Šachový klub Ústí nad Orlicí

Bez remíz

V prvním kole počínající sezóny KP 1 zavítalo ústecké béčko do Vysokého Mýta, aby změřilo síly s tamní rezervou. Už z dálky jsme viděli, že se nad Mýtem schyluje k dešti. Před nastávající průtrží mračen jsme se stihli schovat do tradiční hrací místnosti nad restaurací s bowlingovými drahami. Zatímco domácí nastoupili v téměř nejsilnější sestavě, nám chyběli Martin Šmajzr a Pavel Holásek na prvních dvou šachovnicích. I tak se dal očekávat vyrovnaný souboj.

Nejdříve skončila má partie na poslední desce. Miloslav Ptáček přehlédl taktický obrat a s figurou méně se vzdal, čímž jsme se dostali do vedení 0-1. Poté skončila partie Tomáš Trhal – Vlasta Hrobař na první šachovnici. Z původního karokanu vznikla francouzská pozice, která nabízela oběma hráčům možnosti na opačných křídlech. Domácí hráč byl úspěšnější, když dotáhl svůj útok na královském křídle k vítězství a tím pádem vyrovnal 1-1. Další karokan byl k vidění v partii Jaroslav Volf – Dušan Lipavský na čtvrté šachovnici. Černému se podařilo získat kvalitu zrovna ve chvíli, kdy se náš hráč chystal nabídnout remízu. Materiální výhodu se domácímu hráči po dalším boji podařilo využít a tak dostal domácí do vedení 2-1.

Na sedmé šachovnici se utkali Peter Marinov a Petr Mareš starší. Oba soupeři zvolili své tradiční výstavby – bílý stonewall a černý kralovskoindický domek. Po šarvátce v centru černý obětoval dámu za věž a lehkou figuru. Bílému se navíc ještě nepodařilo dokončit vývin, načež přišel o zatoulaného střelce na b5. Černý se poté dostal k matovým hrozbám, které musel bílý odvrátit obětí dámy za střelce, je srovnáno na 2-2.

Kuba Netušil hrál bílými s Janem Kučerou londýnský systém. Partie brzy přešla do koncovky, v níž proti sobě stála dvojice bílých jezdců a dvojice černých střelců za asistence všech čtyř věží. Kuba jako správný kapitán odmítl remízu a bojoval za pro nás nepříznivého stavu dál. Bohužel později špatně ohodnotil sílu černého střelce a tah g5. A tak zatímco černý dokázal nebezpečného bílého pěšce sebrat, tak černý pěšec mířil nezadržitelně do dámy. Domácí jdou do vedení 3-2.

Nejlepší výkon z našeho týmu podala jednoznačně Verča Šmajzrová, která měla na třetí šachovnici černé s Lubošem Ptáčkem. V sicilské si pohlídala útočné snahy bílého na královském křídle a přešla do koncovky, ve které se jí podařilo za pomocí matových hrozeb získat figuru. Po parádním výkonu se silným soupeřem Verča vyrovnala na 3-3.

Zdeněk Šimek měl na páté šachovnici černé s domácím juniorem Danielem Zemanem. Podařilo se mu neutralizovat menší tlak bílého i jeho prostorovou převahu spojenou s dvojicí visacích pěšců d4 a c4. Ve věžovce měl původně bílý 3 na 2 na královském křídle, zatímco černý měl 2 na 1 na dámském. Výchozí pozice byla nejspíše vyrovnaná, sám bych ji hrál asi raději za černého. Další pokračování partie ale lépe zvládl domácí hráč, Zdeněk se dostal do defenzívy a nakonec prohrál, čímž se domácí vrátili do vedení v poměru 4-3.

Rozhodnout měla partie Vojtěch HolásekMarek Kosek. Vojta hrál tradičně velmi rychle, zatímco černý si své tahy pečlivě promýšlel. A tak se zhruba kolem dvacátého tahu stalo, že zatímco domácímu hráči pomalu začínala časovka, Vojta měl na hodinách snad 1:20 😊 Bílý postavil dvojité fianchetto a černému se podařilo dočasně zablokovat pěšce na d2. Poté Vojta získal prostorovou převahu, zatímco Marek Kosek disponoval dvojicí střelců. S koncem první časovky se při nestejných střelcích za přítomnosti dam podařilo černému získat pěšce. Co se dělo dál už nevím, neboť jsme vyrazili na zpáteční cestu – Vojta to třeba může doplnit do komentáře. Vítězství nakonec mohl oslavit domácí hráč, a tak po pěti hodinách boje zvítězilo vysokomýtské béčko 5-3.

Odměnou za bojovný výkon obou mužstev, který se obešel bez jediné remízy, je pro domácí první místo v tabulce, zatímco my jsme na úplném chvostu. Doufejme, že dočasně. Zbylé týmy se totiž bez remízy již neobešly a jejich zápasy skončily nejtěsnějším možným poměrem 4,5-3,5. V příštím kole nás čeká venkovní zápas s exligovým Rapidem Pardubice.

6 thoughts on “Bez remíz

  • Honza Pokorný napsal:

    Jsem moc zvědavý na partie, hlavně Verčinu, černými šmiknout Luboše, panejo! I mladší ségra Domča hrála dneska za nás moc zajímavě, moc nechybělo a minimálně remízu udělala.
    Ztrát na čtvrté až šesté je škoda, minimálně na bod asi bylo – jenže to jsou takové ty tradiční bojovné zápasy no… Bude líp, béčko by mělo mít na klidný střed tabulky.

    • Tomáš T napsal:

      Ahoj Honzo, můj subjektivní názor na partie je, že na 1. rozhodla hrubá chyba, kde černý sebral otráveného pěšce. Na druhé se podařilo černému získat dobrou hru a prokázat své kvality. Třetí šachovnice se mi zdál útok bílého dost optimistický a přivedl ho do horší pozice. 4. Jarda udělal chybu a ztratil kvalitu a poté to už měl těžké. 5-6 jsem moc neviděl, nedovolím si hodnotit. 7. Hodně zajímavá partie, bez enginu si netroufnu hodnotit kdo a kdy stál lépe. 8. Rozhodla hrubá chyba.

      • Honza Pokorný napsal:

        Však já jsem na partie opravdu zvědavý (speciálně Verču Šmajzrovou a Petra Mareše). Obecně bylo první kolo hodně bojovné a napínavé, hromada výsledků 4,5. Myslím, že se nám na po soutěžích družstev notně stýskalo 🙂

      • Vlastimil Hrobař napsal:

        Ten pěšec byl sice otrávený, ale chyba byla už předchozí tah Db6. Po tomto tahu se to vezlo i tak…

  • Pavel Holásek napsal:

    Díky všem, kdo hráli, a díky Jendovi za reportáž – to už ani nebude vadit, že často vynechám. 😉 Verča skvěle!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *