Šachový klub Ústí nad Orlicí

Závěr KPDŽ se našim žákům nepovedl

V sobotu 20. února čekalo naše žákovské družstvo závěrečné dvojutkání Krajského přeboru, ve kterém bylo jednoznačným cílem neprohrát s Déčkem Polabin a udržet tak celkové 3. místo.
Nejprve nás ale čekalo utkání s největším favoritem Polabinami “C”, které do hrací místnosti v Sport Music Clubu dorazily i se svojí největší hvězdou Petrem Čižinským. Vítek Kapoun se proti němu sice snažil, ale tento soupeř byl nad jeho síly. Na 2. šachovnici Petr John bez problémů zremizoval Dominika Řezníčka. Na 3. šachovnici Katka Šmajzrová bohužel neviděla ve střední hře pěkný taktický obrat, místo zisku kvality přišla o pěšce, kterého pak Libor Pochobradský uplatnil postupně k výhře. Na 4. šachovnici Vítek Holásek celou partii tahal za kratší konec, v koncovce pak sice Oskar Hofman sebral otráveného pěšce, Vítek to ale k zisku střelce nevyužil a soupeři pak už pěšci navíc k výhře stačili. Lukáš Paukert na 5. šachovnici Tomáši Kroupovi a Vojta Holásek na 6. šachovnici Haně Frgalová příliš velký odpor nekladli. Prohráli jsme tedy zaslouženě 0,5 : 5,5, což se vzhledem k síle soupeře tak trochu čekalo.

Pak už nás čekal klíčový zápas s Polabinami “D”, před kterými jsme měli dvoubodový náskok a tedy k udržení třetího místa nám stačila zápasová remíza. Bohužel cca po 2 minutách byl na 6. šachovnici Vojta Holásek bez věže a Ondřej Cach po chvíli bez problémů zavěsil. Pak sice na 3. šachovnici srovnala srovnala Katka Šmajzrová, která Davida Marela vcelku bez problémů postupně zbavovala přebytečných figur. Dál už to ale nevypadalo příliš dobře. Na 5. šachovnici měl Lukáš Paukert sice poměrně hodně šancí Jan Tilgnera porazit, bohužel ale téměř vůbec nevyužíval čas k přemýšlení a místo, aby figury získával, tak je ztrácel, až nakonec dostal mat. Vítek Holásek sice rozehrál partii se Zdeňkem Cachem dobře, místo zjednodušení pozice si ale špatně naskákal s koněm, o kterého nakonec přišel a po dalších matariálních ztrátách také dostal mat. Skóre ještě zkorigoval Petr John, který se s Tomášem Kantorem stále pohyboval v mezích rovnováhy, partie ale nakonec přešla do koncovky nestejnobarevných střelců.  Soupeř naštěstí neviděl rozhodující průlom a náš hráč pak bez problémů dovedl své g+h pěšce do dámy. Bohužel poslední partie Vítka Kapouna na 1. šachovnici moc dobře nevypadala. Vojtěch Melichar získal ve střední hře kvalitu a i když se náš hráč velmi snažil, tak i při nejpřesnější hře tam asi víc než remízu neměl. Po výměně dam koncovku s kvalitou více soupeř bez problémů dovedl do konce, čímž jsme prohráli  2 : 4 a tím v konečném pořadí klesli na 4. příčku za našeho dnešního soupeře.

Jak zhodnotit dnešní výkony? Bohužel vesměs kriticky. Vítek Kapoun to měl na 1. šachovnici těžké, druhý soupeř ale byl určitě v jeho silách. U partie by se měl občas zamyslet víc dřív, než se dostane do problémů. Petr John byl dnes jako jediný z našich v plusu, příliš rychlá hra mu ale také škodí. Katka Šmajzrová v první partii doplatila na malou praxi, v druhé s přehledem soupeře přehrála. Na to, že do kroužku nechodí a doma netrénuje, to není špatné, s časem hospodaří asi nejlépe ze všech, jednoznačně ji chybí větší herní praxe a také koncovky nejsou její silnou stránkou. Vítek Holásek střídá lepší okamžiky s horšími, dnes bohužel převládaly ty horší. Na druhého dnešního soupeře měl určitě, manévrování ale jeho silná stránka moc není. Lukáš Paukert sice občas vidí zajímavé obraty, dnes ale obě partie dost odfláknul. Aby měl na konci partie prošpikované taktickými motivy 30 minut (hrálo se tempem 40 minut na partii + 30 s na každý tah) a z toho ještě velkou část času prochodil, tak to rozhodně dobrá vizitka není. Přitom stačilo se občas nad pozicí zamyslet na víc než na pár sekund a určitě by odcházel z hrací místnosti spokojenější. Totéž platí i o Vojtovi Holáskovi. Odblicat zahájení a být po pár minutách bez věže rozhodně správná cesta není. Takže jednoznačné doporučení je líp využívat čas, který má k dispozici.

Výsledky celé soutěže najdete na http://www.chess-results.com/tnr28224.aspx?lan=5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *