Šachový klub Ústí nad Orlicí

Mistrovice aneb o tři body více

Druhá polovina listopadu, první sníh za okny a třetí kolo KP II před námi.

Kapitán Pokyn tentokrát šíří slávu na MČR těch nejmladších, a proto jest ta čest vedení týmu a bilancování na mě. Sestava je na světě i přes absentujícího kapitána včas. Instrukce obsáhlé, ale jasné, shrnout by se daly do přání – někde udělejte aspoň 4,5.

Sestava s náhradníky Tomášem Kodytkem a Martinem Mačkou, který z důvodu absence dalších náhradníků a vlastní vytíženosti měl tajný, ale jasný úkol. Přijet, zapůlit a odjet.

My ostatní jsme dorazili společně, vše na čas. V hrací místnosti teplo, domácí se 4 náhradníky, na elo je to cca 6-0 pro nás při dvou remízách. Ale co si budeme, každý už zažil větší překvapení, proto netřeba nic podcenit.

Jak to tak bývá, tak pisatel dohrává poslední, takže většina informací jest z druhé ruky, přesto však doufám, že se alespoň letmo blíží realitě.

Martin Mačka na osmé měl svůj úkol jasný a dokázal se ho udržet na jedničku. Odtahal zahájení a někdy kolem 12. tahu přišel nabídnutý a přijatý smír. Martin mohl odjet a týmu dodal to, co bylo třeba.

V tu chvíli jsem při rutinní obhlídce neviděl nikde nic extra a paradoxně pouze na mém prkně jsme měli pěšce víc. Takže vše v mlze ještě po takových 2 hodinách hry.

Největší šavlovaná byla na šesté desce, kde měl Michal Píše v jednu chvíli docela divokou partii. Viselo kdeco, kombinace mraky a finální materiálový součet zněl V + 2p vs. J+S při další lehké figuře a pěšcích. Michal však jednu z lehkých figur soupeři ukořistil, poté již ve vyhrané koncovce za postouplého pika získal druhou a bylo vybaveno. Bod pro nás, byť chyb tam oboustranně asi nebylo skromně. Důležité, že poslední chyby se dopustil soupeř.

Dále byl chvíli klid, abych po třech ukončených partiích překvapeně zjistil, že vedeme 4,5-0,5.

Verča Šmajzrová prý v zahájení chvíli vyrovnávala a postupně přebírala otěže partie do svých rukou. Prý žádná divočina, prostě jen postupně zlepšování vedoucí k zisku celého bodu již před 30. tahem.

U Soni Leksové na trojce proběhla partie, o které mám informací snad nejméně. Co vím, tak z přibližné roviny se soupeř provyměňoval až do horší a horší pozice, kterou Soňa dokázala přetavit z celý bod. Zde jsem pouze viděl postouplé pěšce ve věžovce, víc bych si vymýšlel. Každopádně naše děvčata plný počet i s nevýhodou černých figur. Krásná práce.

Rovněž nevýhodu černých figur měl na sedmičce Tomáš Kodytek. Byť za soupeře měl místního mladíka bez Ela. Zrádní tito soupeři bývají, můžu vyprávět. Tomáš se prý dostal do materiálově rovné, byť pozičně lepší koncovky, kde se mu nakonec podařilo nějakého toho pěšce ukořistit a partii rozhodnout ve svůj prospěch.

Tyto tři partie černými figurami nám zajištují zápasovou výhru a nám ostatním dodávají klid na dohrání našich výtvorů.

Zdenda Šimek na druhé si dle vlastních slov vybíral mezi klidnější variantou vedoucí do lepší koncovky, nebo divočejší cestu, kterou už v autě shledal jako rychleji vyhrávající. Bystrý čtenář si vyvodí, že v partii Zdenda zvolil cestu do koncovky, kterou přesto dokázal někde kolem 50. tahu dovézt k výhře.

Druhý z obětavých řidičů Jirka Píše na čtvrté desce měl partii vskutku zajímavou v tom, že mu soupeř dokázal spadnout na čas už ve 20. tahu. Partie myslím tak jako tak směřovala spíš do Jirkových rukou. Každopádně zaznamenal i on výhru a celý týmový konvoj díky tomu čekal na moji maličkost.

Na páté desce mi soupeř již v pátém tahu nabídl pěšce a já ho výměnou za trápení se slabými bílými poli a králem v centru vzal. Trochu přehodím časovou osu, abych dodal, že cestou ze zápasu jsem zpozoroval Pavla Holáska mířícího do Babyky, což značilo jediné, Áčko bilancuje. Rozhodl jsem se jít kluky pozdravit, za což jsem byl potrestán tím, že jsem musel ukázat svoje veledílo a dokázat si, jaká dobytčárna to zase byla. Jak jsem psal, pika jsem vzal ochoten trpět a evidentně mě mohl soupeř na pár místech nehezky rozlousknout. Naštěstí se nestalo. Pěšce jsem držel, hořelo mi to chvíli tady, chvíli tam, od 25. tahu na dvou minutách. A když už jsme se blížili koncovce soupeř mohl, byť se dvěma piky méně, jít docela nebezpečně do dámy. V hospodě se sic ukázalo, že se to držet dalo, ale hezkého nic. Stalo se však to, že soupeř na 2 tahy sjel asi 15 minut a ač se i v průběhu partie dotazoval na tempo hry, přídavky atd., dokázal 3 tahy před kontrolou spadnout na čas. Zajímavá výhra, nějak se mi tyhle divnosti letos lepí na šachovnici.

Sečteno, podtrženo 7,5-0,5 pro nás. Výsledek dosti tvrdý pro naše soupeře. Průběhu hry úplně neodpovídá, ale tak to prostě občas bývá. Dneska to prostě přálo nám a doufejme, že jsme si všechno štěstí nevyčerpali.

Myslím, že plán jsme tedy splnili na 110% a připsali téměř maximum, co šlo. Díky moc všem za dobrý výsledek a pohodovou domluvu a spolupráci.

Sokol Mistrovice   ŠK Ústí nad Orlicí D
Ježek Jakub H Z 1779 0 1 1883 Šmajzrová Veronika Z
Kristl Václav Z 1675 0 1 1881 Šimek Zdeněk V Z
Bouchal Tomáš Z ZK 1629 0 1 1685 Leksová Soňa Z
Malý Evžen Z 1526 0 1 1761 Píše Jiří Z
Buryška Tomáš 1597 0 1 1693 Čech Martin Z ZK
Špinler Bronislav H 1420 0 1 1416 Píše Michal
Trejtnar Matěj 0 0 1 1737 Kodytek Tomáš
Mlynář Miroslav H 1378 ½ ½ 1399 Mačka Martin
  ½

3 thoughts on “Mistrovice aneb o tři body více

  • Honza Pokorný napsal:

    Ahoj Martine,
    i touto cestou poděkování za převzetí kapitánských otěží, skvělý výsledek i reportáž! Partie jsem ve vlaku prošel, stručně:

    – Verča a Zdenda velmi jistě, tam to byla otázka času
    – Soňa si trpělivě počkala, až to soupeř “vylepší”
    – Jirka bílými soupeře strašlivě rozsekal, i kdyby měl ještě dva dny času a nespadl, tak s pozicí kolem 20. tahu už nic nenadělá
    – za Tebe se mi to docela líbilo, bílá kavárna určitě nebyla korektní, jen by to chtělo lépe pracovat s časem a možná méně riskovat
    – s Michalem zapracujeme na zahájení, ve slovanské takhle rychlé Sf5 nefunguje a mělo by černého přivést do nehratelné pozice, takhle to byla divočina (po oběti na b5), kterou si netroufám posuzovat, soupeř si s tím ale zjevně nevěděl rady a pochod áčka rozhodl
    – Tom zahrál podobně jako za béčko: solidně, žádné riziko a pozičně maximálně čistě, v technice soupeř vůbec nestačil
    – Máča splnil úkol a vypomohl ve chvíli, kdy rezervy už nebyly.

    Sečteno, podtrženo: perfektní práce!

    • Soňa Leksová napsal:

      Moje pozice nebyla nic moc, soupeř mi i nabízel remízu, ale rekla jsem si, že to zkusím, a nechal se utahat. Dávala jsem si partii do databáze, a stala jsem asi +- 3, a pak v závěru jsem mohla i po jeho Sf2 místo h3, zahrát Sxf2 a bylo by to tak či tak vybraný.

      • Honza Pokorný napsal:

        U Tebe byl jeden krizový moment, už jsi našla kdy? Tam tě mohl soupeř v pár tazích zabít… nicméně taktika úplně nebývá předností podobných hráčů. Ale fakt bych nehrál zahájení mechanicky, to se totiž jednoho dne vymstí 🙂 Pak už jsi ho utahala s přehledem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *