Šachový klub Ústí nad Orlicí

Zaječická nostalgie

Tenhle víkend je jako vždy zasvěcen tradičním Zaječicím – MČR šestičlenných družstev mládeže v Chrudimi. Bohužel se ho ale neúčastníme; i když jsem vybíral družstvo z asi 12 adeptů, omluvenek se nakonec sešlo příliš, ve čtvrtek večer se tým definitivně rozpadl, takže přípravy a naděje přišly vniveč.

V Chrudimi nás bude zastupovat aspoň Martin Šmajzr jako rozhodčí u online přenosu. Během dne by se měly objevit i průběžné výsledky.

Teď ve čtvrtek se konala výroční členská schůze klubu, kde jsme hodnotili sezónu, já jsem tam bilancoval situaci mládeže. Jak na tom tedy vůbec jsme v porovnání s minulostí?

Zaječice byly pojmem ještě dřív, než jsem se narodil. Turnaj v Zaječicích pod širým nebem nebo pod vojenskými stany jsem sám nikdy nezažil, ale ještě v roce 2001 tam naši mladí myslím byli. Ústí vedené v prvních letech Oldou Hájkem (s papírovou čepicí, foto ze stránek Zaječic)

se účastnilo od začátku, největšího úspěchu dosáhlo o několik let později, v r. 1967, kdy skončilo druhé (výsledky zde, v dolní části stránky), z našich dnešních hráčů tam byl Honza Smola (a Franta Šimek hrající za Řetůvku).

V novodobé historii (od r. 2003?) se pak jezdilo na Seč, byli jsme tam mnohokrát, bydleli ve srubech, hráli po večerech fotbal, stáli fronty v jídelně, lezli po stromech před hrací místností … Tehdy se hrály i dvojice mladších žáků a turnaj jednotlivců (pro trenéry, odrostlé děti i další zájemce z řad doprovodu).

Pravidelně jsme začali Zaječice hrát od r. 2004, ale to teď nedohledám. Proklikávám se našimi stránkami, které děláme od r. 2009. V roce 2009 skončil tým na pěkném 20. místě, tahouny byli Jan Mareš, Vít Kapoun a Ladislav Kubišta, tj. hráči ročníků 1994/95. V roce 2010 hráli vepředu slušně Vít Kapoun a Petr John. A Petr John vedl družstvo i v r. 2011, vzadu bodovala Verča Šmajzrová.

V r. 2012 dopadlo družstvo špatně, ale i tak jsme hráli, hned na první desce debutoval Vašek Grundman, vzadu bodovala Kateřina Dudlová, druhé místo v jednotlivcích obsadil Martin Šmajzr. Vašek táhl družstvo i v r. 2013. O rok později, v r. 2014, už hrál za Polabiny, my jsme měli na první desce Jirku Píšeho, ten rok jsme bydleli v kempu U Letadla, což bylo mírně nepříjemné.

V r. 2015 jsem zahájil hektické roky, kdy jsem vůbec nestihl napsat reportáž. Koukám na výsledky, ve družstvu hrál první desku Vojta, vzadu bodoval Michal Píše, v jednotlivcích jsem skončil druhý. Ani v r. 2016 reportáž nebyla, družstvo ovšem dosáhlo na krásné 19. místo, vepředu bodoval Vojta, Jirka Píše a Verča Šmajzrová, to byl náš silný ročník 2001. V jednotlivcích se mi podařilo porazit úřadujícího mistra ČR Vojtu Pláta. To bylo naposledy na Seči, společenský večer se spoustou vína si pamatuju (nebo spíš nepamatuju) dodnes.

V r. 2017 se turnaj přestěhoval do Chrudimi a to už není ono, odpadá venkovní a večerní program, uvnitř je těsno. Reportáž zase není, za družstvo měli nejvíc bodů na třetí a čtvrté desce Soňa Leksová a Matěj Kobr. A skoro totéž platí i pro r. 2018 (jen Soňa na druhé), to jsem tam ani nebyl, maturovala mi třída.

A naposledy jsme se Zaječic zúčastnili v r. 2019. Bylo z toho slušné 27. místo, nejvíc bodů měl Matěj Kobr a vzadu Tomáš Macan. (Já jsem asi zase nejel.)

Pak nastoupil covid a vloni jsme družstvo nepostavili.

Takže co s tím ohlédnutím? Za ty roky se vystřídalo pár generací. Teď se kontinuita přerušila, z lidí, co mohli hrát, pamatuje Zaječice už jen Tomáš Holásek. Generace nar. 2008/9 letos družstvo nakonec nesestavila, máme ale dobrou naději, že zejména v mladších ročnících nám zase vyrostou tahouni do dalších let.

Mají ovšem co dohánět. Např. v rekordním roce 2016 měli Vojta a Jirka vepředu rating kolem 1600, Verunka a Soňa vzadu přes 1300. To by jim letos bohatě stačilo na naši první desku, i když je fakt, že nějaká deflace ratingu právě po covidu nastala. A kdybychom se chtěli měřit s celostátní špičkou, museli bychom koukat někam na rating 1900-2000; tak to nehrozí ani náhodou.

Nebo jo? Už jste dnes řešili diagramy?

 

3 thoughts on “Zaječická nostalgie

  • Pavel Holásek napsal:

    Ještě teda koukám na roky 2001 – 2008, lze rozkliknout na webu Zaječic: https://zajecice.chesspce.cz/.

    Poslední starší generace hrála v r. 1990, mj. bratři Poslušní, Krummer, Kameník. Pak deset let nic. (Tahle pauza je v klubu samozřejmě dodnes znát.)

    V r. 2001 hráli začínající borci z gymplu (doplněni o Lenku Goliášovou z Mýta) v čele se Štěpánem Blaškem, nejvíc bodů měl Honza Pokorný.

    Pak jsme se zúčastnili až v r. 2004, ale složení družstva nevidím. Mimochodem, jako trenér Havlíčkova Brodu tam je Kuba Netušil. Podobně 2005.

    V r. 2006 je tam vepředu Lukáš Nejedlý a Lukáš Franz, body pak dělali Vítek Kapoun a Jenda Mareš. V r. 2007 to bylo v podobném složení, na poslední desce měla Dominika Écsiová 100%!

    A v r. 2008 si to vepředu protrpěl Jenda Mareš, ale pak bodovali Vítek Kapoun, Tomáš Kodytek, Petr Jániš, Petr John.

    • Pavel Holásek napsal:

      Aha, a ještě koukám, že ta účast 1990 byla ojedinělá, předtím jsme tam byli až v r. 1968.

    • Honza Pokorný napsal:

      Jé Zaječice… jeden ročník pod vojenskými strany (patrně ten 2001) si ještě mlhavě pamatuju. Hlavně proto, že jsem tenkrát jako začínající, byť už čtrnáctiletý, porazil bílými ve vídeňce pozdější velmistryni Katku Němcovou 🙂
      Na prvních šachovnicích tehdá válel Berny, borci z Frýdku a další těžké váhy, ke kterým jsme se 3.vt. s úctou vzhlíželi. Jo, to byly časy…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *