Šachový klub Ústí nad Orlicí

Orlická se vydařila

45. ročník Orlické šachovnice + KP mládeže do 8 let

O letošním ročníku našeho tradičního turnaje se mi píše pěkně, mám z něj všestranně dobrý pocit.

Sál kulturního domu vyhovuje z různých možností nejvíc, je tu dostatečný prostor pro hráče i pro doprovod, slušná akustika tlumí ruch, lze vyběhnout ven.

Jako pořadatelé tvoříme léty sehraný tým. Všechno připravil a řídil Martin Šmajzr za pomoci trojice svých dcer. Jako rozhodčí na place ještě David a já. V bufetu Martin Dudla, letos s naším Vítkem. S baterkami v hodinách ráno pomohl nováček Kuba, jehož potomek pak už v raném věku nasával turnajovou atmosféru. Program pro menší děti na přestávky mezi koly zajistila paní Píšová (kreslení, hry, časopisy, perníčky …). Jako trenér působil Honza Pokorný (průběžně pracoval s Matějem), Nata doprovázel Adam Lorenc. A ukázala se řada rodičů, příbuzných i kolemjdoucích členů oddílu. Jaký rozdíl proti poloprázdným čtvrtkům v DDM! Skoro bych věřil, že tenhle oddíl má potenciál :-).

Napadá mě snad jediná chyba: došel toner, diplomy budou dodatečně.

Účast byla potěšitelná: překročila stovku (27 osmiček, 79 hráčů v hlavním turnaji), ukázali se i šachisté z Hradeckého kraje. A to si ještě mnohé oddíly vybraly v nabitém kalendáři volný termín (zejména z Pardubic přijel jen zlomek hráčů).

Nás hrálo sedmnáct (4 + 13), to je pěkné, přišli téměř všichni z kroužku i ti, co usilovně trénují doma. To je ono!

Turnaj jsem strávil převážně vyřizováním reklamací nemožných tahů a nastavováním hodin; když čas, který mi občas zbyl, vydělíte sedmnácti, budete vědět, jakou dobu jsem věnoval sledování hry každého našeho hráče.

KP HD8

Čtyři naši nejmladší slibují, že oddíl nevyhyne. Po půl roce práce v kroužku Honzy Pokorného se na jejich hru rozhodně dá koukat.

Matěj Kobr měl patřit k favoritům, ale startovní listina byla plná zajímavých jmen, o medaili mohlo usilovat aspoń osm hráčů. V rytmu 1-1-0 porážel slabší hráče a prohrával s předními (Málek, Brožka). Držel se v popředí tabulky a o úspěchu rozhodl stoprocentním závěrem, kdy porazil J. Nešpůrka (1100) a M.J.Peška (1119) – i když sledovat zvraty v poslední partii bylo jen pro silné nervy. 😉 Tradičně ukazoval svůj tah na bránu – jednoduchou aktivní hru. Talent, tréninková práce a rodinná podpora: to jsou tři důvody jeho úspěchu. Bronz je krásný! 7/9, 3. místo, 1306.

Tomáš Holásek začínal hrát vloni, tehdy sbíral v turnajích poslední místa, bodoval jen ze šustrmatů a občasných patů. Teď už hraje ucelené partie, sbírá materiál, pronásleduje soupeřova krále; výborně! Hrál spíš vzadu, ale dvě výhry v závěru ho dostaly do první poloviny tabulky. 5/9, 13. místo, 1060.

Tomáš Borek s námi byl na podzim v Poličce a pak to vypadalo, že turnaje hrát nebude. Na Orlickou se ale přihlásil a pokrok oproti podzimu byl znát. Vyhrál hned v prvním kole, pak se sice propadal, ale kontumák v sedmém kole ho odrazil ke dvěma závěrečným výhrám. Na druhém turnaji v životě dosáhnout 50%, to je na pochvalu. 3,5/8 + 1K, 15. místo.

Václav Kočí s námi hrál víckrát, však je to už registrovaný hráč. Na začátku se držel skromně vzadu, ale po polovině turnaje sérií tří výher výrazně poposkočil a dosáhl svého dosavadního bodového rekordu (a to hrál všechno, kontumák na něj nevyšel!). Podobně jako Tomáš H. je navíc ročník 2008, takže bude moci hrát osmičky i za rok. 4/9, 20. místo.

Krajským přeborníkem se stal výkonem 9/9 Karel Brožka ze Zaječic, ukázal, že své vysoké ELO (1402) nemá náhodou. V první pětici má hned tři hráče Chotěboř.

Orlická šachovnice

Třináctka našich s nejrůznější výchozí pozicí – od hráčů 2.VT až po Jirku, který chodí do kroužku sotva měsíc.

Jiří Píše byl už minule druhý ve Chvaleticích a i dnes byl jedním z našich želízek. Ve třetím kole ovšem prohrál v bojovné partii s (asi o čtyři roky mladším) Junem a musel dohánět ztracený terén. To mu ale šlo znamenitě, prohrál už jen s Matějem Půlpánem, zato porazil borce jako Honza Nešpůrek (1631), Jakub Ježek (1668) – ano, to je ten, co ve družstvech půlil s Jardou Volfem! – Filip Rokoš (1574) a v posledním kole Honza Jiroušek (1593). Proti němu hrál Jirka Nimcovičovu indickou, zjevně domácí příprava. Čtvrté místo znamená velký skok dopředu (vždyť byl osmnáctý nasazený) a jeden z nejúspěšnějších ústeckých výsledků na Orlické šachovnici vůbec! 7/9, 4. místo, 1640 (a to ještě perfo snižují soupeři s malým ratingem).

Kateřina Dudlová předvádí výkony jako na houpačce. 7/7 za družstva ve Svitavách, pak pouhých 50% ve Chvaleticích … Dnes položila základ k úspěchu uprostřed turnaje, kdy porazila Vojtu a Adama Švandu (1531). V tu chvíli měla 5/6. prohrála s Jirouškem, ale v předposledním kole sahala po senzaci, když zle trápila Ježka, nakonec ale dominovala zkušenost. Přesto velmi povedený turnaj, skok o osm míst oproti nasazení. A připomeňme, že OŠ může hrát ještě čtyřikrát. 6/9, 14. místo, 1. dívka, 1498.

Veronika Šmajzrová toho hraje méně, ale její výkony jsou velmi solidní. Jen ty závěry partií … I dnes mohla myslet vysoko, měla 4/5 a lepší koncovku s Jirouškem, ještě ji ale dokázala prohrát – a krutý los jí pak přisoudil Tulise. O pěkný úspěch ji připravila závěrečná půlka s Broklem, takže je zhruba na svém. 5,5/9, 19. místo, 3. dívka (2. starší dívka), 1443.

Vojtěch Holásek určitě chtěl dosáhnout vysoko. Ve třetím kole přehrál Nešpora a nepochopitelně dal partii za remis?!?! Ve čtvrtém urval půlku s Tulisem (to je ten, co v lize porazil mj. Honzu Švuba) a vypadalo to dobře … jenže pak prohrál s Kačkou … a později ještě s Broklem a ještě s Michalem Simonem, dostával zajímavé pozice, ale vždy znovu se ocitl bez figury. Děs a hrůza. 5/9, 26. místo, 1419.

Veronika Holásková překvapila ve druhém kole výhrou nad Jarešem (1531). Následně ale třikrát prohrála, přičemž ta třetí nula se Zlatníkem (1063) ji mohla hodně mrzet. Závěrem 3/4 se však vrátila nad svoje nasazení. 5/9, 31. místo, 7. dívka (4. starší dívka), 1270.

Michal Píše hrál turnaj jako na houpačce, švýcar mu přiděloval buď příliš slabé, nebo zase příliš silné soupeře. Proti Junovi, Veronice Šmajzrové a Buločkinovi moc šancí neměl. O tom, že turnaj skončí lehkým neúspěchem, rozhodl až závěr, kdy prohrál s Chládkem a remízoval s Natem Seibertem. 4,5/9, 38. místo, 1216.

Nataniel Seibert zahájil dvěma nulami a postupně se drápal zezadu, výhry střídal s půlkami. Dopracoval se tak až na 50%, což závěrečnou remízou s Míšou udržel, to je docela úspěšné vystoupení. Škoda, že se nemůže účastnit kroužku, na šachy se soustředí a zlepšuje se. 4,5/9, 43. místo, 1150.

Matěj Denis Novotný je pro mě trochu záhadný hráč, na kroužek poctivě chodí mnoho let, nehraje to úplně špatně, ale turnajů se proakticky nezúčastňuje. Byl jsem proto rád, že se tentokrát nechal přemluvit a hrál. Začal třemi nulami, ale vzadu pak už bodovat dokázal a jeho zisk nakonec není nijak špatný. 4/9, 57. místo, 1036.

Natálie Hrůšová zpočátku prohrávala se silnými hráči, později i se slabšími, porážela jen šachisty bez VT, což je trochu málo. Letos má malou praxi a patnáctiminutovky jsou na ni rychlé. Přesto mohla být na svém, ale v poslední partii nakupila až příliš hrubých chyb, takže výsledek je skromný. 3,5/9, 61. místo, 12. dívka (9. starší dívka), 1073.

Hana Dostálová se starších hráčů nebála (Nešpor, M. Simon nebo Jareš jsou soupeři výrazně nad její síly), čas od času bodovala a svou první Orlickou šachovnici zvládla se ctí. Je jedním z našich letošních potěšujících přírůstků. 3/9, 64. místo, 14. dívka (5. mladší dívka), 1063.

Dominika Šmajzrová přešla letos z osmiček do vyšší kategorie. Po většinu turnaje se trápila vzadu, ale obětavě pomáhala se zapisováním výsledků. V předposledním kole jí pomohl kontumák a v posledním připojila bod, takže nakonec nedopadla nijak špatně. 2/8 + 1K, 70. místo, 17. dívka (8. mladší dívka).

Jiří Pavlas hraje jen pár týdnů a patřil k nejmladším. S výjimkou kontumáku se musel vyrovnávat s jednou prohrou za druhou (často na dva nemožné tahy, přehlíží krále v šachu), ale finišem 2/2 ledacos napravil, už umí sám nemožňáky správně reklamovat. Debut na domácí scéně. 2/8 + 1K, 73. místo.

Markéta Holásková hrála asi to, co se dalo čekat, tj. semtam porazila nějakou pětku, ale v závěru turnaje se nezvedla, byť mohla v posledním kole pěkný útok dovršit několikatahovým matem. Škoda, tři body by byly adekvátnější. 2/9, 76. místo, 19. dívka (10. mladší dívka).

Vítězný Ondřej Švanda a druhý Matěj Půlpán jsou na špici oprávněně. Nejvíc hráčů má vepředu Polička (pět v první dvanáctce).

Výsledky jsou na chess-results.

Reportáž na webu města.

3 thoughts on “Orlická se vydařila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *