Šachový klub Ústí nad Orlicí

Turnajové torzo

Velikonoční turnaj mládeže, Polička, 2. 4. 2015

Měla to být parádní akce. Třináct našich přihlášených hráčů, rozehraných z Orlické šachovnice a MČR škol, příjemné poličské prostředí, zajímavá konkurence – prostě šachy, šachy naplno. Vašek (v dresu Polabin) po výjimečném výkonu z Kraskova se měl ukázat v konkurenci hráčů jako Půlpán a Havelka, Michal Píše byl ve druhém turnaji prvním nasazeným a mohl napodobit bráchu, který tu tuším předloni vyhrál. Jenže …

Nějak se to všechno rozdrolilo. Večer před odjezdem se pro nemoc omluvil Nat. Zapomněl jsem si vzít z DDM plátna, takže jsem je sháněl u Martina, který je neměl po ruce … Na nádraží jsme se nedopočítali Jirky (prý nás tam nenašel?!). Rychlík do Svitav měl zpoždění (asi 22 minut). Z vlaku jsem zkoušel volat Martinovi, aby na počítači zjistil možnosti dopravy ze Svitav – než jsem si uvědomil, že zrovna zapomněl mobil doma. Ve Třebové nás vyhodila z kupé výprava s místenkama. Přípoj ve Svitavách nám skutečně ujel – snad o minutu, prý nás svitavští viděli přijíždět do stanice. 🙁 To se nám za roky ježdění do Poličky ještě nestalo.

Na nádraží mi asi tři lidi vynadali, že zacláníme v cestě, a potvrdilo se nepříjemné očekávání, že žádný autobus nejede, bylo třeba přes hodinu a půl čekat na vlak. Ten měl pak ještě na odjezdu přes deset minut zpoždění, protože čekal na další rychlík.

Abych jen nenadával, musím pochválit pracovnice ČD ve Svitavách, daly nám drobné občerstvení a pomohly mi vytvořit improvizovaný stolek na šachy, takže jsem aspoň mohl zájemce zabavit improvizovanými ukázkami.

Do Poličky jsme přijeli až na třetí kolo, čímž se pro nás z turnaje stal jen lepší trénink. Na ceny nebylo možné dosáhnout, do špičky nebylo možné se dostat, takže zůstala jen tři pozitiva: sehráli jsme aspoň nějaké partie, zvýšili si lacino sebevědomí výhrami nad slabšími hráči a dočkali se i cen, protože ty byly v Poličce i na zadních místech pěkné.

Trochu nekorektní naopak bylo naše vystoupení pro chudáky soupeře, kteří po prohrách hráli vzadu a tam se nedočkali bodů, ale naráželi na naše dravce, kteří jako bubliny ve vodě vystupovali startovním polem vzhůru.

S komentováním moc práce mít nebudu.

Turnaj VT (ELO do 1350)

Michal Píše nenarazil na rovnocenného soupeře, získal 5/5, což mu stačilo na 7. místo. 100% je slabá náplast na osud, který mu zabránil usilovat o víc, perfo 1891 je třeba brát s rezervou. 🙂

Ani Veronika Holásková neměla problémy, až proti malému Ondřeji Půlpánovi prokázala špatnou techniku v jednoduchých pozicích a podlehla. 4/5, 1323.

Hana Dostálová prohrála hned ve svém druhém (celkově čtvrtém kole), takže už na nikoho silného nenarazila, využila toho ke krásnému zisku 4/5 a výkonu 1282.

Markéta Holásková hrála s úplně samými pětkami, bodově se jí jakžtakž dařilo. 3/5, 1072.

Tomáš Holásek vyhrál hned ve svém druhém vystoupení, v posledním kole ho čekal kontumák. 1/4 + 1K.

Dominika Šmajzrová je chudák i normálně, protože vzhledem k příjmení začíná polovinu turnajů kontumákem, takže se nerozehraje a ještě má těžší soupeře. Tentokrát ji postihl hned po příjezdu, pak hrála čtyři kola, ze kterých jednou vyhrála. 1/4 + 1K.

Vyhráli hráči Lanškrouna a Svitav, rádi bychom se s nimi poměřili.

Turnaj ELO (1350 a více)

Václav Grundman (Polabiny) určitě chtěl po vydařeném MČR škol dosáhnout na stupně nejvyšší, ale vzhledem k dvoukolovému handicapu se k plnému výkonu už nenamotivoval a pojal turnaj trochu rekreačně. Hned ve své první partii s Danielem Zemanem se lehkovážnou hrou dostal až na pokraj porážky (po boji remis). Porazil Michala Simona a Kupsu, ale opět prohraný byl s Vítkem, stačilo málo a bylo by úplně po turnaji. V posledním kole zahrál pěkně s Havelkou, remízy může litovat spíš Vašek. 4/5, 1835, ještě koukám do výsledků, že ho pořadatelé zapomněli na první kolo vyřadit, takže tam má nezaviněně kontumační nulu.

Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že Vít Holásek skončí mezi Vaškem a Ondřejem Švandou, měl bych ho za blázna. Vítek zahrál slušně, porazil Bouchala a Kalousovou, remízoval s Ježkem (předčasně, dalo se pokračovat) a měl na lopatě Vaška, jenže si vlezl do vidlí – a tím skončil, v posledním kole měl kontumák. 2,5/4 + 1K, 1702. Za čtyři kola získal víc bodů než v Kraskově za devět. 🙂

Vojtěch Holásek zažil dívčí trojboj (a též lanškrounský trojboj). Ve své druhé partii už zase (!) prohrál s Katkou Dudlovou (koňské vidle, to je náš děs) a v předposledním kole jen remízoval s Kalousovou, v posledním kole ale v pozičně vedené partii přehrál Kupsu a skončil slušně. 3,5/5, 1602.

Katka Dudlová měla podle ratingu patřit k otloukánkům turnaje, ale se silnými hraje bez bázně a hany. Kontumák, bod s Vojtou a bod s Adamem Švandou – a už hrála vepředu, tam už body nepřidala, to by byla naprostá senzace. 2/4 + 1K, 1548.

Veronika Šmajzrová začala o poznání hůř, nula s Kalousovou, nula s Bouchalem a kontumák, vynahradila si to proti Málkové a Broklovi. 2/4 + 1K, 1432.

Vepředu Půlpán, Havelka, Půlpán, poličským  se dařilo méně a my jsme nedostali šanci.

Výsledky najdete na chess-results.

Na zpáteční cestě ještě dozvuky smůly, nejdřív jsem poslal Vítka napřed pro lístky se špatnými instrukcemi a Vojta ho musel běžet informovat, pak nám ve Třebové odpojili poslední vagón, takže jsme cestu vlakem prostáli, a ještě jsem někde ztratil potvrzení o startovném.

Ale všichni přežili a šachy jsou krásný.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *