Šachový klub Ústí nad Orlicí

Bitva na devíti šachovnicích

Do Letohradu přijela „rezerva“ A družstva kompletní. Nastoupilo prvních devět hráčů. Domácí družstvo nastoupilo rovněž v prvních devíti. V 10 hodin vypukl boj o první místo v KPII. Pozice těžké, nepřehledné, nikde úplná jednobrankovka. Cca do 12ti se situace tříbila. Někde stojí Letohrad lépe, jinde Ústí. Jako první neuspěl černými host Letohradu Kraus. Paradoxně Elově nejlepší hráč. Pak neudržel černé Láďa Kubišta. Zápas přešel do časových kontrol, ve které si vybral nulu Jirka Řehák a Petr Mareš st. A na jedničce Kuba Netušil. Dohrává se Lorenc – Jániš a Kylar Glockner – u obou koncovka lehkých figur. Před nimi dává kapitán Ústí Bohouš jedinou zápasovou remízu. Resp. Papáček dává „věčný šach“. Před dohráním posledních dvou partií leží přetěžký úkol na hráčích Ústí. Nelichotivý stav 3,5 – 2,5 nutí oba hráče hrát na výhru. Petr Jániš má koncovku výrazně lepší- Omezil jezdce v pohybu svým střelcem a tempuje králem. Dle všech přihlížejících otázka techniky a trpělivé hry. Sice to bude trvat dlouho, ale výsledek by měl být vcelku jasný. A co druhá nedohraná partie. Pavel se usilovně bránil a komplikovanou pozici zjednodušoval aby se mohl alespoň trochu nadechnout. Bohužel. Dosud nejlepší hráč soutěže tohoto nedopustil a za pomoci krytého volného pěšce partii vyhrál. Podtrženo sečteno 7 výher bílými a jedna remíza. Rozhodla o tom, źe Ústí musí čekat na zaváhání Svitav a Letohradu. Ten musí potvrdit první místo za 14 dní v Litomyšli, aby živil naději na postup do KPI. A další krok? Cílem je udržet Svitavy na nepostupovém místě? Kdo ví.

9 thoughts on “Bitva na devíti šachovnicích

  • Sabol Marian napsal:

    Tak zase na druhou stranu v tak “pitomé” soutěži se stačí soustředit na dva zápasy a ty vyhrát. Kdyby tam bylo 6 dobrých družstev, museli byste jich vyhrát pět. 🙂 Jinak je to samozřejmě škoda, že vám ten postup zřejmě opět unikne.

    • Honza Pokorný napsal:

      Nakonec rozhodují maličkosti, ale myslím, že nám se jich posčítalo víc. Po bitvě je každej generál, ale je zjevný, že se čtyřmi nulami černými se zápas vyhrát nedá. Blbý je to tím spíš, že na těch čtyřech šachovnicích jsme vesměs nebyli ratingově slabší.
      Co naplat, hodit za hlavu, dohrát se ctí, třeba za rok…

      • Ladislav Kubišta napsal:

        Poky, musel sis rýpnout, co? 😀 U takových zápasů si myslím, že rating ztrácí výpovědní hodnotu, důležitější je aktuální forma. Taky nejásám nad tím, jak jsme to zahráli černými, ztratit ve 12. tahu jednotahově figuru (v mém případě) je docela nepříjemné (mluvit sprostě radši nebudu…). Po takovéto partii (sezóně) se člověku vůbec nechce hrát, ani za rok…

        • Honza Pokorný napsal:

          Zdar, to ani neber jako rýpanec, snad je jasný, komu jsem fandil 😉 Blbou sezonu občas chytne každý, ty si asi zvykáš na nový život spojený s VŠ, což je úplně pochopitelné…
          ELO je samozřejmě “jen” číslo, aktuální forma zase “jen” osobní pocit…

    • Opravdu si myslíte, že je to “pitomá” soutěž? Proč se tedy vůbec hraje? Nebylo by tedy lepší ta “dobrá” družstva nechat si to rozdat mezi sebou a ušetřit těm druhým cestovné? :-)))))

      • Honza Pokorný napsal:

        Nevím, Jaromíre, zda jste úplně dobře pochopil můj vzkaz. Já jsem totiž nepsal, že se jedná o pitomou soutěž, nýbrž že (přinejmenším v posledních dvou letech) vykazuje jistou slabinu v podobě velkého rozdílu špičky (dva, tři mančafty) a ostatních – tedy že je pitomá v něčem, přičemž expresivně volený výraz je třeba brát s rezervou.
        Jinak to oddělení lepších, o kterém píšete, v jiných sportech ve finální fázi běžně funguje, říká se tomu play off 😉

  • Honza Pokorný napsal:

    Je to jak loni, prohra s Letohradem bere naděje.
    Tahle soutěž je pitomá v tom, že mezi prvními třemi družstvy, co se rvou, a zbytkem je velká propast.
    Letohrad to má ve svých rukou, problémem může být Litomyšl pouze v případě, že by se doma sešla (pak je vepředu dokonce silnější). Že ztratí Svitavy, se moc čekat nedá…

  • Pavel Holásek napsal:

    No jo, velká škoda, musely to být nervy. Zápasy o všechno jsou zrádný.

    A jak hráli devátí hráči?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *