Šachový klub Ústí nad Orlicí

Krajský přebor družstev žáků – 4. a 5. kolo

V sobotu 16. ledna 2010 jsem se vydal s žáky na další dvě kola nejvyšší krajské žákovské soutěže družstev do Poličky. Nakonec se podařilo odjet v nejsilnějším možném složení. Silnice mezi Ústím a Litomyšlí sice nebyla nic moc, jeli jsme ale s dostatečným předstihem, takže jsme do Poličky dorazili právě v okamžiku, kdy se hlavní pořadatel David Schaffer snažil odemknout DDM. To se mu nakonec zdárně povedlo, načež jsem se procvičil v nastavování hodin – na 12 šachovnicích v hrací místnosti byly čtyři různé typy digitálek (hrálo se tempem 40 minut na partii + 30 s na každý tah s povinným zápisem).

V prvním zápase nás čekalo družstvo Hlinska, v zápase jsme byli mírnými favority, což jsme i potvrdili vítězstvím 4,5 : 1,5. Nejprve zabodoval na 5. šachovnici Lukáš Paukert, který úspěšně zaútočil na soupeřova (Žejdlík Erik 1100) krále. Další bod přidal na 6. šachovnici Vojta Holásek, který nejprve soupeři pár figurek posbíral, aby mu je následně zase vrátil. Soupeř (Štěrba Martin 1000) ale pokračoval v rozdávání, čehož už Vojta využil k zisku celého bodu. Další půlbod přidala na trojce Katka Šmajzrová, která Patrika Žejdlíka (1250) čistě obehrála o figuru, aby mu ji o 3 tahy později zcela zbytečně vrátila. Následně už ani jeden nechyboval a partie přešla do zcela tupé koncovky nestejných střelců. Rozhodující bod přidal na 1. šachovnici Vítek Kapoun, kterému Michal Rott (1314) v rovné pozici daroval pěšce, čehož Vítek využil k přechodu do vyhrané koncovky. Za rozhodnutého stavu remizoval Vítek Holásek na 5. šachovnici s Michalem Neumannem (1100). Tuto partii jsem moc neviděl. Ve finální pozici měl sice Vítek figuru méně, ale pár pěšců za ni, objektivně to asi remíza byla. Mám ale pocit, že tu partii někde trochu vypustil. Jako poslední remizoval na dvojce Petr John s Přemyslem Osičkou (1250), když celou partii tahal za kratší konec. Když už se dostal do remízové věžovky, tak nabídl soupeři možnost elementárně partii vyhrát, čehož však hráč Hlinska naštěstí nevyužil a krátce nato hráči podepsali remízu.

Ve druhém zápase jsme hráli s Chotěboří, která nastoupila pouze v pěti a v tomto zápase jsme byli jasnými favority. Poměrně rychle vyhrál Lukáš Paukert s Simonou Tomkovou (1000) a Vítek Holásek s Pavlem Eisem (1100), v těchto partiích šlo jen o to, kdo vysbírá soupeři figury dřív. Další bod přidala Katka Šmajzrová, ke které bylVáclav Pleskač (1100) dost galantní, čehož Katka s přehledem využívala k postupnému vybírání soupeřových figur. Další bod přidal Vítek Kapoun s Ondřejem Jirsou (1100), který v zahájení přišel o figuru, což Vítek postupně s přehledem realizoval. A konečné skóre na 6 : 0 pro nás uzavřel Petr John, který pěkně přehrál Jana Tůmu (1250), i když mu soupeř také pomohl.

Všechny výsledky najdete na chess-results . Zatím jsme na velmi pěkném 3. místě, k jeho udržení bude potřeba bodovat i na posledním srazu, který bude 20. 2. u nás v Ústí a kde se střetneme s prozatím suverénními Polabinami C a zatím čtvrtými Polabinami D. Což jsou soupeři jiného kalibru než ti dnešní, bude to chtít podat ještě lepší výkon než dnes.

8 thoughts on “Krajský přebor družstev žáků – 4. a 5. kolo

  • Honza Pokorný napsal:

    No partie pravda nebyla z jednoho kusu 😀 , zahájení v podání našeho juniora otřesný a sedět tam někdo trošku při chuti, nemohl to na otevřených sloupích a diagonálách přežít. Nicméně soupeř spolupracoval, povyměňoval aktivní figury, ty zbylý si zazdil a Láďa to nakonec zahrál dost zkušeně. Poodrážel hrozby, rozběhl původně trojfloka a zavěsil.
    Víc jsme mohli myslím udělat na 3., 4. a 5. Já a Jenda jsme ale asi prošvihli momenty na větší aktivitu a Dejv tam dle mého neměl nic moc už ze zahájení.

  • Pavel Holásek napsal:

    Blahopřání Láďovi.

  • Honza Pokorný napsal:

    Tak céčko dneska prdlo v Poličce 4,5 🙁 Domácí to uhráli vcelku zaslouženě, rozhodly prohry na 6. a 7. Prvních pět desek po různých průbězích remis. Jedinej vyhrál náš mlaďák Kubišta.
    Reportáž, okořeněnou takřka přímým přenosem ze zítřejších státnic, chystám… zítra 😀

  • Martin Šmajzr napsal:

    Díky, zase jednou jsem si vzpomněl i na foťák 🙂

  • Honza Pokorný napsal:

    Hezky odvedená práce, článek i fotky!

  • Martin Šmajzr napsal:

    Kdyby se někomu chtělo, tak jsem do fotek dal i partiář Petra Johna, který si myslím, že by stál za menší analýzu. Já ale zatím nestíhám.

  • Pavel Holásek napsal:

    Vít Holásek – Neumann – ta ztráta figury byla zbytečná, Vítek měl na g4 koně, který kryl při otevřeném háčku mat na h2, ale po f7-f5 šel ustrašeně měnit dámy, místo aby zahrál prostě e4xf5 …

    Zajimavější než Vojtova partie se Štěrbou byla jeho volná partie nevím s kým (místo prázdné šachovnice Chotěboře). Vojta mi tvrdil, že hráli italskou, která vznikla ze hry dvou jezdců. To jsem moc nechápal, protože ve hře dvou jezdců Vojta hraje 4. Jg5. Při přehrávání jsem na chvilku ztuhl, když se na šachovnici opravdu objevil Traxler (4. Jg5 Sc5!?!), ale po 5. Jxf7 De7?? už zase všechno přešlo do začátečnických šachů … 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *