Šachový klub Ústí nad Orlicí

Memoriál Oldy Hájka v blesku – KP PDŠS 2009

Na Štěpána jsme uspořádali již 41. ročník Memoriálu Oldy Hájka v blesku, který měl současně i status Krajského přeboru PDŠS v blesku. Opět jsme museli změnit prostředí, útočiště jsme nalezli v Restauraci “U tří mostů”, kde nám vyšli po všech stránkách vstříc, za což jim patří velký dík. Doufejme, že tam současní provozovatelé vydrží co nejdéle a nebudeme muset příští rok shánět jiné prostory.

Nyní něco málo k vlastnímu průběhu. Napíšu ale především statistické údaje, postřehy sem snad doplní další účastníci, sám jsem kromě obsluhy počítače a vlastního hraní nestíhal cokoli sledovat. Letos se sjelo 43 hráčů z 20 oddílů. Tak pestrou účast jsme ještě v Ústí neměli. Celý turnaj měl tradičně velmi kvalitní obsazení, průměr celého turnaje 1979 je pravděpodobně nejvyšší v historii. Hrálo se švýcarským systémem na 17 kol, poprvé jsme vyzkoušeli tempo 3 minuty + 2 sekundy na každý tah. Jsem zvědavý na dojmy ostatních účastníků (já jsem si na nové tempo nestihnul zvyknout, sice jsem díky němu jednu partii vyhrál, v pěti dalších jsem ale ještě převážně ve střední hře spadnul…), z pořadatelského hlediska se ale toto tempo velmi osvědčilo, nezaznamenal jsem jediný problém, takže předpokládám, že u něj v dalších letech zůstaneme.

V turnaji suverénně obhájil loňské prvenství Martin Červený z Polabin před Marianem Sabolem z Vysokého Mýta a Michalem Novotným z Polabin. Za touto trojicí už zuřily líté boje, kde si nikdo nemohl být jistý s nikým. Určitě nejpříjemnějším překvapením byly výkony a umístění bratrů Půlpánů, Jakub dokázal zremizovat i Martina Červeného a Mariana Sabola a porazit řadu KM (Rp 2222) , odměnou bylo vynikající 6. místo (byl nasazený jako 32.). I 8 letý Matěj hrál velmi dobře, 8 bodů a Rp 1884 mluví za vše.

Domácím se příliš nedařilo. Největší ambice jsem měl já s Jardou Volfem, za Jardu mluvit nemůžu, já jsem byl vcelku spokojen s hrou, nezvládnul jsem ale nové tempo. Na druhou stranu to nakonec zas tak špatně nedopadlo, přes 50% jsem se dostal :-). Nejlépe nakonec dopadl Petr Mareš st., oproti nasazení si ale polepšil pouze David Kameník a Honza Mareš. Nutno ale podotknout, že v takové konkurenci to bylo velmi těžké. Rozdíl mezi 10. a 29. místem byl pouhý 1 bod…

Kompletní výsledky jsou na chessresults.

Co říci závěrem z pohledu pořadatele? Celkově jsem byl s účastí spokojen, očekával jsem ale větší účast domácích. 9 hráčů sice není tak špatné číslo, z mládeže si ale na turnaj našel cestu pouze Jenda Mareš. Celkově účast mládeže a žen byla poměrně slabá (resp. nulová), snad si za rok najde k nám cestu více nadějí. Tak opět za rok 🙂

Nakonec několik fotek, které zachytil Honza Pokorný…

12 thoughts on “Memoriál Oldy Hájka v blesku – KP PDŠS 2009

  • Honza Pokorný napsal:

    Jasné, Mariane, v pohodě.
    Teď dáme dohromady nějak reportáže z první ligy a dalším šachům se nebráním (budu dělat za sporťáka a chci dávat víc šachů, protože mě za to nesnášej atleti a mně to dělá dobře 😀 ).
    Šachu zdar
    Honza

  • Marian Sabol napsal:

    V Sauně se kouřilo vždycky jen na chodbičce, i když při frekvenci courání na záchod to bylo skoro jedno. Ale už dost! Už jsem věnoval těm hnusným (promiň Honzo – tebe se to netýká) kuřákům času až přepříliš.
    Teď z jiného soudku:
    Turnaj byl velice dobře obsazen. V podstatě jsem odehrál 17 partií se silnými soupeři. Nepamatuji si na žádnou snadnou výhru. Tempo vynikající, systém švýcaru taky. Mnoho partií jsem otočil ve svůj prospěch (např. Veselý, Kourek, Šmajzr), ale taky některé pokazil (Půlpán, Hrubeš, Pokorný). Zisků ale bylo více než ztrát. Doufám, že se domluvíte a přijedete aspoň jedno družstvo na KP v blesku příští neděli. Kouřit se ale bude venku! 🙂

  • Honza Pokorný napsal:

    Na mě udělal herně největší dojem starší z Pulpánů, i na tom vražedným tempu vymýšlel úžasné věci, třeba v partii s Marianem.
    A kuriozita? No láskyplně se ke mně choval Pavel Kylar a odpoledne, když jsem byl dávno na jiné akci, mi volal v kvalitním rozpoložení Petr Mareš 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    No tak, nikotinová aféra už je rozpitvaná do detailu; co takhle veselé historky? Pamětihodné výroky? Neuvěřitelné pozice? Kuriózní prohry?

  • Honza Pokorný napsal:

    Tudíž se snažím prezentovat, což mi někdo možná vyčte, jako chápající kuřák 🙂 Ale fakt nejsou všichni tabákuchtiví tak bezohlední, jak si třeba myslíš, Mariane.
    Blbé ovšem je, že v hrací místnosti stačí jeden nechápající a…

  • Honza Pokorný napsal:

    Ahoj Mariane.
    Nemám, co bych ti vyvracel a stejně tak souhlasím s tím, co píšeš ty i David. S tím alkoholem jsem to uvedl pouze jako příklad toho, že dodržování pravidel je, a nejen na turnajích, ale také mistrovských utkáních, někdy dost nedůsledné 🙂 Myslím, že je to poučení na příští rok.
    Pro zamyšlení, v Sauně se určitě v lokále kouřilo léta předtím taky, nechce se mi věřit v opak. O tom problému hovoříme až teď…
    Turnajů, narozdíl od Tebe, hraju málo, nemám na šachy dost času a mistráky maximálně jednou za týden mi stačí. Tam se navíc s podobnými problémy už roky nepotýkám. Nekuřákům život neotravuju, naopak je chápu, a tudíž venkovní cigárko upřednostňuji…

  • Marian Sabol napsal:

    Však já jsem ani slovíčkem nezmínil pití alkoholu v hrací místnosti. I když je alkohol v hrací místnosti výslovně zakázán, chápu, že tento memoriál pojímá každý trochu jinak. Jenže mezi pití, alkoholu a kouřením je jeden obrovský rozdíl, kerý kuřáci nikdy nechtějí pochopit. Tím, že někdo pije, nikoho dalšího neobtěžuje (pokud to nepřežene, ale to už jsou důsledky). Ale stačí 2 bezohlední kuřáci a zničí ovzduší pro všechny ostatní. To, že se dalo hrát i v salónku samozřejmě vím. Ale kupodivu všichni mí soupeři, kerých jsem se ptal, chtěli hrát v kuřácké místnosti. Tak jsem rezignoval. Souhlasím s Davidem: Názory má každý jiné. Ale to nic na věci nemění. A na závěr: Chtěla přijet i Gábina a jsem rád, že jsem ji to rozmluvil. Nevím, proč by měla přijet domů z krajkého přeboru jako z putyky.

  • Honza Pokorný napsal:

    Aha. No já nemohu posoudit, z čeho ten nápad dvou hracích místností vznikl, přišel jsem ke Třem později a k tomu jen na chvilku. Od oka jsem si myslel, že v kuřáckém lokále hráli poslední kola ti z popředí (Martin Červený, Marian Sabol, starší Pulpán, Maikl Novotný, Tomáš Pokorný), tak mě napadlo, jestli nebyly první šachovnice nějak slovně “očíslovány”. Pokud ne, tak měli nekuřáci možnost výběru (i když na holé skutečnosti, že zakouřená hrací místnost je sama o sobě blbá, to nic nemění).
    Druhá věc je ta, že Memoriál Oldy Hájka nebyl nikdy prost společenské zábavy 🙂 a hodně z účastníků jej také přesně takhle vnímá – jako příležitost potkat se se známými, popít a pokecat. Spojení pivní hospodský pouťák je na můj vkus trochu silné, to byl pro mě spíš takovej Kanec Open. Nevím jak vy, já jsem se na tomhle blicáku naučil a taky odnaučil pít ferneta 😀
    Status krajského přeboru je určitě príma, ale trvá proti původní tradici velmi krátce. A tradice je i v šachu jářku silná věc 🙂

  • David Kameník napsal:

    Nevím, názor má každý jiný. To že se hrálo na několika šachovnicích v hospodě kde se kouří, mimo nekuřácký salónek, si dle mého názoru vymohli hráči , kteří chtěli hrát v méně namačkaném prostoru, tedy mimo nekuřácký salónek. 21 stolů by se tam vešlo. Nikdo hráče nenutil ať tam hrají. V hospodě mohli hrát třeba ti kterým kouř nevadí.
    To že se kouřilo na chodbě a ne venku je věc druhá. To si mohli hráči kuřáci sáhnout do svědomí a jít ven ať nečoudí pod nos nezletilým a nekazí jim zdraví už od malička.
    Pěkný den

  • Honza Pokorný napsal:

    Souhlas s Marianem. Tohle mě trklo hned po příchodu, a to tabáku na rozdíl od něj, holduju. Nicméně představa, že si v hrací místnosti zapálím, je nemyslitelná. A docela je mi líto nekuřáků, včetně výborně hrajících kluků Pulpánových, kteří to museli snášet a hodiny v tom blicat.
    PS: Vybavuju si storku na podobné téma, kterak si jeden nejmenovaný, a k tomu vysoce postavený, rozhodčí vykládal pravidlo o zákazu alkáče v hrací místnosti. Kus od šachovnice zřídil provizorní bar s cedulí rum 10 Kč 😀 . A vzledem k okolnosti, že jeden hráč hostí byl během mistráku těžce při chuti, dalo by se hovořit o ovlivnění matche 🙂

  • Marian Sabol napsal:

    Mě se přechod na tempo 3 + 2s/tah líbil. Bylo k vidění spoustu zajímavých koncovek, které se většinou rozhodovaly na šachovnicích, i když samozřejmě se šibeničním časem. Co mě ale hodně naštvalo, bylo kouření v hrací místnosti. Je mi jasné, že salónek byl nekuřácký a u výčepu se kouření zakázat personálu a běžným hostům nemohlo. Ale šachisté tam kouřit nemuseli. Nejde jen o dospělé nekuřáky, ale hlavně o děti (Půlpány). Vždyť dneska bylo tak příjemně, že se nemuselo kouřit ani na chodbě a mohli klidně chodit kouřit ven. Myslím, že to byl krajský přebor a ne nějaký hospodský pouťák. Pokud se řídíme pravidly FIDE pro hru, tak bychom se měli řídit pravidly FIDE a Soutežním řádem i v otázce kouření (či spíše) nekouření v hrací místnosti.

  • Honza Pokorný napsal:

    Můj rychlodojem byl takový, že se jednalo o velmi silně obsazený turnaj s celkem solidní domácí účastí (osobně bych rád hrál, ale měl jsem trochu moc akční den). Fotky už posílám mailem, klidně je sem přidejte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *