie jedním okem, sám mám se svou pozicí od úvodních tahů dost práce (příprava nevyšla, GM Jansa pravdu neměl 😀 ).

Na jedničce ve francouzské snad Vašek Grundman ani aktivně hrát nechce, na dvojce staví Peky na Holyho vyloženě nevinnou pozici (takže tam určitě bude nějaká sviňárna), na trojce asi rovina a žádný spěch, o stůl dál Jarda Volf hraje svoje a hůř asi nestojí. Na pětce opět žádná divočina, Honza Švub proti Oldovi Lorencovi hájí opticky trochu horší pozici. Já asi hodinu přemýšlím, proč jsem vlastně šel na šachy, a na poslední Vítek Kapoun dělá Magdě Komárkové od prvních tahů radost.

Jak se čas krátí (ráno to říkal pan farář během kázání, což určitě nebyla náhoda 🙂 ), stojíme hůř a hůř, skoro si říkám, že průběh utkání není důstojný dvou dlouhodobě +- rovnocenných soupeřů.

Ještě včas to stihli zapůlit Jenda Mareš a Jarda Volf (nevím v jakém pořadí), pak už dlouho zdechlou pozici zabalil Holy a ani Vašek na jedničce neměl co nabídnout. 3:1 pro hosty.

Poté se hrálo poměrně dlouho, ale na obrat není pomyšlení. Martin Poslušný hájí horší koncovku bez pěšce, kterého Víťa na osmičce nemá už od zahájení, já horko těžko držím horší čtyřjezdcovku a Honza Švub doufá v záchranu v nestejných střelcích.

Zatímco Na Skobu přichází kamarádi z béčka, kteří krutě vygumovali 7,5 rezervu České Třebové, my pijeme hořký kalich dole ve výčepu a kalich hořkosti o patro výš. Vítek v koncovce nemá šanci, Martin prohrál po hezkém pěscovém průlomu a u Honzy bylo mnoho psů (pěsců) zajícovou smrt. Jedině moje pozice se postupně zlepšila, což je bílými nedobrá vizitka, ale co naplat.

6,5:1,5 vypadá krutě, ale výsledek se zrodil po zásluze. Bez jediné vyhrané partie.

1. Václav Grudman (1944) – Petr Červený (2294) 0:1 Cestou na Skobu jsem si říkal, že by Venca v nějaké taktické přestřelce mohl mnohem zkušenějšího soupeře ošidit. Partie ale nic nenabídla, náš talent o aktivitu nestál (výměnná francouzská), celkem rychle ztratil pěšce a když nevyužil v soupeřově časovce jakousi šanci, bylo vymalováno.

2. Václav Pekař (2174) – Pavel Holásek 1:0 Viděl jsem nějakou hru dámským pěscem, kde sice bílý nastavěl figurky rádoby nevinně, o to drsněji ale vystartoval na černého krále. Oslabení g6 se černému vymstilo, zvedák Jg5 byl vidět i z dálky  a pozice byla hned na odpis, i když Pavel ještě chvilku tahal, aby z toho nebyla miniaturka.

3. Jan Mareš (1962) – David Komárek (2147) 1/2 Jakási bouda s c4, kde černý časem postoupil do centra (d4+e5) a pozice se zablokovala na dámském křídle. Nemám tušení, kdo remízu nabídl, nerozhodný výsledek se zrodil celkem rychle. Bílý od pozice asi víc chtít nemohl, černý svému mančaftu neublížil.

4. Josef Havelka (2085) – Jaroslav Volf (2067) 1/2 Volfovská sicilka, kde bych s nejlepším juniorem široko daleko hrál gambitové Jc6, kdežto Jarda zvolil svoje d6 a trpělivě vyrovnával. Zdálo se mi, že stál o fous hůř, ale vkonečné pozici prý byly věci jinak, nevím…

5. Martin Poslušný (1952) – Jaromír Paščenko (2097) 0:1 Márty nespěchal, hrál dvojdomek s d4+c4, ze zahájení se mi pozice líbila. Nicméně soupeř to stavěl zdravě a hůř asi nestál. Pak jsem dlouho, dlouho nic neviděl…  a když už všichni dole popíjeli, vylezla z toho pěšcovka, v níž černý vyhrál pěkným průlomem.

 6. Oldřich Lorenc (2077) – Jan Švub (1933) 1:0 Na anglickou reagoval Honza královsko-indicky a pozice by se mi snad i líbila… nebýt toho, že po první větší akci bílého zůstalo viset na f7. Pak se měnilo, na šachovnici zůstala věž a nestejnopoláci, jak daleko měl náš hráč k remíze, si netroufám soudit. Olda zkušeně utáhl šrouby a dokázal přesvědčivě, že i rádoby remízová koncovka může skončit rezultátem.

7. Jan Pokorný (1899) – Bronislav Houška (2037) 1/2 Poctivě jsem se na Broňka chystal, bohužel ani GM Jansa nemá spolehlivý recept na zahájení, které zná soupeř lépe 😀 Už někdy po 10. tahu jsem uznal mírně horší pozici, kterou jsem po výměnách v koncovce jezdců a s minimem času už po 20. tahu srdnatě hájil. Prohrané to asi bylo, nicméně poražen jsem neodešel, soupeř šance nevyužil. To až o patro níže v blickách, když všichni odešli a soupeři jel vlak do Pardubic až za dlouho 🙂

Posledních cca 20 tahů už bylo asi navíc… ale aspoň můžeme machrovat, že jsme to tahali pomalu až do holých králů 😉

8. Magdaléna Houšková (2024) – Vít Kapoun (1786) Víťa je bez přehánění typický oustecký produkt hry šachové – příkladný bojovník, improvizátor…a mizerný teoretik 😀 Už ze zahájení stal děsivě (e4 e6 d4 d5 Jd2 de4 Je4 Jf6?! Jf6 Df6), Magda “jen” naskládala figurky proti černému králi, získala pěsce h6 a… myslel jsem, že vyhraje dřív. Takhle popsali protagonisté duelu dva partiáře, ale na výsledku to stejně nic nezměnilo.

Sečteno, podtrženo, prohráli jsme o parník, ale což, jede se dál a klíčové zápasy jsou teprve před námi – protože jsou klíčové, reportáže píše opět Holy 🙂

Nejhodnotnější ze šachové neděle shledávám pozápasovou analýzu systému 4.Se3 v Pircově, kterou jsme v lokále u píva (v sestavě Broňa, já, Holy, Jarda Volf, Kuba Netušil, Honza Smola) provedli tak přesvědčivě, že by naše knížka strčila do kapsy i GM Jansu se vší dynamikou 🙂 🙂 🙂

Šachový klub Ústí nad Orlic li TJ Štefanydes Polička A
Grundman Václav (H) 1944F 0 1 2294F Červený Petr
Holásek Pavel 2009F 0 1 2174F Pekař Václav (H)
Mareš Jan 1962F ½ ½ 2147F Komárek David
Volf Jaroslav 2067F ½ ½ 2085F Havelka Josef (H)
Poslušný Martin 1952F 0 1 2097F Paščenko Jaromír
Švub Jan 1933F 0 1 2077F Lorenc Oldřich
Pokorný Jan 1899F ½ ½ 2037F Houška Bronislav
Kapoun Vít 1786F 0 1 2024F Komárková Magdaléna
:

 

 

4 thoughts on “Políčky od Poličky

  • Pavel Holásek napsal:

    Reportáž Davida Schaffera s ukázkami: http://www.stefanydes.cz/?mn_post=538

  • Pavel Holásek napsal:

    Drobné poznámky nepíšícího kapitána :-):

    1) Na to, jak jsme nastoupili slátaní, vznikly docela zajímavé dvojice, kdy jsem si říkal, že to jednobrankovka nebude, že to můžou být zajímavý šachy. Bohužel jsme odešli, kde mohli.

    2) Vaškovu partii vidím úplně jinak, o aktivitu rozhodně stál, navzdory výměnné francouzské šel do nestejných rochád a chystal pěšcový nástup, většinu partie pak probíhaly zajímavé taktické šarvátky v centru.

    3) U mě je to skoro komedie, říkal jsem si, že nepůjdu do tradičních ostrých divočin, ale budu jednou hrát solidní šachy s hledáním pozičních drobností a výhledem na trpělivost v koncovce … a dostal jsem zvedák hned po zahájení.

    4) Pozitivní je pohled na celkovou tabulku, kde máme odehraný celý předek a teď už budeme sbírat ty body …

    5) Kouzelný je Jardův přístup, když s hosty z Poličky družně rozebírá naši příští sestavu na jejich béčko. 🙂

    • Honza Pokorný napsal:

      K jednotlivým bodům:
      1) Mně to přišlo totálně na jednu bránu, v jediné partii jsme je neohrozili, ani náznakem.
      2) Tuhle partii jsem jako jedinou stihl sledovat trochu víc. Vašek by se asi vyjádřil sám, ale mně to přišlo jako improvizace, úplně proti duchu francouzské, kterou mám zrovna dost obehranou. Výměna na d5, výměna nejdůležitější bílé figurky (bělopolák) – obojí je strategicky špatně, z nástupu na křídle ve výsledku nic nebylo (mj. věže h+g se po chvíli vrátila do centra). Černému (Červenému 🙂 ) stačila jen trochu pozornosti a měnit, měnit, měnit.
      3. U Tebe jsem si říkal, že to schytáš po g6… a taky že jo 😀
      4. Sbírejte 😉
      5. Jarda je halt družnej, no… 🙂

      • Pavel Holásek napsal:

        ad 2) Já se naopak domnívám, že šlo o přípravu, i vzhledem k času (na začátku měl Vašek spotřebu asi pět minut, soupeř půl hodiny), i ve výměnné francouzské jsou způsoby, jak hrát asymetricky na výhru.

        ad 3) g6 tam patří, to je ještě v pohodě, celá varianta je plně hratelná, jen nepřehlídnout ten jedinej postup.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *