Šachový klub Ústí nad Orlicí

Těžká cesta k postupovým bodům

3. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. H+D16, H+D14, Polička, 7. 2. 2015

Před týdnem se v Poličce samozřejmě nehrála jen 2. liga, ale hlavně další turnaj starších žákovských kategorií. V šestnáctkách už je slušná kvalita, ve čtrnáctkách zase mohou hrát i mladší. To vede často k masové účasti, což hodnotím trochu obojace: je prima, že mladí mají šanci hrát se staršími (mnozí se mezi nimi slušně prosazují), ale špička mezi sebou odehraje jen minimum partií a jedna chyba může zmařit postupové šance.

Avizovaná stovka nakonec nepadla, ale 94 hráčů (27 + 67) je v době chřipkové epidemie a zimních sportů krásná účast. My jsme k tomu přispěli jedenáctkou našich (4 + 7), k úplné idyle mi chyběla ještě Katka Dudlová a Matěj Kobr. Martin pobral šest lidí do auta, Seibertovi si udělali rodinný výlet, já vzal svoje děti vlakem (tradiční šachový vlak, totiž osobáček ze Svitav s desítkami mladých šachistů, by si skoro zasloužil zvěčnit v nějakém krátkém filmu). Bylo krásně, umrzlo, azur; metelice přišla až v neděli.

Turnaj už mohl hodně napovědět o finálových osmicích. My máme ambice jen v šestnáctkách (Vojta, Jirka, Verča Š.), ve čtrnáctkách jsou Verča H. a Nat mimo špičku a ostatní patří věkově níž.

Hrál jsem ligu a vůbec, ale vůbec jsem nechodil koukat, jak to tahají děti, takže si jako obvykle něco o průběhu vymyslím.

H+D16

Tři naši aspiranti na přední místa a poprvé v šestnáctkách i Natka.

Veronika Šmajzrová hrála velmi slušně už minule v Hlinsku, ratingově dokonce předběhla Jirku a dařilo si jí i tentokrát. Ve druhém kole sehrála rovnocennou partii s Kupsou, kterou zkazila až v koncovce (v dámské koncovce nelze nechat soupeře, aby si nechráněné pěšce dobíral se šachem!). Pak porazila Lysého a Kubáška a hlavně mezitím remízovala s Ježkem (1685! – to je ten, co teď za družstva půlil s Jardou Volfem!). Po prohře s Cachem jí nepřál los, když do posledního kola dostala poličského Jakuba Simona, ale Verča ho dokázala porazit (viz ukázka)! Názorně tak předvedla, že účast na kroužku je škodlivá, protože všechny naše hráče z kroužku nechala za sebou. 🙂  4,5/7, 9. místo, 1. dívka, 1518.

Jirka Píše potřeboval postupové body, bojoval jako lev, byl vidět v popředí a odehrál velmi silný turnaj. Porazil tak mj. našeho Vojtu, Jakuba Simona a Brejšu. Ve třetím kole nestačil na Patrika Žejdlíka, v předposledním hrál s celkovým vítězem Ludvíkem, ale nadějnou pozici s ním nevyužil (viz ukázka). Ke všemu neštěstí měl pak těžký los v podobě Kupsy – a ve švýcaru znamenají dvě nuly na konci strmý pád. Škoda, postup se tím vzdálil. 4/7, 10. místo, 1509.

Vojta Holásek zarámoval prohru s Jirkou slušnými výhrami (Lysý, Martin Joukl), ale nezvládl partii s Bouchalem a následně dostal Cacha, takže ani dvě výhry v posledních kolech na solidní umístění nestačily. 4/7, 13. místo, 1431.

Natka Hrůšová se po dlouhé době dostala s námi na turnaj a poprvé okusila královskou kategorii šestnáctek (kde je dívek hodně málo) – a zanechala obvyklý dojem: slušně rozehrává partie, strategicky pozicím rozumí (sledoval jsem její partii se spolužačkou Veronikou, dlouho zcela vyrovnaný boj), ale nepřitlačí na pilu a v poslední chvíli chybuje, takže bodů je z toho málo. Chce to cvičit taktiku a hrát. 1/6 + 1K, 25. místo, 2. dívka, 1029.

Původně měl být turnaj opravdu nabitý, ale trojice domácích (Ondřej Švanda, Tulis, Nešpor) nakonec hrála 2. ligu, takže k bodům bylo o něco blíže. Suverénně se prosadil při své letošní první účasti Tomáš Ludvík, dál už je to vždycky loterie.

H+D14

Míša a Verunka H. s ambicemi být nad 50%, Nat by byl nejspíš kolem půlky spokojen, mladí Hanka, Markétka, Domča a Tomáš s cílem pěkně si zahrát.

Míša Píše patří ještě do dvanáctek, ale viditelně se zlepšuje, takže ani tady nebyl bez šancí. Pořádně se vytáhl ve druhém kole, když porazil třetího nasazeného Ročňáka (1521). Po prohře se Stočkem mu přál los, takže dvě kola před cílem měl 4/5 a hrál pěkně vepředu. V závěru nestačil na Adama Švandu a Klabeneše, ale i tak skončil asi na svém. 4/7, 20. místo, 1323.

Verunka Holásková odstartovala 2/3, ale potom udělala tři nuly v řadě, s mladým Adamem Zelenkou by prohrávat nemusela. Říkala, že chybovala v koncovkách, sám jsem viděl, jak podceňuje postup volného pěšce. Hraje zhruba pořád to samé a konkurence jí výrazně utíká, není to dobré. 3/7, 37. místo, 5. dívka, 1090.

Nat Seibert s námi netrénuje a samotná účast na turnajích stačí jen k mírnému zlepšování. Ledacos už hraje slušně, ale pořád chybí základní rutina. Bodoval jen s malými, trochu zkušenější soupeři byli nad jeho síly. Měl tu ovšem jako osobního trenéra Adama Lorence z Letohradu a partie spolu hned rozebírali. 2,5/7, 52. místo, 1010.

Hanka Dostálová začala jezdit pravidelně a na její hru se dá koukat, mezi staršími pár bodíků uhrála, to není vůbec špatné! 2,5/7, 53. místo, 8. dívka, 1005.

Domča Šmajzrová zase jednou doplatila na svoje příjmení, které ji řadí na konec startovní listiny: ve druhém kole chytla kontumáka a následně pak silnější soupeře. I proti těm slabším ale ztrácela, chytla se až v posledním kole. 1/6 + 1K, 57. místo, 9. dívka.

Markétka Holásková porazila ve druhém kole domácí naději Šafáře, takže i ona si zahrála s několika zkušenějšími hráči, dopadla podle předpokladů. 2/7, 60. místo, 11. dívka.

Tom Holásek dal, myslím, jeden šustrmat a neskončil poslední. Jak asi dopadne ve čtrnáctkách za šest let? 1/7, 65. místo (ze 67).

Ve výsledkové listině jsou výrazně vidět zástupci mladších kategorií, někteří i výrazně mladší než roč. 2002-03: 1. Rudolf Jun, 2. Adam Švanda, 4. Honza Jiroušek, 6. Jareš, 9. Stoček atd. To je opravdu výrazná generační vlna! My tu bohužel nikoho nemáme, v ročníku 2002 vůbec nikoho, v r. 2003 ani Verunka, ani Nat na špičku nemají.

Shrnutí

Výsledky jsou k nalezení na chess-results, celkové pořadí ke stažení zde.

Přes dílčí neúspěch má před posledním turnajem největší šanci na finále v šestnáctkách průběžně sedmý Vojta, jen supervýkon by pomohl třináctému Jirkovi. Ve čtrnáctkách se nervovat nemusíme :-), nejlíp jsou na tom za třicátým místem Markétka a Tomáš, kteří odehráli všechny tři turnaje 🙂 :-).

Ukázky

Jiří Píše (1471) – Tomáš Ludvík (1826, Polabiny), 6. kolo:

Zrovna jsem zašel do sálu na obhlídku a tam se na mě smála tahle pozice. Jd5 mocně ovládá šachovnici – a co víc, bílý tu přímo získává figuru! 1. Sxe5 dxe5 2. Jxe7+ (2. … Vxe7? 3. Dxd8+ Vxd8 4. Vxe7) Jirka myslel, od partie jsem odešel dřív, než táhl – a s údivem jsem se později dozvěděl, že prohrál; co se to stalo? Škoda šance.

Veronika Šmajzrová (1486) – Jakub Simon (1521, Polička), 7. kolo:

Naše hráčka má pika a hlavně aktivní těžké figury, jasná výhoda. Jen nepustit dámu k nějakým věčňákům. 1. … Dc7 2. Vd4?! Lépe 2. Vf8!, věž na osmé řadě je poklad. 2. … Vd7?! Pochopitelná snaha měnit pasívní věž za aktivní, ale pouští pe6. 3. Jf3! Poslední bílá figura zasahuje do hry. 3. … e5! Zajímavá léčka, jen ji dotáhnout. 4. Vxd7 Dxd7 5. Jxe5?

Teď právě může černá dáma zasáhnout. I s Kupsou si Verča nechala brát pěšce se šachem. (5. h3) 5. … Dd1+ 6. Kg2 Dd5+? Myslel si snad černý, že vidličkou získá figuru? Po 6. … Jxe5 7. Dxe5 Dxg4+ by partie nejspíš skončila remízou. 7. Jf3 Šlo i 7. Df3. 7. … Jg5 8. h4 Je4 9. Dxa6 a černý překročil v prohrané pozici čas. 1:0 Výkon obou hráčů poznamenaný chybami, ale částečně za to může nedostatek času.

Fotky

Pardon, techniku obecně nemám nic moc, ale ještě navíc jsem měl jakýsi zarosený objektiv …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *