Šachový klub Ústí nad Orlicí

Matěj vyhrál desítky! DOPLNĚNO

1. kvalifikační turnaj mládeže kat. H+D10, 12, Chvaletice, 7. 11. 2015

Už je to týden, co jsme zahájili krajskou mládežnickou sezónu turnajem nižších kategorií. Do Chvaletic jsme sice odjeli tři dospělí (pan Kobr, Martin Šmajzr a já), ale s námi jen čtyři děti. Ročník 2004 už ze dvanáctek odrostl, někteří loňští nováčci se nechytli a letošní se zatím neodhodlali. Škoda, byli jsme zvyklí hrát tyhle kategorie v trochu početnějším obsazení.

H+D10

Matěj s ambicemi určitě hrát finále a třeba i dostat se na medailová místa. Tomáš už by mohl být nad půlkou.

Matěj Kobr dosáhl ve druhém roce svého hraní krásného úspěchu, když celý turnaj vyhrál! Je vidět, co dělá kombinace talentu, hned několikaterého trénování a podpory od rodičů. Nebylo to ovšem hladké. Klíčové bylo čtvrté kolo, kdy hrál na jedničce s Radkem Nejedlým (1278); když prohrával o věž, přestal jsem partii sledovat, ale Matěj ještě vyhrál (kůň je potvora, pobere ledacos, třeba i dvě věže na různých místech desky). Pak stál v cestě další zkušený soupeř, Filip Málek (1121). I tady Matěj prohrával o věž, ale povedl se mu útok na krále v centru po e sloupci. Největšímu favoritovi Brožkovi (1427) pak už podlehl a po výhře v posledním kole jsme čekali druhé místo.

Karel Brožka hrál ale černými s Martinem Jakubem Peškem a stál úplně na prohru – věž míň, dáma ze hry někde na a6. Ve snaze se uvolnit na sebe otevřel pozici a mohl dostat dvojtažec – stačilo jednoduše vzít koně se šachem … V infarktovém závěru jsme partii napjatě sledovali, bílý vrátil kvalitu a vedl jen o figuru, černý se dostal k matové hrozbě na první řadě, čas docházel … ale nakonec matil přece jen bílý a my jsme mohli slavit vítězství v turnaji!!! 6/7, 1. místo, výkon 1207, přímý postup do květnového finále (může už po zbytek sezóny získávat zkušenosti ve dvanáctkách), krásný úspěch! Nebylo to bez chyb, ale energie a vynalézavost triumfovaly.

Tomáš Holásek v prvním kole vyhrál a měl jsem z něj dobrý pocit, ale po bojovné prohře ve druhém kole dostal smolně do třetího kola Matěje (tehdy dvoubodového) a k dovršení všeho přišel ve čtvrtém kole jakýsi prodloužený šustrmat, to už by se mu stávat nemělo. Tím bylo víceméně po turnaji, byť v dalších kolech už hrál lépe. 3/7, 20. místo, to už letos není úspěch.

V první osmičce jsou celkem ti, co tam patří, i když někteří favorité asi chtěli být výš.

H+D12

Dvě dívky, Markétka je tu starší a mohla by přelézt 50%, Domča hraje skoro srovnatelně.

Markéta Holásková v prvním kole prohrála, ale pak zabrala a směřovala pěkně vzhůru. Ve hře vidím pokrok, chybí jí hlavně energie, tahá to trochu zvadle, moc si nevěří. (To Matěj nebo náš Vojta mají tah na bránu úplně jiný.) Před posledním kolem byla nad půlkou a sahala po pěkném úspěchu, když tu … soupeř (Václav Šafář) jí nekorektně obětoval figuru, stačilo měnit, ale Markétka se vzdala?!?! Prý neviděla vůbec žádný dobrý tah … Tím se možná připravila o první místo v dívkách, tři konkurentky ji předběhly o půl bodu. 3,5/7, 21. místo, 4. dívka, 1009.

Dominika Šmajzrová je obětí svého příjmení – Swiss manager ji dává zásadně až na konec, takže zhruba půlku turnajů zahajuje kontumákem a pak dostává těžší soupeře. Partie rozehrává velmi pěkně, zhruba do dvacátého třicátého tahu to bývá zralý výkon … a pak se něco stane, v rozhodujících fázích hraje výrazně hůř. Praxe chybí. 1/9 + 1K, 33. místo, 6. dívka.

Kategorie je vepředu docela silná, takže třeba Rudolf Jun, jehož sílu známe, skončil až šestý. Vítězství Michala Jareše mě nepřekvapilo, blical jsem s ním v Harrachově a v jeho hře už byla cítit opravdu jistá ruka – trenér Luboš Šilar může být spokojen.

Výsledky na chess-results.

Foťák je v dezolátním stavu, Matěje na stupních vítězů vůbec nepobral. Fotky pořadatelů jsou zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *